" Wahai Allah, rahmati dan kurniakanlah kesejahteraan ke atas Muhammad Rasullah..Dan selawat yang dapat melapangkan rezeki kami..Dan menjadikan baiknya akhlak kami..Dan curahkanlah kesejahteraan atas keluarga dan para sahabatnya "

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 30 March 2013

Procedure apply Halal cert..

Dear All,
As forwarded by an auditor from SIRIM. I think as Muslims we should adopt such inquisitive and suspicious attitude when frequenting food outlets, ranging from no star to 5 star, be it run by Muslims or non Muslims, Malays or non Malays. Hopefully by doing so, it will send the message across to them that, "Look here, we really mean business, so buck up!".

Assalamualaikum semua,

Mula-mula mintak maaf sebab nak tulis dalam English. Bukan maksud I sound stupid if I write in Malay . Tapi saje....

Recently, I went to audit in Ipoh with my colleague Rafie. Audit tu 3 days. During lunch time on the 1st day the company we were auditing took us to a Tandoori Restaurant (Pakeeza). Upon entering I asked for their HALAL certificate from one of the many Malay waiters. This malay waiter jwb, 'kat sini semua halal bang. Kita tak de jual pork.' So, I naik angin la. Org melayu jwb mcm tu. Depan customer India pulak tu. But finally ada certificate. Valid. 2nd day pulak company bwk kita orang makan kat restoran asam pedas tp cina punya. Manager cina kat company tu dah call dulu and confirmed ada halal cert. When we reached the place, we asked for the cert. Tarikh dia dah lama mampus. Taukeh tu kata baru last week Jab. Agama dtg audit. Bila mintak report dia kata ada kat rumah. Bull shit. So we all tak jd mkn kat situ.

3rd day. Company bwk pi mkn kat Clear Water Sanctuary Golf Course. Yang ni Melayu punya. Bila I belek-belek menu terpandang la satu item ni dia tulis 'Bacon Sandwich' atau senang ckp sandwich babi la and Beef Hamburger (Burger lembu babi). Bila panggil manager dia (Melayu ni), dia kata tu bukan babi tp ayam. So, I pun marah la dia. Senang-senang nak insult org. Biadap betul. Kita org pun blah.

Last week pulak I went to Sg. Petani. Company bwk pegi mkn kat Cinta Sayang Golf Course. Pada menu ada logo halal Jab. Agama. Bila mintak cert kena tunggu lama. Last2 manager dia bwk (mcm mamak). Tp punya kurang ajar dia tanya, "Why do you need to see the cert? Where are you from?". Apa lagi I hentam dia cukup2. Lps tu dia tunjuk. Tarikh dah mampus bulan January lg. Dia kata tgh tunggu cert baru. Bila mintak report dr Jab. Agama dia kata depa tak de bg report. Dia nak bull shit dgn auditor. Dia tunjuk satu surat. Reminder dr Jab. Agama that they have not submitted their corrective actions. I told him selagi tak submit jgn harap dpt cert. Maknanya restaurant dia ada problem. So we all pun blah.

Kepada semua ambil iktibar. JANGAN ambik mudah. Tgk ada halal logo terus bedal. Mintak cert. We as MUSLIM CUSTOMERS have every right and must practise our rights. Tengok pada cert tempoh sah laku bila, apa skop dia. Jangan main belasah aje.

Cerita ni sy amik bape tahun yg lepas dh dari email..tp saje nk masukkan balik sbb sy nk citer pasal HALAL gak..sy apply sijil Halal utk company..bukan susah n bukan mudah sebenarnye utk kita berjaya dptkan Halal cert ni..senang klu company kita ikut semua syarat yg ditetapkan, raw material ade sijil halal yg masih aktif, x de ape2 yg mencurigakan..so, boleh je dpt..selalu bile die dtg audit pun ape yg die cek :-

1) Senarai bahan mentah yg digunakan beserta sijil halalnya.
2) Senarai nama pekerja yg mesti ade suntikan thypoid and Kursus Pengendalian Makanan
3) Packaging yg digunakan.
4) Kebersihan pekerja n kawasan operasi
5) Bahan mentah yg digunakan mestilah dalam keadaan baik dan disimpan dgn elok.(semua kena label properly)
6) Pest Control
7) Jadual pencucian dan rekod kebersihan/pencucian

