" Wahai Allah, rahmati dan kurniakanlah kesejahteraan ke atas Muhammad Rasullah..Dan selawat yang dapat melapangkan rezeki kami..Dan menjadikan baiknya akhlak kami..Dan curahkanlah kesejahteraan atas keluarga dan para sahabatnya "

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Showing posts with label Aisyah. Show all posts
Showing posts with label Aisyah. Show all posts

Tuesday, 4 November 2014

Cabaran Susu utk Aisyah n Affan

Mmg jadi impian tiap ibu nak breastfeed anak smapai cukup umur (2 tahun), tapi  rezeki tu dtg dari DIA jua..bila tiba masanya ditarik balik nikmat tu..:(..Mcm Aisyah, ummi bagi full BF start dr lahir smpai 9 bulan, Alhamdulillah susu mmg sgt meriah n cukup utk bekalan time ummi dah masuk kerja..mmg hajat nk teruskan smpai Aisyah cukup umur, tapi bila Aisyah dh 9 bulan susu merundum sgt..mcm2 ummi mkn nk bykkn susu balik, pam pun makin kerap..tapi mkin ari, mkin kurang..then, baru ummi tau yg ummi pregnant, sbb tu susu kurang..Maafkan ummi syg, rezeki dtg awal tanpa ummi jangka..ummi nk hadiahkan Aisyah adik :)..So, start 9 bulan ummi dh cmpur susu Aisyah dgn FM time ummi keje, kat umah still BF..tapi msalahnya Aisyah lgsg x leh terima FM..tiap kali bg, mesti muntah..kdg2 ummi EL sbb kesian sgt tgk Aisyah..dh try Biolac, Anmum n Dulac..semua x leh accept..then, kwn ummi kat ofis suggest kn Lactogen sbb almost bby boleh accept..first time try Lactogen, Aisyah x muntah ..ummi happy sgt..Cukup setahun kita jd best breastfeeding buddy, sbb susu ummi dh kering terus..sejak tu Aisyah full minum Lactogen je..Bila Aisyah dh setahun 2 bulan, Aisyah mcm ade mlsh penghadaman..selalu sembelit, smpai kena jumpa pakar sbb mcm dh kena buasir..so, ummi try tukar susu lagi, percubaan pertama Dutch Lady 123 Honey sbb tgk dekat pek ade tulis 5X DHA..mmg ummi terpengaruh sgt..haha..tp nasib baik Aisyah boleh terima susu tu n x de mslh penghadaman lgi..tapi Aisyah Cuma nk perisa Honey je ok..coklat n plain reject..haha..n smpai skrg setia dgn susu DL ni..

Affan pulak, ummi dapat exclusive BF Affan smpai setahun..x de campur FM..Alhamdulillah, hasil usaha keras n doa x putus2..kita dapat menikmati perjalanan 2 tahun best breastfeeding buddy walau ummi dh pregnant mase Affan setahun 5 bulan..Cumenya start setahun, ummi dh cmpur FM kat Affan sbb baby sitter selalu mengadu susu yg ummi bekalkan x cukup bile ummi terlambat amik Affan dr keje..Affan minum susu double dari kakak Aisyah..sebab lelaki kot..at least ummi kena tingglkan 36oz kat BS..kdg2 ummi x sempat nk pam kat ofis sbb bz sgt..so, try bg Affan Lactogen since kakak dl leh accept, tapi Affan lain, die muntah smpai keluar ikut hidung..try dulac, bebelac, biolac, friso..semua x jalan..last2 dh puas search n google, ummi tukar pada susu yg bukan susu lembu..kot2 Affan ni Lactose intolerance ke..so, try Isomil Plus sbb antara yg termurah utk susu soya..murah2 pun, setin kecik tu rm30++ gak la..tahan seminggu je..3bulan consume Isomil Plus ni,smpai la ummi terjumpa artikel yg susu soya ni boleh buat baby boy jd feminine bcoz of hormone hasil dr pengambilan susu soya, ummi jd risau plak..nk cari laternatif lain selain susu lembu n soya, tapi apa??..dalam sibuk2 duk cari susu ape lg nk bg si Affan ni, tetiba satu ari Affan minum susu dari botol yg kakak x abes minum which is susu Dutch Lady la..then, this time Affan x muntah dh n die boleh abeskn susu tu..so, start from that..Affan pun minum susu yg sama dgn kakak DL 123 Honey since beza umur dorg Cuma setahun, so boleh la minum susu yg sama..Alhamdulillah, lega sket..mungkin die amik mase sket nk accept susu mamalia selain susu manusia kot *susu ummi la tu..haha

So, smpai skrg dua beradik ni stick pd DL 123 Honey..yg penting dorg suka n x de mslah kesihatan disebabkan susu, ummi dh senang..harga pun sgt affordable n senang nk cari kat mane2..hehe..Thanks anak sbb menyenangkan ummi n baba mu ini..hehe..Cuma skrg ummi tgh berjinak2 dgn Biolac balik utk Affan n Examo Junior utk Aisyah since dua2 susu berasakan homeopati n keluaran bumiputra..kdg2 dorg nk, kdg x nk..so, ummi selang seli dgn DL gak..huhu


Tuesday, 28 October 2014

Affan Hilang !!!

Situasi di dalam kereta..Otw balik rumah, di suatu malam yg hening..Affan menyorok belkang ummi kat seat belkang, disebabkan ummi dh cukup besar, mmg x nmpk kelibat Affan dari depan..kakak duk seat depan..Maka si kakak pun sibuk2 cari Affan sebab tiba2 sedar kehilangan Affan..

Kakak : Ummi, mane Affan?
Ummi : Entah, tertinggal umah ibu atau opah kot..
Kakak x puas hati..die tnya baba plak..
Kakak : Baba, mane Affan?kakak x nmpk Affan pun..
Baba : Baba tinggalkan Affan sbb kakak asyik gaduh je dgn Affan..
Kakak : Ala, jgn la tinggal Affan..kakak syg Affan..Pg la amik Affan semula..*muka mcm nk nangis dah..
Affan plak bg kerjasama yg baik..duk senyap je blkang ummi sambil sengih2..*suke la tu, tau yg kakak syg die..
Duk sibuk kakak push Baba suh amik Affan n cari2 Affan dalam kete tu..mane Affan?mane Affan?tetiba muncul suara dari blkang ummi *Affan la tu
Affan : AFFAN HILANG !!!!
Gelak besar la kakak, dh tau yg Affan ade je dlm kete cume menyorok..
Adoi la, kantoi camtu je la ko dik..igt nk kakak nangis dulu..hahaha



Wednesday, 1 October 2014

Khasiat Lobak Merah (Carrot)

Lobak merah ni pun salah satu makanan favourite Aisyah n Affan..makanan yg x kan ditolak klu dihidangkan, terutama Affan..kdg2 x sempat nk suap dlm mulut lg, die dh kutip dlm pinggan n ngap msuk mulut..klu letak dlam nasi goreng or sayur cmpur, carrot ni yg die kutip dl..:p..suka hati la nak, yg penting mkn..hehe..cume diaorg x suka makan yg mentah, klu buat jus ok..

Selama ini mungkin kita hanya mengetahui bahawa lobak merah baik untuk mengubati masalah rabun jauh. Namun, khasiat yang terkandung dalam lobak merah sebenarnya mempunyai banyak lagi kegunaan untuk membantu mengubati pelbagai jenis penyakitlain. Lobak tidak semestinya dimasukkan dalam makanan, ia juga amat popular dibuat sebagai jus lobak susu yang sering menjadi pilihan di restoran. Let's check out khasiat lain lobak merah ni.:)
Lobak Merah (Carrot)
Batu Karang

Ambil 7 batang lobak merah, cuci hingga bersih dan parut. Kemudian tambah 100 ml air dan rebus selama kira-kira 15 minit. Setelah itu tapis airnya dan perah jus dari lobak merah tersebut.Amalkan minum air jus tersebut sekali sehari

Ekzema

Ambil sebatang lobak merah, cuci bersih dan parut. Kemudian campur dengan 1 sudu teh kapur sirih dan tampalkan pada tempat yang diserang ekzema dan kemudian balut dengan kain bersih.

Hipertensi

Sediakan 500 gram lobak merah, cuci dan hiris atau potong kepada beberapa bahagian kecil. Setelah itu masukkan dalam ‘blender’ dan tambahkan sedikit air masak dan kisar hingga halus. Tapis dan minum airnya 3 kali sehari.

Kekejangan Jantung

Sediakan 3 batang lobak merah, cuci dan parut. Tambahkan 2 gelas air masak dan perah airnya. Tambahkan airnya dengan 2 sudu besar madu dan gula pasir, adun hingga rata dan minum airnya sekali sehari.

Sakit Ketika Datang Haid

Sediakan 250 gram lobak merah, cuci bersih dan potong. Tambahkan sedikit air masak dan kisar hingga halus. Minum jusnya 2 kali sehari.


Lobak merah sejenis sayur yang sangat mudah didapati. Lagipun rasanya yang tidak pahit sering juga menjadi pilihan kanak-kanak sama ada dimakan begitu sahaja, atau dibuat jus. Jika membuat sayuran campur beserta lobak merah, elakkan dimasak terlalu lama bagi mengelakkan zat dalam sayur tersebut hilang.

Khasiat Labu (Pumpkin)

Labu ni antara makanan favourite Aisyah n Affan, walau tgh main atau perut dh kenyang tp bile panggil mkn "Kakak, Affan, jom mkn..ade labu ni"..berlari budak berdua ni, terus duduk menghadap..sepinggan nasi mmg cepat je abes :)..siap meratah lagi bile dh abes mkn nasi..selalu umi buat masak lemak atau masak tumis air..pastu mkn la dgn ikan/ayam goreng.. 