Sebelum dorg dtg audit, kita kena la apply utk Halal cert secara online n submit documents dulu..bile semua lengkap,dorg puas hati..kena byr fees n baru la dorg akan dtg audit.Documents yg kena submit adalah;-

1) Offer letter n ic utk 2 org pekerja islam yg bekerja dibahagian production.
2) Offer letter n ic utk Executive Halal
3) Product Packaging
4) Halal cert for every raw material that we used
5) Process Flow Chart
6) Peta Lokasi Kilang (utk dorg dtg audit nnti sbb selalu dorg akn dtg mengejut,x inform dl)

Kalau la ade CAR yg die bg,wajib la reply dalam tempoh mase yg diberi..klu pihak dorg dh puas hati, maka dpt la cert..agk mudah tp x mudah sgt pun..haha

Tp ade jugak yg buat sy agk geram..bab sijil halal utk raw material yg dh tamat tempoh..bile mintak,suuplier ckp dh apply tp x dpt cert lg..expired bulan September, bulan December mintak still x dpt lg..die ckp pihak Jab negeri die x dtg audit lg,sy call direct pihak Jab negeri supplier t'sebut n dorg ckp mmg x dtg audit lg sbb terlalu sibuk..n bila sy bg alasan tu kat Jab negeri sy ni, dorg still x leh accept n cara t'akhir adalah TUKAR supplier..aduhai..bukan senang sebenarnye nk tukar supplier utk material, lebih2 lg klu melibatkan flavor atau yg sewaktu dgnya..sdh tentu la akn kualiti atau rasa akn berubah..jadi kepada supplier TOLONG la apply Halal cert sebelum cert korg tamat..at least, sebulan dua sebelum tamat..n kepada pihak Jab kerajaan, tolong la cepatkan proses sbb pihak lain yg akn dpt kesan..utk kumpulkan semua sijil Halal utk raw material sy t'paksa menunggu 3 minggu dan akhirnya ada gak 2 3 raw material yg kami t'paksa tukar supplier sbb x dpt kemukakan sijil Halal..kami t'paksa sbb kami keluarkan produk makanan dan Halal yg diutamakan....

Allah berfirman :"Wahai para Rasul! Makan minumlah kamu makanan yang baik-baik dan hendaklah kamu beramal soleh.Wahai orang-orang yang beriman makanlah yang baik-baik dari apa yang Kami rizkikan kepada kalian!"






Saya pelihara turtle..

Saya dh ade pet..tu cube tgk kat sebelah..comey jer kn dua ekor turtle sdg b'jln2 (uh,skema sungguh ayt)..dulu ms zaman sekolah2,sy mmg ade pelihara 2 ekor turtle saiz pinggan yg kecik..betul2 punye tau..bl hujung minggu je cuci bekas die n bwk die jln2 kat laman rumah..turtle tu dh jd sgt manja ngn ktorg adik beradik..ktorg dh boleh belai2 kepala die, sbb selalu turtle kn bl nmpk org je trus sorok kepala dlm cengkerang die tuh,pemalu la tu konon2..haha..dr segi makanan plak,senang jer..sbb abh n mak dulu suke b'kebun..petik je la bg die mkn..ktorg pelihara 'dorg' hmpir 2 tahun kot...pastu ms nk pindah t'paksa lpaskn dlm kolam depan ofis abh..sedih sungguh hati ni masa tu..haha..tp pelik kan kenapa dlm byk2 binatang, turtle yg ktorg pilih?sbbnye turtle tu arwah atuk yg bg, die jumpa ms pg memancing..tp klu m'ngikut kaum india, x boleh pelihara turtle sbb akn mnyebabkan mereka muflis..tp bg kaum cina plak, turtle ni melambangkn pjg umur, hidup sihat dan lama, rezeki byk..lain bangsa,lain kepercayaan kn..;)

Friday, 29 March 2013

Jangan lalai dari membaca alquran..

Seperti yg sy ckp,abah selalu m'igtkan kami adik beradik dan msg arini adalah:-

Janganlah kamu lupa dan lalai dari membaca alquran dan ajarkan kepada anak kamu..;)

In shaa Allah, semoga menjadi bacaan kami setiap hari...

Yahoo..akhirnya Saturday off..

Gud news di Jumaat yg indah ni..setelah 2 tahun 2 bulan full day and 2 tahun 3 bulan half day on Saturday, akhirnya Saturday off..yahooo..x de la nk pening kepala sape nk jg A&A ari sabtu, boleh balik kg, boleh jln2,boleh kemas umah..ceh, mcm pjg sgt je ms sehari tu kn..haha..ye la, at least x pyh apply cuti ari sabtu klu nk blik kg..opah pun x pyh lg jg A&A ari sabtu, kesian jugak kta MIL kena jg bdk2 tu..penat kot, lgpun kdg2 die pun ada hal yg x dpt nk dielakkn..yg lg best hubby pun alternate off ari sabtu..sonok2..bg gomen seben maybe x kisah sgt kot sbb mmg keje isnin smpai jumaat jer..tp sape2 yg keje swasta ari sabtu mesti tau n rs sonoknye bile tibe2 x pyh keje dh ari sabtu,mcm sy ni..;)..waktu pun dh dianjak ke pkul 9..wah2, x de la t'kejar2 lg sy lpas ni sbb tmpt keje pun jauh kn..in shaa Allah..;)

Wednesday, 27 March 2013

Rindu Bertandang



Tiba2 je hati ni rasa rindu..rindu sgt2..rasa mcm nk jd roket je,terbang pulang ke sana..lpas dpt msg abah td, terus rasa rindu..padahal abah cume msg biasa2 je, igtkan sy Jgn Tinggal Solat..ye la,bile hati dh rindu kdg2 bukan b’sebab pun kn..huhu..ahad baru ni ada jumpe mak kat umah m.de..tp x puas sbb kejap sgt..Aisyah pun rindu kot,meraung2 die time nk balik tu..keluar balik dr kereta n peluk opah die erat2..pastu suh opah msuk kete ikut die balik..uhh, syahdu betul tgk adegan tuh..(ye la, hati mcm kaca kn)..sbar ye syg,nnti kita balik ye..aki pun dh rindu sgt kat cucu die tuh..opah ckp tiap2 hari tgk gambr n letak kat wall paper hs die..x pun,nnti kita suh opah n aki duk umah kita ye..;)

Sy ni dulu adalah seorg yg ‘homesick’,sepanjang 3 tahun sy duk hostel..selalu jer nangis..bl dh balik umah,liat giler nk balik hostel semula...(ini adalah pengakuan x tau malu dr sy,haha)..nasib baik dh kawin ni x mcmtu,klu x meraban gak la en somi nk kena anta i balik tiap2 minggu..;p

Emak sy

Seorang yg sgt memahami, selalu risaukan keselamatan ank die, yg sanggup b’korban asalkan anak die ok,seorang yg penyayang n mudah tersentuh hati, memiliki hati yg sgt lembut,pentingkan anak dr diri sendiri, seorang yg tabah dan sabar , agak kelam kabut n cepat panic, pemalu..haha..seorg yg x suke susahkn suami,x melawan n berusaha utk tlg suami..;)..sgt menjaga p’cakapan, takut org kecik hati..

Abah sy

Seorang yg sgt garang ms mude tp penyayang, suke memasak n berkebun, agk panas baran dl, sentiasa igt anak2 (klu pg mane2, mesti ade je buah tgn utk kami semua), yg akn cube sedaya upaya memenuhi keperluan kami walau gaji abh x de la besar mane pun..bile dh besar ni selalu ktorg adik beradik b’borak n pelik cmne abh uruskan kewangan sbb dr dulu ktorg x penah rs kurang,segalanye cukup jer (mungkin sbb keberkatan rezeki n bijak uruskan kewangan)..down payment kete sy pun abh n mak yg bg sbg hadiah kawin sy..;)..seorg yg sgt suke beri nasihat,walau kdg2 kata2 die menusuk kalbu..selalu m’ingatkan bab2 agama, walau skrg sy dh kawin pun die tetap selalu igtkn sy..seorg yg ringan tulang..

Love both of you so much n 4ever..

Doa utk ibu bapa :-
“Ya Allah! Ampunilah aku, kedua ibubapaku dan kasihanilah keduanya sebagaimana mereka mengasihani aku sejak kecil.”

Nahkoda..



Kepadamu yang menjadi pendampingku..

Terima kasih karena telah memilihku di antara ribuan bidadari di luar sana yang siap untuk kau pilih.. Padahal kau begitu tahu, aku hanya wanita biasa,yang sangat jauh dari sempurna..