Labu kuning (Pumpkin)
Dan labu ni juga adalah makanan kesukaan Nabi kita Muhammad SAW. Nabi tidak makan makanan yang PANAS, beliau bersabda: "Makanan yang masih panas itu kurang berkat. Sesungguhnya Allah SWT tiada menganugerahkan api sebagai makanan kita, maka sejukkanlah makanan itu sebelum dimakan."

Adalah Nabi SAW suka juga makan roti, buah-buahan. Dan buah-buahan yg paling beliau gemari adalah buah semangka (Tembikai/Timun Cina) dan buah anggur. Biasanya Nabi makan buah semangka itu dengan roti dan gula, kadang-kandang Nabi SAW makan semangka dengan Ruthab (Tamar).

Makanan yang paling Nabi gemari adalah daging, beliau bersabda yang bermaksud: "Bahawa daging itu menambahkan pendengaran dan daging juga penghulu makanan di dunia dan akhirat, dan juga sekiranya aku minta kepada Tuhanku bahawa ia memberikannya kepadaku pada tiap-tiap hari, nescaya dianugerahinya".

Kadang-kandang Nabi SAW makan roti berkuah dengan daging dan buah labu. Beliau suka kepada buah labu dan mengatakan : "Bahawa labu itu pohon saudaraku Yunus AS".

Aishah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud "Hai Aishah apabila kau masak gulai, maka perbanyakkan dalamnya buah labu kerana labu itu menguatkan hati yang duka".


Adalah Nabi SAW memakan daging burung yg ditangkap oleh orang lain, dan beliau tidak menagkap burung itu dan tidak memburu burung itu sendiri, beliau suka orang lain menangkap dan membawa kepadanya.

KHASIAT BUAH LABU

1.Vitamin A. Labu kuning merupakan salah satu bahan yang digunakan dalam perubatan tradisional untuk mengatasi masalah vitamin A yang memungkinkan kita dijangkiti pelbagai jenis penyakit.

2. Kulit Halus Berseri. Sekiranya anda mengidamkan kulit yang halus dan berseri, amalan memakan buah labu adalah jawapannya.

3. Antioksida. Amalan memakan buah labu juga baik kerana ia bertindak sebagai antioksida yang memperlahankan proses penuaan serta memperbaiki sel-sel dalam badan yang telah rosak.

4. Rabun Malam. Selain masalah kulit kusam dan tidak bermaya, buah labu juga elok bagi anda yang mempunyai masalah rabun terutama rabun malam. Bagi yang mempunyai masalah ketidakseimbangan gula dalam darah juga digalakkan agar memakan labu sekerap yang boleh.

5. Masalah Paru-Paru. Buah labu baik untuk dimakan sekiranya anda mengalami masalah pembengkakan sendi dan masalah paru-paru. Mudah sahaja, ambil bijinya dan dikisar kemudian dicampur dengan jus lobak merah sebelum diminum. Rasa kelat biji labu tidak akan terasa malah lebih enak dan memudahkan anda untuk meminumnya.

Thursday, 25 September 2014

Aisyah :: Ruam, Kayap n Eczema (Part 3)

Muka budak yg kena kayap+eczema..nsb baik x kena kat bahagian muka, kat pipi tu kena cakar dgn Affan..
23 Sept – Opah Aisyah still cuti lg utk jaga cucu emas die ni..hehe..tghari ummi kol opah utk tnya khabar Aisyah, opah ckp Aisyah tgh mkn..ummi ckp dgn AIsyah, die nmpk ok je..ckp pun elok jer..Alhamdulillah, mungkin Aisyah dh sembuh kot..sedap sikit hati ni..tp balik keje ptg tu tgk Aisyah tgh tido, cek bdn die..bintik2 merah tu still x surut2 n kering pun..bila bangun, die manggaru2 je..bintik2 dekat pelipat tu lg la seram tgknye..dh hitam2!!

Bintik2 merah yg dh jd hitam dekat pelipat2 bdn Aisyah..
Ummi jd x sedap hati balik, rase nk nangis je tgk die tergaru2 mcm tu..terus ajak baba pg Klinik Dr. Azmi kat TTJ..dekat je dgn umah opah..klinik ni mmg x pernah putus dgn pesakit terutama kanak2 n baby..Aisyah n Affan dh beberap kali dpt rawatan kat sini, ubat die pun serasi dgn dorg..mase rawatan mula2 die tgk bintik2 kat bdn, tgn,kaki n punggung Aisyah..cek suhu bdn, x demam..pastu tgk mulut Aisyah plak..then, sesi soal jawab..

Doc : Ade org lain kena cmni x?

Me : X de..die sorg je..adik die pun x de cmni.

Doc : Die gatal2 time bile?Siang ke mlm?atat dua2 waktu die gatal?

Me : Tiap mase die gatal doc..asyik menggaru je.

Doc: Bape ari dh kena cmni?

Me : Baru kena ari Ahad..so, dlm 3 ari la..

Doc : mmg byk kes cmni, lg teruk dari ni pun ade..so, chicken pox out, kayap pun out..sy confuse antara kudis buta atau penyakit kuku kaki dan mulut je..tp kudis buta cepat berjangkit, jd adik die mesti dh kena sekali..lagi satu die akn teruk waktu mlm, siang ok je..sbb kutu tu keluar waktu mlm..tp die siang mlm gatal kn..klu penyakit kuku dan mulut plak, kat tgn n kaki die mmg ade, tp kat mulut die x de pape pun..ok je..jd bukan juga..

Me : Klu kayap cmne doc?

Doc : Ha, meh sini sy tunjuk kayap cmne n die serang bhagian mane..die ikut peta bdn kita..(sambil tunjukkn gmbr dekat laptop die)..kayap x kn tumbuh merata cmni, die akn tumbuh setempat tp menjalar dr bhgin depan ke belakang atau sebaliknya..

Me : So, anak sy ni kena ape doc?

Doc : Eczema, allergic..sy akan bg ubat allergic, antibiotic, ubat sapu n sabun khas utk die mandi..insyallah, dlm mase 2-3 ari hilang semua tu..ade kes lg teruk dr ni, amik mase 5-6 ari utk dptkn kulit yg licin semula (sambil tunjuk gmbr baby before n after dlm HP die yg ade symptom mcm Aisyah, tp condition lg teruk)

Me : Allergic dgn ape ye doc?

Doc : Boleh jd mcm2..makanana tau persekitaran..eczema ni ade byk jenisnye..ade cmni, ade cmtu (smbil tunjuk mcm2 gmbr bby eczema)..eczema ni x berjangkit..

Me : Ok la cmtu doc..Thanks..

Doc : Ok..cuba ubat sy bg dl ye..insyallah..(smbil doc salam dgn Aisyah n Affan smbil cium dahi dorg)

Aisyah dpt 3 jenis ubat utk Allergic, Sabun mandi khas yg lembut utk kulit, Antibiotik (Azithromycin) n gel utk sapu pada bintik2 tu..Cas utk air liur doc tu hanya la RM6..yg lain2 semua hrga ubat je J..Sgt recommended, korg tnya la pape pun, die akan jwb smpai korg puas hati..

Balik tu, ummi terus bg semua ubat dekat Aisyah, suka plak die..sbb semua ubat2 tu bau buah2an..pastu mandikan die dgn sabun tu, die plak lebih2 nk sabun byk kali..haha..n last sekali sapu gel, die selesa je..sbb gel tu sejuk2 je..hehe ..:: Sambung Part 4 ::

Sedikit Info Tentang Eczema

Eczema ‎|‎ Dermatitis

Apakah Penyakit Eczema?

‎Eczema adalah singkatan kepada "Eczema Hypertrophicum", juga di sebut "Dermatitis." Eczema atau ‎dermatitis, adalah istilah kepada beberapa jenis penyakit atau masalah radang kulit yang tidak ‎menyelesakan, samada radang tersebut dalam bentuk kulit kering, panas, berkuping, lebam, ‎kasar, menebal, kemerahan, gatal-gatal sehingga kulit sangat terdorong untuk di garu, kian di garu kian luka, berair dan ‎seterusnya berdarah, dan sekiranya tidak di rawat akan bernanah. Apabila sembuh bersifat sementara, kemungkinan besar akan timbul kembali, dan menjadi semakin merebak. Setiap kali sembuh akan meninggalkan kesan parut kehitaman yang lambat untuk kembali ke tona dan warna asal kulit.

‎Dengan penjagaan dan perawatan kulit yang rapi, terutama pada bahagian yang selalu timbul radang kulit, ‎eczema boleh dikurangkan, tetapi kulit akan sentiasa sensitif dan eczema dengan mudah akan timbul ‎kembali. Eczema boleh berlaku pada semua peringkat usia. Eczema tidak pula berjangkit.

‎Eczema ‎|‎ Jenis-Jenis

Berikut adalah beberapa jenis eczema. Gejala-gejala eczema hampir sama semuanya. ‎Puncanya mungkin berbeza. Dan kaedah rawatannya juga berbeza.

‎●‎ Atopic Eczema. Atopic eczema ini dipercayai masalah kulit yang diwarisi, berkait-rapat ‎dengan faktor genetik. Sejenis eczema yang sering terjadi, dikaitkan dengan penyakit ‎lelah/asma bronchitis (sesak nafas, bersin, hidung berair, batuk-batuk, paru-paru banyak kahak) ‎dan juga hayfever (sesak nafas disebabkan rongga hidung tersumbat kerana berkahak).

Seseorang yang mengalami atopic eczema, terlalu sensitif kepada miang ‎halus atau “irritants” dari alam sekitar, sedangkan miang tersebut tidak pula menjejaskan kulit kebanyakan orang lain. Atopic ‎eczema timbul kerana tindak-balas dari sistem kekebalan tubuh yang bertindak menyerang ‎miang halus yang melekat di kulit sehingga menghasilkan radang kulit yang gatal. Gatal-gatal kadangkala sangat ‎menusuk kulit. Selalu timbul pada wajah, kulit kepala, leher, celah siku tangan, di ‎bawah lutut, dan juga buntut.

Tanda-tandanya: kulit kering seluruh tubuh, radang ‎kulit dan kadangkala membengkak. Garu-garu yang tak tertahan, berlansung dengan mudah ‎melukakan kulit, mendedahkan kepada jangkitan. Akibat dari radang eczema, kulit akan terkoyak, ‎tersiat, luka, dan berair.

‎‎●‎ Dermatitis Sentuhan/Contact Dermatitis. Eczema jenis ini timbul apabila kulit terlalu sensitif terhadap ‎sesuatu bahan yang tersentuh pada kulit, diiringi dengan sistem kekebalan tubuh yang bertindakbalas terhadap bahan tersebut. ‎Selalu timbul di tangan orang dewasa.

Terdapat 2 jenis: Jenis pertama, allergi terhadap sesuatu bahan, umpamanya terhadap logam nikel dalam bentuk ‎subang, gelang, rantai dsbnya. Eczema timbul secara perlahan apabila kulit seringkali bersentuhan ‎dengan bahan allergi tersebut. Jenis ke-2 lebih sering berlaku, eczema yang timbul apabila ‎setiap hari bersentuhan dengan benda seperti bahan pencuci atau bahan kimia, yang ‎mengakibatkan eczema. Boleh juga berlaku terhadap bahan-bahan lain seperti simen, wangi-wangian, bahan kosmetik, getah, krim ubat, pohon-pohon, juga sinaran matahari dsbnya.

‎‎●‎ Seborrhoeic Eczema. Terdapat 2 jenis:

Eczema pada bayi. Eczema yang timbul pada bayi di bawah usia 1 tahun. Secara ‎amnya, bermula di kulit kepala atau celah kelangkangan, berkuping warna kekuningan, kemudian kian merebak. Mungkin tidak mendatangkan keselesaan, tidak gatal dan tidak terlalu ‎menganggu bayi, mungkin kerana mereka terlalu kecil untk memberitahu. Selalunya eczema jenis ‎ini akan berkurangan dan hilang dalam beberapa bulan. Krim pelembab bayi dan minyak ‎mandi dapat mempercepat kesembuhan. ‎Sebab sebenar adalah samar.

Eczema pada orang dewasa. Orang dewasa berusia antara 20 – 40 tahun mudah mengidap eczema jenis ini. Secara ‎amnya, di kulit kepala terdapat kelamumur, mudah merebak ke wajah, rongga ‎telinga dan dada. Kulit bertukar menjadi merah, dan berkuping. Gejala ini dipercayai ‎berpunca dari pembiakan kulat/jamur. Sekiranya masalah menjadi lebih parah, krim anti-kulat ‎mungkin dapat membantu. ‎

‎●‎ Varicose Eczema/Venous Eczema/Gravitational Eczema/Stasis Dermatitis. Selalu berlaku pada orang dewasa 50 tahun ke atas. Eczema mudah timbul di ‎bahagian bawah kaki-kaki, disebabkan kurang lawas pengaliran ‎darah ke kaki. Eczema merebak di sekeliling kaki, berwarna kemerahan, bertompok, berkuping, dan sangat gatal untuk di garu. Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan, kulit akan pecah-pecah dan ‎mengeluarkan cecair dan bernanah.

Merawatnya adalah dengan ‎krim pelembab atau krim steroid.

‎●‎ Herpetiformis/Penyakit Duhring. Amat gatal terutama di waktu malam. Timbul pada lengan, paha, lutut, ‎dan bahagian bawah lutut. Eczema ini dikaitkan dengan penyakit atau masalah usus.

‎●‎ Eczema Dyshidrosis/Pompholyx/Vesicular Palmoplantar Dermatitis/Eczema Surirumah). ‎Eczema jenis ini timbul pada telapak tangan, telapak kaki, dan di pergelangan jari-jemari tangan dan kaki. Bintik-bintik kecil, menebal, pecah-pecah dan diiringi dengan gatal-gatal, dan terlalu gatal di waktu malam. Jika eczema di tangan, menjadi lebih parah sewaktu cuaca panas.

‎‎●‎ Discoid Eczema/Nummular Dermatitis/Eczema Mikrob. Eczema jenis ini timbul secara tidak di jangka, ‎dalam bentuk tompok kering sebesar wang syiling, berwarna kemerahan. Selalunya pada bahagian lengan atau bahagian ‎bawah kaki. Bentuk seperti kurap. Eczema ini gatal dan sangat terdorong untuk di garu sehingga mengeluarkan ‎cecair. Selalunya, eczema ini di rawat dengan krim pelembab. ‎

‎●‎ Neurodermatitis/Lichen Simplex Chronicus/Localized Scratch Dermatitis). Bahagian yang gatal ‎menjadi tebal, berpigmen yang disebabkan selalu di garu. Selalu berlaku hanya pada suatu bahagian ‎tubuh sahaja. Boleh di rawat melalui ubat-ubatan anti-keradangan.

‎●‎ Autoeczematization/Autosensitization). Eczema jenis ini timbul dari tindakbalas sistem kekebalan tubuh terhadap ‎jangkitan parasit, kulat/jamur, bakteria atau virus. Ia dapat di rawat apabila terhapus kuman ‎yang menjadi penyebabnya.

‎‎●‎ Lain-lain Jenis Eczema. Terdapat banyak lagi jenis-jenis eczema yang disebabkan oleh jangkitan virus, akibat dari kesan penyakit, dari pengambilan ubat-ubatan, bahan makanan yang tidak seraksi, kekurangan atau lebihan vitamin atau zat gizi, atau bahan kimia. Ada juga eczema yang sangat jarang berlaku dan sangat samar sebab-musababnya. ‎

Eczema ‎|‎ Apakah Puncanya ?‎

Penyebab eczema banyak dan berbeza, bergantung kepada jenis eczema yang dialami seseorang. ‎Sebab-sebab timbul eczema sentiasa samar. Antara sebab-sebab yang memungkinkan timbul eczema ialah:

1) Faktor Genetik. Faktor genetik, waris mewarisi, sekiranya salah seorang samada di sebelah ibu atau bapa kepada individu, pernah mengidap allergi, asma/lelah atau hayfever (sesak rongga pernafasan hidung), maka berkemungkinan besar individu tersebut juga cenderung diwarisi eczema allergi.

Dalam setengah kes, terjadi eczema disebabkan faktor genetik yang berkaitan dengan kekacauan pada metabolisma asid lemak mustahak ‎‎(EFA); kurang kemampuan pada enzim memperoses asid lemak mustahak (EFA) atau kurangnya EFA itu sendiri. Kulit memerlukan minyak dari bahan makanan untuk tindakan anti-keradangan, manakala tubuh memerlukan asid mustahak EPA (bahagian dari EFA) yang terdapat dalam minyak Omega 3. Jika minyak bersumber dari sayur-sayuran atau bijian, tubuh terpaksa memproses minyak sayuran dengan menggunakan enzim. Enzim ini pula bergantung kepada faktor-faktor gandingan dari zat makanan seperti zinc, magnesium dan B6. Bila tubuh kurang mampu menggunakan enzim memproses minyak sayuran, maka eczema mungkin terjadi. Bagi EFA yang bersumber dari minyak ikan, Omega 3 tidak perlu menggunakan proses enzim ini.

‎2) Masalah Perut. Masalah perut disebabkan kekurangan asid hydrokhlorik dalam perut. Setiap tubuh memerlukan air dan zat-‎zat gizi seperti zinc, sodium dan potassium bagi menghasilkan asid hydrokhlorik. Asid hydrokhlorik ialah asid perut yang membantu mencerna dan menghadam makanan dalam perut. Kekurangan asid hydrokhlorik merupakan salah satu punca eczema.

‎Apabila perut bermasalah, pemecahan, pencernaan dan penghadaman bahan makanan menjadi tidak sempurna. Bahan-bahan makanan kecil yang tidak dapat di pecah dan di serap oleh perut akan melalui usus dan ‎kemudian memasuki ke dalam aliran darah. Seterusnya, tindakbalas allergi terhadap bahan-bahan ‎makanan kecil tersebut berlaku dan menimbulkan eczema.

Keradangan dalam perut yang disebabkan oleh stres, ubat anti-biotik, bahan ubat-ubatan juga antara sebab timbulnya eczema. ‎Pada orang dewasa, hisap rokok, alkohol, atau kafein dari minuman kopi juga berkemungkinan merupakan salah satu dari penyebab eczema.‎

‎3) Kecemaran Usus Penghadaman. Dalam usus terdapat organisma yang baik ‎atau pun yang memudaratkan kesihatan. Permakanan yang kurang berkhasiat; kurang vitamin ‎dan zat galian, dan pengambilan ubat anti-biotik boleh menyebabkan kurang organisma yang ‎baik, menambah jumlah organisma yang memudaratkan kesihatan, menjadi salah satu penyebab eczema.

Rebakan kulat candida merupakan antara penyebab eczema, terutama pada wanita yang sedang hamil acapkali berlaku kerana perubahan hormon di dalam tubuh. Bayi yang dilahirkan boleh turut dijangkiti, menjadi sebab kenapa supplemen "probiotic" disarankan pada wanita yang sedang sarat hamil.

‎4) Allergi Makanan. Allergi sering berlaku pada hampir setiap individu. Seseorang harus cuba mengenal-‎pasti jenis-jenis bahan makanan yang boleh menyebabkan allergi kepada tubuhnya. Seorang ibu yang menyusukan ‎bayinya, lebih mudah mengenal-pasti allergi kepada bayinya.