Kerananya ku ingin kau tahu,
aku bukan wanita yang sempurna,
aku begitu banyak kekurangan.

Maka ketahuilah..

Kepadamu yang memilihku..
Aku tak sebijak bonda khadijah,
kerananya ku ingin kau tahu,
aku boleh saja berbuat salah dan begitu menjengkelkan.

Maka ku mohon padamu, bijaklah dalam menghadapiku,
jangan marah padaku,
nasihati aku dengan hikmah,
kerana bagiku kaulah pemimpinku,
tak akan berani ku membangkang padamu.

Duhai kau yang telah memilihku..
Ingatlah, tak selamanya aku dapat nampak cantik di matamu,
ada kalanya aku akan begitu kusam dan tak menawan,
Mungkin karena aku tidak sempat utk menguruskan diriku sendiri,
kerana sibuk bekerja dan menguruskan malaikat-malaikat kecil serta istana kita.

Maka mungkin aku tak sempat berdandan untuk menyambutmu pulang bekerja..
maka tegurlah aku, dan khabarkan padaku dengan lemah lembut dan bijaksana…

Ataukah kau akan menemuiku tersenguk-senguk saat mendengar keluhan dan ceritamu,
bukan kerana aku tak suka menjadi tempatmu menumpahkan segala rasa,
tapi karena semalam saat kau tertidur dengan nyenyak,
aku tak sedetik pun tertidur karena harus menjaga malaikat kecil kita yang lewat tidur dan meragam,
dan ku tau kau letih mengais rezeki untuk kami,
maka tak ingin ku mengusik sedikit pun lelapmu..

Jadi jika esok pagi kau mendapatiku begitu letih dan ada lingkaran hitam di mataku,
maka tetaplah tersenyum padaku,
karena kau adalah kekuatanku..



Padamu yang menjadi nahkoda dalam hidupku..
Ketahuilah, mungkin ada saatnya, aku tak sesabar Fatimah,
ada kalanya kau akan menemuiku begitu marah,
menangis dan tak terkawal,
bukan kerana ku membangkang padamu,
tapi aku hanya wanita biasa,
aku juga memerlukan tempat untuk menumpahkan beban di hatiku,
tempat untuk melepaskan penatku,
dan mungkin saat itu aku tak menemuimu,
atau kau begitu sibuk dengan pekerjaanmu,

maka bersabarlah,
yang aku perlukan hanya pelukan dan belaianmu..
Karena bagiku kau adalah titisan embun yang mampu memadamkan segala resahku..

Ataukah ada kalanya tanganku akan mencubit dan
memukul perlahan si kecil kerana lelah dan penatku di tambah rengekannya yang tak habis-habisnya.
Sungguh bukan karena ku ingin menyakitinya,
tapi kadang aku kehabisan cara untuk menenangkan hatinya.

Maka jangan membentakku karena telah menyakiti buah hati kita,
tapi cukup kau usap kepalaku, dan bisikkan kata sayang di telingaku,
tegurlah aku dengan hikmah,
Dan jgn pula kau turut menyakiti buah cinta kita,
Ajari mereka dgn hikmah,bukan dgn kekerasan atau kerasnya suaramu,
Kerana kita yg membentuk dan mencorakkan peribadi mereka

kerana dengan itu ku tau kau selalu menghargai semua yang ku lakukan untuk kalian semua,
dan kau akan menemuiku menangis menyesali perlakuanku pada malaikat kita,
dan aku akan merasakan ribuan kali rasa sakit dari cubitan yang ku berikan padanya,
dan aku akan berjanji tak akan mengulanginya lagi..

Padamu yang menjadi imam dalam hidupku..
Ketahuilah, aku tak secerdas aisyah..
Maka jangan pernah bosan mengajariku,
membimbingku ke arah-Nya,
walau terkadang aku begitu bebal, terlupa atau t’sasul,
tapi jangan pernah letih mengajariku..

Jangan meremehkan aku kiranya ada yg aku terbuat silap,
Kerana aku hanya manusia biasa,
Boleh jadi apa yang aku buat mencambah rasa marah dihatimu,
Maka tegurlah aku secara b’hikmah bukan perlian atau cacian yang mengundang sakit hatiku,
Jaga la aib ku dihadapan org tuamu dan keluargamu,seperti mana aku menjagamu dihadapan kelaurgaku,
Sokong la aku seboleh dan semampumu.