Bahan makanan yang sering menimbulkan allergi kepada tubuh; seperti telur, kacang tanah, makanan dari bahan asas kacang ‎soya/kedelai, gandum (roti, kek, biskut dll), susu, yogurt, ais krim, produk tenusu termasuk keju. Sebaiknya, ‎bahan makanan seperti kekacang dan bijiran di rendam terlebih dahulu bagi meruntuhkan asid phytik yang ‎berkemungkinan boleh menimbulkan reaksi allergi. ‎

‎5) Stres. ‎Terdapat juga individu yang mengalami eczema disebabkan stres (tekanan jiwa). Tekanan jiwa menjadi ‎pemangkin kepada timbulnya eczema pada bahagian-bahagian tertentu kulit. Bila tekanan jiwa berkurangan, eczema juga turut berkurangan. ‎

Eczema | Jenis Rawatan ‎

‎Belum ada penawar yang pasti bagi eczema. Eczema adalah masalah kulit yang bersifat peribadi. ‎Suatu ubat mungkin sesuai untuk seseorang individu, namun tidak pula sesuai pada pengidap lain. ‎Justru, pencarian ubat yang sesuai bagi mengubati semua jenis eczema adalah usaha yang sangat ‎sukar.‎

‎Oleh itu, rawatan ditujukan kepada berbagai cara merawat eczema. Kesemua cara bermula dengan ‎pemeliharaan kulit yang rapi. ‎Berikut adalah beberapa cara yang selalu digunakan bagi merawat dan mengawal gejala-gejala ‎eczema:‎

1 Pelembab Kulit/Moisturizer/Emollient ‎

Eczema menjadi semarak apabila kulit kering. Melembabkan kulit adalah salah satu kaedah penting ‎bagi merawat dan menanggani eczema. Melembabkan bahagian yang dijangkiti eczema boleh ‎mempercepat kesembuhan pada kulit dan mengurangkan timbul eczema. ‎

Pelembab kulit, dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai “emollient” atau “moisturizer.” Pelembab kulit ‎adalah losyen, krim, atau minyak sapuan agar kulit sentiasa lembab, berminyak, dan kembali anjal. Pelembab mengurangkan kekeringan pada kulit dan menghalang eczema daripada berkuping. Lebih tebal lapisan pelembab perlu di sapu pada bahagian eczema yang kering dan berkuping. Penggunaannya yang berterusan setiap hari adalah penting bagi merawat eczema. ‎ ‎Sapuan pelembab berminyak, kerana kandungan airnya sedikit, akan mengekal kulit berminyak lebih lama, akan tetapi ‎kurang keselesaan. ‎

Penggunaan pelembab di kira selamat dan boleh di sapu lebih kerap atau sekurang-kurangnya 2 kali dalam sehari. Sabun dan pencuci detergen lebih baik dihindari dari terkena pada bahagian eczema, kerana ‎ boleh menghakis minyak di dalam lapisan kulit dan menyebabkan kekeringan ‎pada permukaan kulit. ‎

Berbagai pelembab terjual di pasaran, perlu ‎di cuba yang mana seraksi untuk seseorang individu. Ceramides, sejenis asid lemak yang terdapat pada lapisan epidermis, kini menjadi bahan utama ‎ pada pelembab merawat eczema. ‎

2 Krim Steroid‎

Apabila eczema terkawal, hanya krim pelembab diperlukan bagi mengawal eczema agar tidak ‎muncul lagi. Namun, jika radang kulit semakin bersemarak, eczema semakin merebak, maka ‎‎“corticosteroid”, atau singkatnya steroid, digunakan. ‎Jenis-jenis corticosteroid seperti anabolic steroid, cortisone, prednisone, dan methylprednisolone dll.

Anabolic steroid selalu digunakan bagi menanggani masalah keradangan eczema ini. Terdapat 4 gred anabolic steroid: sederhana (mild), biasa (regular), kuat (potent) ‎dan amat kuat (super potent). Gred steroid ini merujuk pada samada usia pesakit, keparahan ‎eczema, saiz eczema, dan juga bahagian tubuh yang dijangkiti. Untuk eczema yang biasa, steroid ‎yang sederhana digunakan (sepertihydrocortisone). Untuk yang lebih parah, makan steroid yang ‎lebih kuat digunakan (seperti clobetasol propionate). Untuk kes kronik, apabila anabolic steroid ‎tidak mampu lagi memberi kesan positif, doktor pakar kulit akan memberi minuman atau suntikan ‎corticosteroid, perkembangan pesakit di pantau di bawah perhatian doktor pakar kulit ‎sepanjang pengambilan steroid tersebut.‎

Dalam banyak kes, penggunaan “corticosteroid” sangat berkesan mengawal dan menghilangkan ‎eczema. Cepat sembuh, akan tetapi kesan sampingan juga ada. ‎Penggunaan sapuan corticosteroids yang berpanjangan akan meningkat risiko ‎kulit menipis, mudah calar dan luka. Oleh yang demikian, seboleh mungkin sapuan steroid ‎yang sederhana digunakan pada kulit wajah dan bahagian tubuh yang halus dan sensitif. Sapuan ‎steroid juga perlu jauh dari bahagian mata, kerana boleh menyebabkan glaucoma (rabun mata yang boleh mengakibatkan buta) atau cataract (selaput mata).‎

Steroid bersifat immunosuppressive, iaitu mengurangkan tindakbalas sistem kekebalan tubuh. ‎Penggunaan steroid tanpa diiringi dengan anti-biotik atau ubat anti-kulat, boleh menyebabkan ‎timbul gejala lain pada kulit, seperti jangkitan kulat atau bakteria. ‎

Dan lagi, penggunaan steroid yang kuat pada bahagian tubuh yang luas akan di serap oleh sistem ‎tubuh, dan keadaan ini boleh menganggu atau menjejaskan sistem dalaman tubuh. ‎

Secara amnya, penggunaan corticosteroid di anggap selamat jika digunakan pada jangkamasa ‎singkat atau sederhana bagi tujuan mengawal rebakan eczema. Bila terkawal, perlu di tukar kepada ‎penggunaan krim pelembab. ‎

‎3 Sapuan Immunosuppressant

Di samping krim pelembab dan steroid, terdapat juga sapuan immunosuppressant bagi merawat keparahan eczema. Sapuan immunosuppressant adalah ubatan yang baru. Apabila ‎eczema menjadi kronik, dan rawatan-rawatan lain tidak berkesan, maka sapuan ‎immunosuppressant digunakan. Ia didapati berkesan menumpulkan tindakbalas sistem kekebalan ‎tubuh terhadap eczema, dengan demikian memberi ruang kepada kulit untuk sembuh.

Sapuan ‎immunosuppressant seperti pimecrolimus, tacrolimus, ciclosporin, azathioprine dan methotrexate. Penggunaannya perlu di bawah perhatian rapi doktor pakar kulit kerana ia memberi kesan sampingan. ‎

‎4 Rawatan Gatal-Gatal Kulit ‎

Ubat anti-gatal-gatal, atau anti-histamine, juga digunakan untuk mengurangkan gatal dan bengkak ‎akibat selalu di garu pada bahagian yang dijangkiti eczema. Ubat-ubat anti-histamine juga memberi ‎keselesaan pada pesakit, terutama di waktu malam di mana gatal-gatal selalu menyerang. ‎

Ubat-ubat anti-histamine yang sering berada di pasaran seperti promethazine (phenergan), ‎diphenhydramine (benadryl), hydrocortisone, atau capsaicin. ‎

‎5 Kaedah Permakanan

Pada setengah individu, ada sesuatu bahan makanan yang boleh mendatangkan allergi padanya sehingga ‎menyemarakkan eczema. Telur mungkin didapati boleh menimbulkan eczema pada seseorang, dan ‎menghindari memakannya dapat menghalang timbulnya eczema. Namun, kaedah yang ‎berkesan di segi permakanan bagi menanggani atau merawat eczema sepenuhnya, masih tidak pasti. ‎

Oleh kerana punca sebenar timbulnya eczema sentiasa samar, permakanan supplemen multi ‎vitamin dan zat gizi, mungkin dapat membantu tubuh meningkatkan kesihatan kulit dan ‎peredaran darah.‎

Supplemen seperti probiotic mungkin juga baik untuk di minum bagi mengurangi eczema. Probiotik adalah mikro-‎organisma hidup, seperti bakteria lactobacillus yang terdapat dalam yogurt. Bagi warga berusia ‎probiotik mungkin tidak begitu berkesan, tetapi banyak lapuran menyatakan bahawa terdapat jenis bakteria ‎probiotik yang berkesan mengurangi eczema pada kanak-kanak. ‎

Supplemen-supplemen lain seperti: Vitamin B-kompleks membantu kesegaran, pembiakan dan jangka hayat sel-sel tubuh, ‎kekurangan vitamin ini dikaitkan dengan masalah kulit (dermatitis).‎ Vitamin E melembabkan kulit dan mengurangkan gatal-gatal. ‎Vitamin C beserta "bioflavonoids" menghalang keradangan kulit dan menstabilkan selaput sel. Zat gizi zinc dan iodine membantu kesembuhan dan fungsi sistem kekebalan tubuh. ‎

Asid lemak mustahak (EFA) seperti Omega-3 dari minyak ikan, minyak flaxseed, minyak herbatus ‎sauda (jintan hitam), mungkin membantu. ‎ Sapuan minyak Evening Primrose boleh membantu mengurangkan rekahan dan luka pada kulit.

Aisyah :: Ruam, Kayap n Eczema (Part 1)

Mencabar sungguh bila anak sakit n kita x tau ape sakit yg ank kita hadap tu..on 17 Sept, Affan tiba2 demam panas sgt+batuk2..ummi guna kaedah sock stoking dgn cuka epal utk kurangkan panas tu smabil2 sponge bath dgn air+cuka epal..mmg die selesa, bila stoking dh kering n ummi nk soak balik, die x bg..die nk pakai je sock tu..mmg ummi x dpt tido sbb risau klu suhu die jd tggi..ade gak bg Ibuprofen beli dkat farmasi tp mcm x berkesan dekat Affan,kebah kejap je pastu panas balik..
esoknya hntar Affan umah Baby sitter, die belikan PCM dekat Klinik Dr Azmi..3x makan, on 19 Sept, demam Affan dh baik..dh aktif mcm biasa..

Ni bintik2 merah yg ade kat seluruh bdn Aisyah..
Tetiba esoknya Aisyah pulak mcm demam je..badan die panas sgt mencecah suhu 39oC..pastu mengadu sakit kepala, bibir pun dh pecah2 sbb kering sgt kot..ummi igt demam biasa sebab jangkit dr Affan..Cuma bezanya dgn Affan, Aisyah lgsg x nk mkn..minum air n menyusu pun xnk..merengek je sbb die ckp sakit kepala n rasa gatal dekat bahagian punggung die (ade satu tompokan merah sebesar duit 50sen,mcm ruam lampin tu) ..ummi bg PCM, die muntah balik mcm lgsg x leh terima..dh mandikan, sponge bath tp still panas..so,ummi masukkn Veron supp 12.5mg melalui punggung (mmg ade spare kat rumah ubat ni, in case ubat mkn x jalan), ptg tu Aisyah dh ok..demam dh kebah Cuma selera mkn masih x de..sakit kepala n gatal masih ade..esoknye on 21 Sept, mase mandikan Aisyah ummi perasan yg ade bintik2 merah muncul sekitar tompokan merah dekat punggung Aisyah..n bintik2 merah tu ade kat setiap badan Aisyah, terutama kat pelipat kaki, tgn, ketiak n celah kangkang..mmg scary sgt..seluruh bdn ade!! Kecuali perut, belakang n dada..ape kena budak ni??nk kate campak, mcm lain je..lgpun die dh penah kena masa kecik dl..so, ummi n baba bawak la Aisyah pg GH..ramai gak pesakit hari Ahad ni, berjam gak la tggu turn nk msuk bilik doc tu..tp ceknye x sampai 10 minit pun..mmg x puas hati betul..

Doc : ok, apa masalah?

Me : Die gatal2 doc, baru arini kena..dekat punggung die lagi besar tompok merah..smlm die demam, demam dh baik..timbul pulak bintik2 cmni..knp ye doc? (dgn detail sekali ummi citer kat doc)
Doc : Xpe kita tgk dulu..jom naik atas katil..

(doc selak2 seluar tgk punggung, tgk kaki n tgn sikit2)

Doc : Owh, ni rasheh because of viral ni..nnti sy bg ubat sapu, ubat tahan sakit n ubat utk mulut die yg pecah2 ni..x de pape ni, nnti ok la..

Me : Bukan chicken pox or sakit kuku dan mulut ye doc?Apa punca die?

Doc : Owh, bukan2..ni rash biase je ni..sapu ubat sy bg ni nnti ok la..punca die byk sbb, die mungkin ade main pasir or tanah..

Me : Erm,ok la cmtu..Thanks doc.. (sebenarnya x puas hati sbb die cek mcm sambil lewa je, x de tnya byk soalan pun kt ktorg n mcm rushing je,tau la rmai patient tp kena la laksanakan tanggungjawab tu betul2..ktorg sanggup tggu berjam nk dptkan rawatan)..huhu..

Ubat yg Aisyah dapat – Calamine lotion, PCM, n Orregel.

BAlik umah, terus umi sapu lotion tu kat Aisyah, tp Aisyah nangis pulak sbb die ckp sakit n gatal sgt..Ummi bg PCM nk hilangkan rase sakit tu sket supaya Aisyah boleh rehat n tido kejap..Dapatla la tido kejap dlm sejam, tu pun kejap2 bangun suruh garu2 die..Bangun tido tu, ummi mandikan Aisyah n sapu lotion tu balik..die tetap rase x selesa n suruh ummi sapu minyak gamat dekat tompok punggung die tu sbb die ckp pedih n sakit sgt..lgpun tompok tu berair je, x kering 2pun..ummi dh confuse, betul ke lotion ni sesuai utk Aisyah ni?? :: Sambung Part 2 ::

Aisyah :: Ruam, Kayap n Eczema (Part 2)

Malam tu ktorg balik umah opah Aisyah n Affan..kot2 dorg tau ape penyakit yg pelik sgt dekat Aisyah ni..Aisyah still nangis2 n merengek..mkn,minum n menyusu pun x nk..mmg dh risau sgt..lpas pujuk2, Aisyah makan la sesuku roti n menyusu, lpas tu tido..Tp tido yg x lena, kejap2 bangun utk menggaru..Pkul 3 lebih ummi dh bangun sbb x tahan tgk Aisyah yg merengek je dlm tido, ummi sapu lg lotion tu dgn harapan dpt kurangkn gatal die..tapi die terus nangis kuat2 n menjerit ckp sakit..huh, ummi dh panic ni..baba, atuk n opah terus bangun tgk Aisyah..Aisyah siap lompat2 lg sbb sakit sgt kot..pastu atuk n opah tgk tompok kat punggung Aisyah tu, dorg ckp nmpk mcm KAYAP..ah, sudah kayap plak..patutla Aisyah semacam je, xkn la ruam smpai mcm tu sekali kn..

Ni ha, tompok merah aka kayap dekat punggung Aisyah..putih2 tu sebab sapu dgn calamine lotion..
22 Sept lepas Subuh, opah, atuk n ummi terus bawak Aisyah berubat kat kg K.Pilah..nasib baik ade sedara atuk kt kg yg tau nk ubat kayap ni..sbb org kata kayap ni sebaiknye kena berubat cara alternative (penawar/ubat kg) utk cepat baik..sbb ramai org cuba ubat moden akhirnye ke rawatan kg juga utk sembuhkan kayap ni..sbb kayap ni panas, ubat hospital pun panas..Aisyah tido je sepanjang perjalanan ke kg, mungkin penat sgt smalaman x tido..

Sampai je rumah onyang ni (pangkat utk Aisyah), ummi tunjukkn tompok tu..die ckp mmg kayap, then die bacekan ayat2 al-quran n semburkan dekat bahagian yg sakit tu..pastu die mintak sediakan sirih n kapur..onyang bacekan ayat2 ats sirih, kapur n pinang tu, pastu bungkus2kn..die suh balik nnti, potong halus2 n cmpur dgn air n ramas..baru sapu pd bhagian yg gatal2 tu n kena sapu gune tgn je, x leh guna benda lain..Aisyah kena pantang mkn yg gatal2 n bisa2..x leh menggoreng dlm rumah..mksdnye, AIsyah kena mkn mcm org dlm pantang tu la..n org dlm umah tu pun xleh la mkn yg bergoreng2..n pantang juga mkn benda2 yg menjalar mcm labu, tembikai, timun n sewaktu dgnnya..

Maka, opah pun cuti utk jaga cucu kesayangan die ni..ummi pg keje sbb dh byk sgt amik cuti bulan ni..balik dr keje, ummi tgk Aisyah tgh mkn..nmpk berselera, opah ckp Aisyah dh minum susu, mkn n minum mcm biasa..n tompok kat bahagian punggung die pun dh kering..Alhamdulillah, syukur sgt..Cuma bintik2 dekat bhgian lain tu masih sama..belum kering, still merah n gelembung..mlm tu sapu lg air daun sirih tu dekat aisyah..tiap kali lpas poo n kencing, ummi sapu lg air tu supaya x putus ubat tu..Mlm tu Aisyah dpt tido nyenyak sgt, lgsg x de merengek.. :: Sambung Part 3 ::

Sedikit Info Tentang Kayap..Kesian Aisyah, org dewasa pun xtahan ni kn pulak budak2..patut la asyik merengek je..

Apa itu Penyakit Kayap?

Penyakit kayap terbahagi kepada tiga jenis, iaitu kayap melukut, kayap jagung dan kayap ular atau nama saintifiknya herpes zoster atau disebut shingles berpunca daripada serangan virus Varicella zoster (VZB) iaitu daripada kelompok virus herpes. Iaitu sejenis virus yang sama menyebabkan cacar air (chicken pox),

Biasanya selepas terkena cacar air, virus tersebut akan kekal tidak aktif (dormant) dalam satu2 kawasan saraf dalam badan...

Kayap akan menyerang apabila virus tersebut diaktifkan semula dalam saraf selepas beberapa tahun...

Sebab serangan virus kayap ini kembali aktif masih lagi belum jelas, cuma ianya akan menyerang sekali sahaja...

Kayap berpotensi tinggi akan berlaku pada kondisi seperti berusia lebih daripada 60 tahun, terkena cacar air sebelum berusia satu tahun, kadar imunisasi menjadi lemah disebabkan pengambilan ubat atau penyakit...

Apabila seorang dewasa atau kanak2 yang belum pernah terkena cacar air menyentuh secara langsung (direct contact) dengan seseorang yang mempunyai kayap, dia hanya akan mendapat cacar air sahaja bukannya kayap...

Lazimnya ruam kayap ular ini bermula dari tengah belakang dan merebak hingga ke bahagian dada. Pada kebiasaannya kayap ular ini menyerang sebelah dada sahaja. Akhirnya, kayap ular ini akan menyerang urat saraf ‘rasa’ di bahagian’ mata, sekiranya ia tidak dirawat ketika di peringkat awal lagi. Bila ini berlaku, seseorang akan merasa pening-pening dan sakit diikuti pula dengan tumbuhan ruam di bahagian dahi dan di bahagian tepi mata.