Jangan letih mengingatkanku untuk terus bersamamu mendulang pahala dalam amalan-amalan sunnah..
Bimbing tanganku ke JannahNya,
agar kau dan aku tetap bersatu di dalamnya.

Padamu yang menjadi kekasih hati dan teman dalam hidupku..
Seiring berjalannya waktu,
kau akan menemui rambutku yang dulu hitam legam dan indah,
akan menipis dan memutih.
Kulitku yang bersih akan mulai berkedut
Tanganku yang halus akan menjadi kasar..
Dan kau tak akan menemiku sebagai wanita cantik,
yang kau kejar puluhan tahun yang lalu..

Bukan wanita muda yang selalu menyenangkan matamu..
Maka jangan pernah berpaling dariku..
Kerana satu yang tak pernah berubah,
bahkan sejak dulu akan terus bertambah dan kian berkembang,
yakni rasa cintaku padamu..

Ketahuilah..
Tiap harinya, tiap jam, minit dan detiknya,
telah aku lewati dengan selalu jatuh cinta padamu..

Maka, cintailah aku,
dengan apa adanya aku..
Jangan berharap aku menjadi wanita sempurna..

Maafkan aku kerana aku bukan puteri..
Aku hanya wanita biasa….
terimalah aku apa adanya dan bimbinglah aku menuju jalanNYA…..
semoga kita sama-sama bahagia…



Tuesday, 26 March 2013

Misi pindah rumah :: Part 1 ::

Since Tesco ada buat offer utk barangan elektrikal start 6 March - 3 April 2013 (baru je tau ahad lepas, ketinggalan sungguh ktorg nih ;p), ktorg pun merayap la ke sana smlm..hajat di hati nk beli ceiling fan jer..tp sesampai je kat cna, tgk harga ceiling fan die agak mahal la..Panasonic 3 blades punye RM300 (mmg nk brand Panasonic sbb dh survey n rmai ckp brand yg paling elok utk ceiling fan)..yg paling murah brand Xma, 3 blades RM119..x jadi la nk amik..baik amik kat Thye Hin jer..

So,pg survey washing machine ngn fridge..ade promotion utk washing machine brand Toshiba 6.5kg, RM589..terus ktorg grab sbb rasa cam murah jer (ye ke murah?)..promoter suh amik yg besar sket, tmbh lg 300 hengget..x pela dik, kluarga kecik lg..tgh save bajet sebenarnye..byk barang x beli lg ni..hoho.

Pastu tgk plak fridge 2 doors 230L brand LG, kat ad tulis RM839 tp kat cni tulis RM829..murah RM10..tgk cm ok jer..n dr lawatan kami sebelum2 ini ke kedai2 elektrik yg lain..hrga ini la yg pling murah utk brand n size ni..jd ktorg pun amik gak la fridge ni..biar pun x besar sgt,jadi la utk kami yg baru nk hidup b'dikari ni..huhu

Hasil survey kami :-
                                     
  • Lion MasYesThye Hin                     Tesco
    LG 230 LitreLG 230 LitreSharp 300 Litre LG 230 Litre
    FridgeRM 11++RM 12++RM980 RM829
    Washing MachineLG 7.0 kgLG 7.0 kgSamsung 7.5 kgToshiba 6.5 kg
    RM979 RM 8++RM650 RM589
    Panasonic ceiling
    fan--RM118 RM300
    -3 blades
Untuk Lion Mas n Yes boleh buat installment..tp bile kira2 balik..jd double..mcm rugi plak kn..baik amik cash..tp sebenarnye klu nk ikutkn Thye Hin yg pling murah kot(lebih kurang harga kat Tesco time promotion)..x pela, dh beli pun..huhu..jgn menyesal deja..haha

Installment Lion Mas - RM 129 utk 24 bulan = RM 3396
                                 - deposit RM 300

Installment YES        - RM 155 utk 24 bulan = RM 3720
                                 - no deposit.

Ok, smpai sini dulu..nnti update lg ;0)







Resepi Lasagna versi kampung deja..