Jika mata turut diserang ia kelihatan merah dan berlakulah apa yang di-katakan ‘conjunctivitis’. Mana-mana urat saraf ‘rasa’ akan diserang oleh kuman kayap ular ini bila tumbuhnya kayap ini di kulit di mana adanya urat saraf ‘rasa’. Ruam yang berlaku pada kulit memakan masa dari 10 hari hingga dua minggu untuk sebuh jika dirawat dan kemudian ia akan mula reda dan meninggalkan parut pada kulit.

Bagi pengidap kayap ular yang lebih tua, mereka akan merasakan kesakitannya dalam jangka waktu yang lebih lama iaitu berbulan-bulan ataupun makan tahun, apatah lagi jika ia tidak dirawat. Kesakitan ini digelar ‘Post-Herpetic Neuralgia’ dan begitu menyeksakerana ubat-ubatan yang diberi lazim-nya kurang berkesan. Sebelum seseorang pakar dapat merawat kayap ular Ini dia harus benar-benar mengetahui secara lebih mendalam akan penyakit ini.

Pada hakikatnya, rawatan yang diberikan kepada pesakit kayap ular ini ialah untukmengurangkan ataupun meringankan kesakitan dan mencegah jangkitan yang menyebabkan bernanah akibat dari bakteria. Rawatannya mudah, pesakit akan diberikan sejenis pil untuk dimakan. Sementara itu ubat sapu yang ber-bentuk krim ataupun cecair juga diberikan untuk disapu ke atas ruam yang berlaku.

Tujuannya ialah untuk mengurangkan rasa kurang senang akibat kesakitan dan gatal-gatal di samping membantu mengeringkan kulit yang melecur.

Simtom-simptom bila terkena penyakit ini? 

Apabila virus ini berada dalam badan, mangsa akan berasa demam, tekak loya dan pening berpanjangan. Badan pesakit pula akan dijangkiti ruam panas, badan rasa sengal dan hilang selera makan. Bagi penyakit kayap yang lebih serius, pesakit akan dijangkiti gelembung air pada bahagian tertentu di badan. Bagaimanapun kayap ular ini juga boleh menyerang seseorang tanpa mempunyai sebab. Kuman kayap ular ini menyerang urat saraf ‘rasa’ dan kerana itu jangkitan yang berlaku menyebabkan pengidapnya rasa sakit dan bisa.

Kayap ular ini akan muncul buat pertama kalinya di beberapa bahagian tubuh badan seseorang, bergantung kepada urat saraf ‘rasa’ yang mana diserang. Serangan yang berlaku adalah diikuti dengan rasa sakit di bahagian kulit di mana urat saraf ‘rasa’ berada. Kesakitan yang dirasakan memakan masa dua hingga 3 hari sebelum ruam merah terbentuk. Lazimnya ruam kayap ular ini berkumpul ataupun berbaris mengikut lengkaran urat saraf ‘rasa’.

Pada mulanya, ruam merah yang bertompok-tompok akan kelihatan pada kulit dan kemudian lebih banyak ruam yang berbagai bentuk dengan warna kemerah-merahan dan melecur-lecur berlaku. Ruam merah yang bertompok itu mengandungi nanah sebelum pecah dan menyebabkan kulit jadi melecur. Setengah daripada kulit yang melecur ini akan menerbitkan darah dan rasa sakit akan berterusan bila ruam terus merebak di sekeliling tubuh.

Punca kayap masih lagi belum dipastikan yang sebenarnya, tapi berdasarkan pembacaan yang dilakukan ada beberapa faktor yang menyumbang kepada pengaktifan semula virus kayap...

Antaranya ialah stress yang melampau, rawatan chemotherapy (boleh kata, virus ni thermophilic), serta kehadiran kanser atau AIDS pada seseorang...

Jika terkena kayap, antara cara untuk merawatnya ialah dengan mengelakkan suasana panas (kerap mandi air sejuk), sentiasa menjaga kebersihan diri dan pakaian, menyapu ubat2an (krim yang diperbuat daripada pepper), ubat makan daripada doktor (antiviral drugs atau topical anaesthetics), serta beberapa petua ubatan kampung (getah batang keladi, daun gelenggang, daun pokok duit2, dan pelbagai lagi)...

Selain itu, kepada individu yang berusia 60 tahun ke atas dinasihatkan untuk mengambil suntikan vaksin Herpes Zoster untuk mengurangkan risiko diserang kayap...

Tuesday, 28 January 2014

Jangan Dibanding2 Anak :: Tiap Anak Itu Istimewa

Entri ni sekadar perkongsian pengalaman seorang yang baru 3 tahun menjadi ibu kepada 2 org cahaya mata..saya lah tu..hehe..x byk pun, sbb sy pun masih belajar byk lg perkara :)

Bila ank kita dh setahun, tapi still x boleh jalan lagi..akan ada suara yg b'tnya 'eh, dah setahun belum jalan lagi ke?ank sy setahun,dh berlari pun'..mase tu kita sbg ibu, msti rase down sket kn..yela, org compare2kn ank kita..tp kita kena kuat, pk positif.. setiap budak perkembangan x kan sama..tp percaya la, taip2 budak ade kelebihan tersendiri..

Macam Aisyah mmg lmbt berjalan, die merangkak utk satu masa yg pjg..mmg la risau sgt, tiap2 ari urut kaki die..Setahun 3 bulan baru start nk berjalan..tp first word die 'Baba' seawal umur 6 bulan..skrg die dh 2tahun 9 bulan, Alhamdulillah die dh boleh ckp dgn baik gaya budak 4-5 tahun..x pelat, klu die ckp dgn sesiapa pun..insyallah, org boleh phm..rmai yg x kenal, bile ckp dgn Aisyah, igtkn Aisyah dh 4-5 tahun, lebih2 lg fizikal die agk tggi cuma agk kurus..dah boleh baca doa tidur,doa mkn, al-fatihah sket2, bg salam, nk mkn baca bismillah, pandai suap adik mkn, bsuh poo sendiri n etc..

Macam Affan pulak, perkembangan fizikal die sgt cepat..die meniarap sewal umur 2 bulan, 5 bulan dh merangkak n 9 bulan dh start berjalan..skrg dh setahun 3 bulan, tp masih belum bercakap dgn baik..pastinya ramai yg tnya 'Affan x ckp2 lg ke?lmbtnye nk ckp'..of kos la, sbg ibu perasaan risau tu menebal..mase umur Affan 11 bulan, sy bwk die jumpa doc..conversation sy n doc :-

Doc : Ok ibu, apa mslh?
Me : Sy risau doc, ank sy msih x ckp dgn baik..normal ke utk umur ank cmni?
Doc : Bape umur die?Ape word yg die boleh ckp skrg?
Me : 11 Bulan, nk msuk setahun..die boleh sebut baba, mama, mamam, nak..
Doc: Die dh boleh sebut mama tu dh cukup baik tau utk umur mcm ni, bukan senang nk sebut mama..ibu ni (smbil gelak2)
Me : Tp doc, kakak die umur mcm ni dh mcm2 ckp..sbb tu sy risau..jd x de mslh ye doc?
Doc : Awk x boleh nk compare2 kn anak, tiap ank lain perkembanganya x kn sma..ish, ibu ni..x de mslh la, die normal..kita risau klu dh 2 tahun, lgsg x ckp ape2, tu prob..
Me : ok, thanks doc (sedikit lega tp sgt terkesan dgn ape yg doc ckp)
Sorry Affan, umi rasa bersalah plak..x de niat nk perkecilkan kamu pun..:(

Terjumpa plak artikel pasal 'Tongue Tight'..hati bertambah risau..kebetulan cukup umur Affan setahun, Affan kena follow up dgn pkar berkaitan usus die aritu, so kesempatan ni sy gune utk tnya doc pkar plak..

Me: Doc, boleh tlg cek lidah anak sy x?die tounge tight ke?sbb die x ckp byk lg..
Doc: Cek lidah n mulut Affan..erm, ok ni..klu tounge tight lgsg x boleh menjelir..yg tu kita mmg kena potong sket..tp ni sy tgk ok lg..
Me: Tp Doc bile die menjilat, lidah depan die bentuk M sket..normal ke?
Doc: TT lgsg x boleh menjilat ibu, lidah x boleh keluar dr mulut..sy tgk ni normal, lgpun umur mcmni biasa klu msih x bercakap..ibu jgn risau, cuma lidah die agak pendek sket je..tp tu normal, klu pjg sgt pun bahaya..
Me : Klu mcm tu x pela..sy cuma risau jer..thanks doc ye..
Doc : Sy nmpk die mmg x de mslh..x pe, nnti kita jumpa lg mase dlm mase 6 bulan, follow up perut die tu..jgn risau ye ibu..

Skrg Affan dh setahun 3 bulan..mmg x byk word yg die boleh ckp tp ade improvement, pertambahan 5-10 word baru..lgpun dh survey kwn2 yg ade ank seusia Affan, semua pun mcm tu..lega sket..mungkin Aisyah je yg terlalu cepat bercakap kot..

Tp dr segi lain, Affan sgt pick up..die belajar dr pemerhatain je, tnpa arahan..sejak umur setahun Affan dh boleh :-
Hantar botol/cwn/pinggan sendiri ke sinki tiap kali lepas minum/makan..
Hantar baju kotor dalam bakul kotor..
Buang pampers dlm tong sampah..
Ajak pg toilet tiap kali lpas poo..
Ajak masuk bilik n naik katil klu nk tidur..
Pandai suap mkn sendiri guna sudu..
Pandai pilih baju n seluar sendiri nk pakai..lpas mndi,die akan pg drawer baju amik sehelai baju n seluar bg dekat umi..

Alhamdulillah, moga semua urusan dipermudahkan n mereka sentiasa dlm lindunganNya..moga mereka terus membesar dgn sihat dan bijak..kesimpulan di sini, Jangan banding2kan anak2 kita dgn adik beradik yg lain atau dgn ank org lain..perkembangan setiap anak x sama dan setiap anak pasti ade kelebihan masing2 yg perlu digilap..amik semua komen secara positif, jgn rase down..x perlu samakan mereka, sebaliknya berusaha utk menjadikan mereka lebih atau seperti yg kita mahu dan pastinya yg terbaik..dgn usaha dan tentunya Doa, selebihnya tawakal :) 

Wallahualam...

Aisyah Jatuh Lagi :: Mydin Seremban 2..

Malam 11 Januari 2014..Our very first 2014 family dinner kat Ayam Penyet Mydin Mall Seremban 2..ahli2 nya adalah seperti gmbr di bawah..Pak Ngah Aisyah n Affan yg belanja..Alhamdulillah, rezeki :)..moga bertambah la rezeki ye..

Family in law..

Budak berdua tu mmg byk melantaknye..so, mmg charge habis la..cnfirm lpas mkn, bertambah2 aktifnye..sipa mkn, jalan2 sekitar Mydin..melawat kawasan la kononya..:p..Affan n Aisyah mcm biasa la, kena duk dlm troli, klu terlepas cnfirm hura hara jdnya..tp sbb dh bosan, Aisyah nangis2 nk keluar dr troli..sbb ummi ni baik hati + kesian kat kakak dukung la die bwk keluar..klu x dukung pun, die boleh keluar dr troli tu sendiri dgn cara panjat n terjun..dpt bygkn x betapa aktifnye anak2 sy ni??huhu..

Memula die elok je jalan, tetiba mungkin die dpt kuasa power rangers atau kuasa cat woman meresap dlm bdn, terus die jd hyperaktif..lari laju giler lagak masuk acara pecut 100 meter, puas la umi yg dh expired dr acara larian ni kejar die..akhirnya, die tewas jatuh tersungkur ats lantai..klu tgk cara die jatuh mcm nk gelak pun ade..haha..(jahat giler umi ni)..cnfirm la si kakak ni nangis kan sbb die bukan kebal mcm badang pun :p..puas belek kepala die, tgk ade benjol ke ape ke..rupanye2 dagu yg luka, seram kot..nmpk isi n tulang putih..dlam luka die, habis la tudung umi kena darah..terus bawak pg kat baba..baba apa lg,secara tiba2 die boleh jalan laju giler (klu msuk acara, cnfirm juara)..terus bawk pg hospital..

Smpai hospital, cuci2 sket n cover dgn gauze sementara tggu turn jumpa doc..boleh lg die nk lari2 dlm hospital, bdk ni mmg x serik betul..huhu..umi dh bygkn kakak kena jahit..huhu...seram kot..jumpa doc n doc ckp luka x besar, so boleh glue stitch jer n x boleh kena air utk sekurang2nye 2 hari..sbb umi ni takut darah, baba je la yg pegang kakak time prosedur tu jalan..tggu gak kot klu2 si kakak ni menjerit ke, meraung ke..tp senyap je, tup2 dh keluar dr bilik prosedur..baba ckp aisyah lgsg x nangis..nurse ckp aisyah kuat..klu bdk lain, dh meraung2..owh, kentalnye ko kakak oi..

Maka, hancurla harapan umi nk bwk korg n kwn2 ofis nk pg Wet World Pedas cuti Maulud Nabi nnti..Sbb Aisyah x boleh kena air, x kn die nk tgk je ktorg main air..huhu..duk umah je la anak ye, rehat..sape suh lasak sgt..

# Gambar x de sbb Aisyah x suka gmbr die yg x comel, die nk gmbr die semua comel2 jer :p

Tuesday, 31 December 2013

Kek Mati..

Kek merah ats meja makan..

Aisyah : Ummi, knp kek ni merah?
Ummi : Ni kaler, perisa strawberi..
Aisyah : Bukan ummi, ni 'KEK MATI'..
Ummi : apa kak?
Aisyah : ni Kek Mati..

Korang pernah tgk kek mati x?haha..
Selalu dlm TV klu org mati,mesti ade darahkan..so, bile kek tu kaler merah die igt kek tu mati la..haha..ank oh anak..

Friday, 17 May 2013

Celebrate birthday Aisyah..

Malam semalam opah n atuk ajak mkn kat Nasi Arab Al-Aleef, dlm Tesco Seremban Jaya..utk celebrate birthday cucu kesayangan dorg..owner restaurant ni kwn atuk Aisyah..selain nasi arab, ade mcm2 lg menu lain..n sume sedap2..baru 2x mkn sini tp mmg puas hati..;) Tenkiu ye opah n atuk..

Birthday gurl..
Affan duk dlm car seat je ye sbb Affan x leh mkn lg..
Nasi arab utk 3 org mkn..byk, boleh mkn utk 4 org pun..
Birthday gurl tgh tggu makanan sampai..
Semangat birthday girl mkn..lapo sgt tuh..
Affan cume boleh minum air mangga je ye yang..mangga n air semata2 tanpa tambahan gula n ais...
Semangat sedut straw tu..kelaka muke Affan..haha

Check up Aisyah 2 tahun ..

Semalam cek up Aisyah utk 2 tahun..so, x de injection la..sume timbang berat, ukur tinggi n interview sket2 by nurse sbb nk tgk perkembangan die..

Berat : 14 kg ~cume naik 1 kg dr 3 bulan lepas~
Tinggi : 94cm ~naik 5cm dr 3 bulan lepas~
BMI : 16 ~normal~

Nurse ckp Aisyah sihat, x de masalah..umi ckp Aisyah susah nk mkn, cume suka mkn apa yg die suka jer..tp nurse ckp x pe sbb berat Aisyah naik jer n teruskan je bg apa yg die suke mkn, minum susu n bg makanan lain..masalahnye, Aisyah ni cume suke mkn jagung, carrot, telur, roti, susu, n ayam jer..lain2 x mau..x kn hari2 nk ngadap ni je..huhu..

Interview nurse n Aisyah :-

Nurse : nama sape ni?
Aisyah : kakak..
Nurse : ~gelak~ owh,kakak..kakak mkn ape tu?
Aisyah : Dah abis dh ~smbil buat isyarat tgn~ (mcm la nurse tu nk mintak makanan die sgt..haha)
Nurse : Ada adi x?sape nama adik?adik mane?
Aisyah : Affan..Affan tinggal umah ibu..
Nurse : kakak tinggal ngn nurse ye, biar umi balik sorg..
Aisyah : ok, bye2 ~cepat bukak pintu n terus lari keluar~
Nurse : ~gelak~ bijak budak ni,dh pandai ckp..

Time nk tggu turn nama kena panggil, budak kecik ni sibuk nk keluar..nk pg playground..tgh2 panas pun x kisah, agknye budak2 mmg x kenal erti panas kot..klu kita la mmg x sanggup kot nk berjemur..umi ajak die masuk dlm balik n tutup pintu klinik tu..pastu umi duk jauh2 sbb nnti die suh bukak pintu tu balik..tp budak ni akal mmg pjg la..die tolak sket pintu tu, pastu msukkn tgn sket..pastu die jerit2 konon tgn tersepit kat celah pintu..pastu kelam kabut la 2 org ibu yg ade dekat kat pintu tu, cepat2 dorg tlg bukakkn pintu..apalagi, memecut la si bijak pandai ni keluar pg playground balik..2 org ibu yg bukakkn pintu td gelak je (sbb tau dorg dh tertipu kot)..bertuah punye anak !! geram sgt ngn budak kecik ni..aktif ssgt..seminit pun x duduk diam dlm klinik tu..

Dah dapat geng utk main2..budak tu umo 4 tahun.
Budak ni dh x takut naik tangga sorg2..ulang kali naik gelongsor tu..
Muka bahagia dapat main tgh pnas..
Tgh panas main, ni la hasilnye..berpeluh smpai lenjun rambut tu...

Thursday, 16 May 2013

Selamat Hari Guru & Hari Lahir Aisyah



Selamat Hari Guru buat semua guru2 di Malaysia..Ilmu yg kalian curahkan akn menjadi aset di akhirat kelak..

Guru..
Dalam ajarnya ada harapan,
Dalam tegurnya ada doa,
Dalam marahnya ada sayang,
Dalam tawanya ada mesra,
Dalam diam ada bijaksana,
Dalam tanganya, kita terbina.

Jasa kalian x kn dilupakan..Terima kasih cikgu ;)

SK Tun Dr Syed Nasir, Johor
SK LKTP Kecau 1, Pahang
SMK Padang Tengku , Pahang
SMK Lepar Utara, Pahang
Kolej Teknologi Timur, Selangor
UNISEL, Selangor

Selamat Hari Lahir buat My princess Nur Aisyah Husna Mohd Hussaini yg hari ni genap 2 tahun..buah hati yg sentiasa menghiburkan dan membahagiakan seisi keluarga dgn celoteh dan kerenah yg x henti2..semoga sentiasa dlm lindunganNya nak..dan semoga menjadi permata hati yg cemerlang,gemilang,terbilang dan solehah..moga cantik akhlak secantik rupa, baik budi, baik bicara, bijak akal sebijak Aisyah isteri Rasulullah, ..Ameen.. ;)


Tuesday, 14 May 2013

Stok susu utk Affan..