Ahad lepas b'tandang ke rumah mak sedara (mok de)..saje jln2,dh b'bulan kot x dtg..dulu time belaja,rumah ni la yg sy selalu pg time cuti sem pendek..time cuti sabtu ahad..x boleh la lupekan daratan kn..hehe..mok de dh kerap sgt tnya bila nk dtg umah die..rindu kot kat anak sedara die yg comel, rajin dan baik hati ni..haha..angkut bakul, naik lif..hehe


Lpas mkn tghari m.de tnya:-
M.de : Nur,tau x cmne nk msk benda ni (smbil tunjukkan kulit lasagna)..p.de ko salah beli..die nk beli yg ready made punye, tp t'amik kulit die jer..dh b'bulan x buat2..x tau..
Me :  Ntah, x penah masak pun..tp klu nk cube boleh je kot..
M.de : Barang2 die apa?
Me : Pakai barang yg ada ni je la..kita cube jaya..haha
So, ktorg pun dgn confidentnye cube la buat lasagna dgn barang yg sedia ada kat umah jer..apa yg x de,ktorg ganti dgn benda lain..haha..sgt la kreatif kan (kreatif la sgt,bwekk)..haha

Resepi Lasagna yg sgt bajet

Kepingan Lasagna - 12keping
Isi Ayam bahagian dada- 5keping (sepatutnye daging cincang tuh)
Kentang - 2biji (saje tambah sbb isi ayam sket sgt)
Carrot - 1biji (sepatutnye cendawan butang)
Bawang merah -5biji (potong dadu or blender je)
Bawang putih - 3biji (potong dadu or blender je)
Sos cili - 3sudu besar
Sos tomato - 5sudu besar
Cili kering - 2sudu besar
Cheese - 8 keping
Susu segar - 1 kotak
Tepung gandum - 2 susu
Butter 
Mayonis - secukupnya
Kiub ayam - 1 kiub
Garam secukup rasa..
Balck pepper secukupnye..

Cara-cara : 
1) Isi ayam diblender dgn kentang.
2) Tumis bawang merah+bawang putih+cili kering+kiub ayam+garam+black pepper. (sepatut kena gune sos bolognese or sos spagheti tuh) xpe2, kite yg buat die kn..hehe
3) Dah naik bau, masukkan isi ayam+kentang td..masukkan carrot n sos cili+sos tomato..
4)Masak sampai msk..
5)Cairkan butter..masukkan susu segar + cheese +tepung gandum. (utk sos putih)
6) Susun kepingan lasagna dalam loyang..lapiskan dgn isi ayam td..pastu tuangkan plak sos putih n mayonis..lapiskan balik kepingan lasagna..ulang semula ikut suke la nk bape lapis pun..sy buat 4 keping..ats sekali tu sepatut letak cheese mozarella, tp sbb x de..sy letak sos putih tuh ngn mayonis jer..
7) Pastu bakar selama 25 min..200 Celcius..Siap..
8) Mudah n begitu bajet kan..hehe

Tp x sangka plak, x sampai setengah jam dh pun licin..mula2 hubby amik sket jer, pastu tmbh lg..haha..Aisyah pun mkn jugak sbb x pedas pun..adik plak ckp 'sdap la along,bleh buat lg'..;p







Cara Mudah Tidurkan Baby..

Ngantuk giler tahap x igt pagi ni..mana taknya,kakak n adik dua2 jd burung hantu smlm, x nak tido2..pukul 1 baru affan tido,pukul 2 aisyah tido n pukul 3 baru umi dpt tido..baba pukul 11 dah lena diulit mimpi,penat sgt kot..

Mula2,baby affan mmg dh tido, tp t'bangun sbb kakak bising sgt (konon2 buat konsert)..pastu tido lg n bangun lg sbb t'kejut bunyi guruh..then,terus x nk tido2..mengamuk2 jer..semua x kena..pampers kering je,baju pn dh tukar,susu pun x nk..pastu otak ni tibe2 t'igt apa yg di baca kat FB, Cara Mudah Nak Tidurkan Bayi Anda..so,sy cube la amik minyak n main urut2 kaki n tapak kaki die,die dh senyap n x nangis lg..urut perut die plak,die dh senyum..urut blkg bdn die,die dh khayal tahap maksima (mata nk tido)..x sampai 10 min main urut2, die dh tidur..b'kesan gak cara urutan ni..hehe..ni sy kongsikan tips bersama..