Usaha tangga kejayaan..akhirnya stok susu Affan berada di paras selamat..hehe..hampir 500oz dh ade dlm peti ais kat umah tu..so, skrg umi x de la risau sgt..start dr umur Affan 3 bulan, susu dh start merudum..sekali perah boleh dpt 2oz je, smpai kdg2 boleh nangis time perah susu sbb takut sgt kalau terpaksa menamatkan perjalanan susu bdn utk Affan..mcm2 yg umi mkn n buat utk tmbahkan susu..mmg umi struggle sgt..kat ofis mampu dpt max 2 botol je, balik keje smbil susukn Affan smabil pam sebelah, tgh mlm pun pam lg, pg2 before mandi pn pam lg..dan hasilnye dpt la 4 botol utk bekalan Affan hari tu..mmg lgsg x de stok utk esoknye..

penah umi balik awl sbb susu kat umah baby sitter dh abis, Affan nangis n mmg x leh accept susu formula..penah umi cuti semata2 sbb bekalan susu utk Affan x cukup..penah Affan minum susu mak ngah sket sbb umi t'lambat balik keje n x de susu extra..tp umi x putus asa, selagi boleh umi b'usaha..biarpun ade yg ckp "ajar la Affan tu susu formula, nnti u yg susah sbb susu dh kurang"..umi senyum je sbb x de ape yg susah demi kebaikan anak2 umi..;)..umi stop amik ape2 supplement (sbb umi jenis yg selalu lupa amik ubat, time pregnant je yg rajin)..n umi cume gandakan rutin mengepam kat ofis mcm biase, kat rumah pun bile ade mase je umi pam..gandakan minum air kosong..jaga pemakanan..sentiasa umi doa supaya cukupkn la susu umi sbg rezeki ank umi..dan akhirnye tanpa umi sedar stok susu dh bertambah..hnye 2 bulan, dh dpt 500oz TANPA umi ambil apa2 supplement..Alhamdulillah, syukur sgt2..semuanya dgn IzinNya dan usaha yg berlipat ganda..sbb Allah suke hambanya yg sentiasa berusaha dan berdoa..;) so, pd pendapat umi kata kunci utk berjaya dlm bf adalah :-

1) Kerap mengepam 
2) Mind set (kena sentiasa positif)
3) Banyakkan berdoa sbb yg beri rezeki pun DIA kn ;)
4) Makan makanan yg berkhasiat..
5) Banyakkn minum air kosong.

P/s : untuk Aisyah, umi mintak maaf ye..bukan umi x berusaha dulu..cume keadaan umi mase tu membataskan..apepun umi harapkan Aisyah dpt menikmati khasiat setahun perjalanan kita sebagai best breastfeeding buddy..;)

Aisyah yg suke melaram..

Last week saje jenjalan pg Tesco..dekat dgn pintu masuk Tesco tu ade la satu kedai yg jual aksesori gadis2 n kanak2 yg comel2 gituh..hmpir sumenye kaler pink ye..pastu die letak satu rak spec mata bebudak betul2 kat bhgian luar tepi kedai die..mksdnye klu kita lalu sebelah kedai tu mmg nmpk sgt la n rak tu pun rendah..mmg strategi dorg kot supaye budak2 senang capai..dan iye, Aisyah jln dulu depan ktorg..nmpk je spec tu terus rembat, pakai n jalan je tanpa rase bersalah..bertuah punye bdk !!kejo2 pun mmg die x bg la umi die ni amik blik spec tuh..akhirnye, umi masuk kedai tu n bayar..setel, abis citer..

Ni la spec yg dirembat Aisyah..
Balik umah, Aisyah paksa Affan pakai spec tu plak..
Affan pun mcm sonok je..haha

Thursday, 2 May 2013

Sejuk perut ibu mengandung..

Sejuk perut ibu mengandung..biasa kn dngr ayat ni..ayat zaman berzaman yg x penah luput dek mase..merujuk kepada perbuatan si ank yg buat si ibu gembira,bahagia, hati berbunga2 n menenangkan ..kdg2 bukan sbb perbuatan anak pun dh mampu buat ibu bahagia..contoh, bile tgk ank tido..rase cm nk peluk2 n cium2 je..sejuk mata n hati tgk ank ade dpn mata..n sejuk perut sbb dr perut ni la diaorg keluar..(biarpun skrg perut tu dh x cntik mcm dulu,huhu)..tambah2 lg bila si Aisyah skrg dh pandai nk tlg buat keje2 rumah, tlg uruskan adik, carikn ubat, cube berdikari nk uruskan diri sendiri, dh boleh mengira, baca Alif Ba Ta, baca ABC pd usia belum 2 tahun!!dan si adik yg advance, usia 3 bulan dh cekap meniarap, dh pandai bermain2 dgn kakak, 6 bulan dh boleh merangkak n skrg cube utk duduk..Alhamdulillah, mmg sejuk perut n hati ni..;) tp time budak berdua ni buat hal serentak, si mak yg konon2nye soft n ayu ni boleh b'tukar jd singa yg sgt garang, rase mcm mls je nk layan (nk biar je nangis sampai penat, tp x penah buat pun sbb x sampai hati)..tp bila tgk muke dorg time tido, rase sejuk je hati ni..;)


Tidur pegang tgn tu..so sweet kn!!

Muka time tido, innocent je kn..klu b'jaga, lasak kemain..tp ni la cinta hati sy..;)

Affan duk perhati je benda tu..bila bg, ha tu la keje die..tolak sambil gigit2..die dh gatal gusi..
video

Video Aisyah cube nk dodoikan adik dlm buaian..

Sunday, 28 April 2013

Kakak n adik jatuh katil..

Pagi td tinggalkan aisyah n affan berdua ats katil siap dgn kubu pertahanan(susun berlapis2 bantal n toys) sbb nk pg melepaskan hajat, affan pun dh letak kat tgh2 katil..tp benda nk jadi kn..elok je langkah keluar dr toilet, gedebuk dgr benda jatuh disusuli tangisan yg maha kuat n mendayu2..berlari la si mak x cukup tanah..berderau darah..menggeletar kot tgn masa nk angkat affan td..huhu..nsb baik la die jatuh ats play mat ygtebal tu, n syukur jugak sbb kepala die jatuh betul2 kat tgh2 antara besi buaian n besi railing..die nangis2 sampai t'tidur..kesian affan..tp nsb baik, cek2 x de pape..x de benjol atau lebam..pastu die pun cm biasa jer..

Malam pulak, kakak pulak jatuh katil..ha, berdarah la bibir..dahi pulak benjol..lg kesian kat si aisyah ni..padahal elok je die amik bantal n nyanyi2 td..die tunjuk bantal yg ada gambar star kat umi n suh nyanyi lagu twinkle2 little star..sy yg tgh tukar pampers affan mase tuh, nyanyi je la same2 ngn die..babapulak, tgh tukar baju nk mandi..ntah cmne tiba2 dgr bnda jatuh ats lantai..pastu dgr si aisyah meraung..die jatuh sekali ngn bantal star die tu!!..mase baba die amik,die tgh meniarap..cmne la cara die jatuhkn..haha..kelakar..nk gelak pun ade,tp kesian puteri sy yg sorg ni..selalu sgt jatuh..betul2 mewarisi perangai umi mase kecik..3 kali kena jahit kat kepala!!haha

p/s : Umi dh amik keputusan utk tido kat bawah..bawak tilam trun bwh..x nk tido atskatil dh..selamat..boleh kakak n adik main golek2 sesuka hati..







9

Friday, 19 April 2013

MC, Aisyah x nk tido mlm and Check Up Affan..

Hari ini baru msuk keje lpas 2 hari MC..sbb tu x update blog nih..gaya mcm sakit serius je kan smpai 2 hari MC..haha..sebenarnya sihat walafiat jer pun..semua ni sbb si puteri pengarang jantung kami tuh la ..geram betul ngn bdk ni..die la punca kami x pg keje kelmarin..dh seminggu si Aisyah ni lewat tido mlm, paling awal die tido adalah pukul 2.30AM..itupun sehari jer..selain tu 2.30am dan ke atas.!!so, purata kitaorg tidur sehari dlm mase seminggu ni adalah 3 jam jer!!huarghhhhh, tension..Rabu mlm khamis arituh die tido klu 4 lbih (pg tau)..ha,kesannye..sy n hubby sedar2 je dh pkul 8.47am..subuh dinasour la kami arituh..ktorg pun cuti je la,segan plak nk msuk ofis lewat sgt..try amik MC alasan sakit kepala, dpt pulak..baik hati betul doc nih..kebetulan smlm ade check up Affan, x pyh la nk apply cuti..;)

Affan 6 months..
9.4 kg..73 cm..BMI 18..
Agak2 knp aisyah ni susah nk tido mlm ye?die x nk mkn, die x meragam sbb sakit ape2,tp die mcm x boleh tido..die nk ajak main2 ngn die..kdg2 mate dh ngntuk n dh menguap bape kali pun, die cube than mate die x nk tido..peliknyeee..knp ye aisyah cmni?knpp??

Monday, 15 April 2013

Mengajar si Aisyah mengaji..

Baba bersemangat nk ajar kak Aisyah mengaji..tp kak Sya lg berminat dgn gmbar org solat kat muqadam tuh..mcm2 betul la kak Sya ni..haha..die lg pndai..baba siap nyanyi pun die x nk ikut..xpela, baru2 lg..n yg penting baba n umi kena rajin n sabar ajar budak kecik nih..;))

video

Friday, 12 April 2013

First day bekalkan affan makanan..

Hari ini first day bekalkan affan bubur nasi kat umah baby sitter..dh la t'bangun lambat pg td..tp nsb baik sempat lg buat..mmg express giler la..10 min dh siap kot..ye la, semua dh siap mlm smlm (puree+rice powder)..so, keje mnjadi mudah dan pantas..tp gmbar x sempat nk amik..nnti kemudian la baru masukkan..;))..menu affan arini adalah bubur nasi+carrot+pir..n utk kak sya adlah carrot steam n buah pir..saje2 je ni sbb kak sya mmg baby sitter yg sediakan food die...;)
Terima kasih kerana sudi singgah ke blog sy ;))