Cara Mudah Nak tidurkan Bayi Anda

1. Tukarkan lampin yang baru/bersih

2. Lap badan dengan tuala basah dan tukarkan dengan baju yang baru/bersih

3. Ambil minyak angin dan urut dengan lembut dibahagian belakang dan bahagian perut simanja anda.

4. Jika masih tak mahu tidur, cuba urutkan dibahagian betis serta tapak kaki dengan minyak angin.

5. Urutan pada bahagian badan,perut, betis dan tapak kaki melegakan rasa kurang selesa bayi anda. Anda tidak perlu mengunakan buaian dengan kerap untuk menidurkan simanja anda. Kerana tidur yang paling baik adalah dengan menidurkan bayi diatas tilam dan dengan keadaan mengereng ke kanan.


Sy pn cube apply cara urutan ni kat kakak Aisyah..huh, lgsg x jalan..makin cergas bijik mata die ada la..x lut lgsg, pkai ilmu kebal ape pn x tau..kul 1.45 pagi die boleh amik kain utk di'iron..huhu..besar sgt dh ke kakak oii..rajin t'lebih namanye tuh..org semua dh tido,die sibuk duk buat keje bagai..mungkin tips ni b'kesan utk baby je kot..yg dh nk masuk 2 tahun mcm Aisyah ni, kena gune cara lain..

video

                                     Aisyah iron napkin adik..gimik je tuh..x on pun switch..;p


T

Monday, 25 March 2013

Happy Birthday cayang

Happy Birthday to my chenta hati !! Happy birthday to Mohd Hussaini B Ibrahim yg ke-29..tua dh my laling ni..doa sy semoga diberikan kesihatan yg baik,murah rezeki,panjang umur, bertambah iman, sentiasa dalam keberkatan dan lindunganNya..ameen..

P/s : Hadiah bulan depan yer..;)

Friday, 22 March 2013

Tazkirah Jumaat

Dikatakan :-

۞ Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.

۞ Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.

۞ Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.

۞ Surah Al-Waqi’ah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.

۞ Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.

۞ Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.

۞ Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.

۞ Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.

۞ Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.

۞ Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.

Seterusnya, bagi menangani Syaitan Durjana, dikatakan juga:-

۞ Ketika anda membawa AL-QURAN, respon syaitan ialah biasa saja, tengok je...

۞ Ketika anda membukanya, syaitan mula curiga.

۞ Ketika anda membacanya, syaitan mula gelisah.

۞ Ketika anda memahaminya, dia mula kejang.

۞ Ketika anda mengamalkan AL-QURAN, dalam kehidupan setiap hari, dia stroke.... Teruskan membaca AL-QURAN dan mengamalkannya agar syaitan terus stroke.

۞ Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya.

۞ Syaitan kata, 'JANGAN SEBARKANNYA, KERANA IA TIDAK PENTING LANGSUNG!'

Doa supaya anak2 tidak tinggalkan solat.

Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan solat dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

40 Kesilapan Ibu Bapa dalam Mendidik Anak2..


1. Pemilihan jodoh tanpa memperhitungkan mengenai zuriat
2. Perhubungan suami isteri tanpa memperhitungkan mengenai zuriat
3. Kurang berlemah lembut terhadap anak-anak
4. Memaki hamun sebagai cara menegur kesilapan anak-anak
5. Tidak berusaha mempelbagaikan makanan yang disajikan kepada anak-anak
6. Jarang bersama anak-anak sewaktu mereka sedang makan
7. Melahirkan suasana yang kurang seronok ketika makan
8. Membeza-bezakan kasih sayang terhadap anak-anak
9. Kurang melahirkan kasih sayang
10. Sering mengeluh di hadapan anak-anak
11. Tidak meraikan anak-anak ketika mereka pergi dan pulang dari sekolah
12. Tidak mengenalkan anak-anak dengan konsep keadilan
13. Tidak memberatkan pendidikan agama di kalangan anak-anak
14. Tidak terlibat dengan urusan pelajaran anak-anak
15. Tidak memprogramkan masa rehat dan riadah anak-anak
16. Tidak menggalakkan dan menyediakan suasana suka membaca
17. Mengizinkan anak-anak menjamah makanan dan minuman yang tidak halal
18. Tidak menunjukkan contoh tauladan yang baik di hadapan anak-anak
19. Jarang meluangkan masa untuk bergurau senda dengan anak-anak
20. Terdapat jurang komunikasi di antara ibubapa dengan anak-anak
21. Tidak menggunakan bahasa yang betul
22. Suka bertengkar di hadapan anak-anak
23. Sentiasa menunjukkan muka masam di hadapan anak-anak
24. Tidak membimbing anak-anak supaya mematuhi syariat
25. Memberi kebebasan yang berlebihan kepada anak-anak
26. Terlalu mengongkong kebebasan anak-anak
27. Tidak menunaikan janji yang dibuat terhadap anak-anak
28. Tidak menunjukkan minat kepada aktiviti anak-anak
29. Tidak memupuk semangat membaca di kalangan anak-anak
30. Tidak berminat melayan pertanyaan atau kemusykilan anak-anak
31. Tidak memberi perhatian terhadap buah fikiran anak-anak
32. Lambat memberi penghargaan kepada anak-anak
33. Kerap meleteri sesuatu kesilapan yang dilakukan anak-anak
34. Hukuman yang tidak setimpal dengan kesalahan yang dilakukan
35. Sering mengancam dan menakutkan anak-anak
36. Menghukum tanpa menyatakan kesalahan yang dilakukan
37. Tidak konsisten dalam menjatuhkan hukuman ke atas anak-anak
38. Memberi nasihat yang sama kepada anak-anak
39. Tidak tegas mendidik anak-anak
40. Tidak menggalakkan anak-anak hidup bekerjasama

Dipetik dari buku '40 kesilapan mendidik anak' oleh Dr. Hassan Ali, AKRAB 1996

Thursday, 21 March 2013

Kakak yg bijak..;)

Situasi yg berlaku klu 4am pg td..

Aisyah : mi,mi,angun mi..Affan angis nk syusu.
Umi : Ha, kenapa kakak?Tido2.. (masih mamai lg- mcm mimpi je nmpk yg aisyah tgh duk bersila smbil tunjuk2 kat Affan)
Aisyah : Mi,Affan nk syusu..(nada dh tinggi sket)

Baru umi tersedar ke dunia nyata dgn usaha b'sungguh kak Aisyah..mmg nmpk Affan dh bangun n tgh menggelisah..mmg nk susu la tu..terus  bg susu kat Affan..rakus giler Affan hisap kot..ntah bape lame agaknye die dh bangun nk menyusu..boleh umi die x sedar..huhu..sian ank umi ni..luckily ade kakak yg sgt prihatin n penyayang..Thanks kak Aisyah..mmg boleh jg adik dh ni..hehe

Muda sangatkah aku??;p

Menyampah jer kn baca tajuk kat ats ni?huhu..rase cm nk lempang jer kan..x,pe2..cube bace peristiwa yg berlaku dlm tahun ni..masih fresh dr oven lg tau..

Citer 1 (Bulan lepas)

Time tggu tren pg td,tibe2 ada sorg aunty tegur..
aunty : nk pg sek ke dik?
me : nk pg keje ni..aunty nk pg mane?
aunty : owh,nk pg keje juga..igt bdk sek td..
me : senyum je la (ikutkn hati nk je ckp kat aunty tu 'sy dh kawin la aunty,ank pun dh 2)..

Citer 2 (Seminggu lepas tuh)

Naik teksi nk pg Bazar Mains ats urusan koje..
Lepas naik teksi n bgtau lokasi ke mana nk di tuju..b'mula sesi 'temuramah'..
en taxi : Name sape ni?
me : Deja..
en taxi : owh,deja..deja ape?deja moss ke?(smbil gelak)
me : ape2 je boleh..
en taxi : ok,sy wan..panggil je abg wan..
en taxi : asal mane?
me : lipis,phg..
en taxi : owh,sedara siti nurhaliza la ni..patut la muke same..tang hdung tu..(gelak lg)
me : ye la,same la sgt..jiran sy die tu..;p
en taxi : gurau jer,jgn marah ye..ni dr mane? belaja lg ke?
me: x dela, sy dh keje..kat nilai..tinggal kat cni..
en taxi : kat sini duk kat mane?
me : kat senawang..umah parents husband..
en taxi : owh,awk dh kawin?sy igt x kawin lg,mcm student je td..
me : a'ah sy dh kawin..bukan student lg..ngee..
en taxi : owh,ok, ada ank?
me : ade, 2 org..
en taxi : bg sy la ank awk tu..boleh?
me : amboi2, byk cntik..ok,dh sampai..

Citer 3 (Esoknye)

Time tunggu tren sampai tuk nk pg keje..
mak cik : nk pg mane nak?
me : nk pg nilai..acik nk pg mane?
mak cik : acik nk pg kajang..umah adik..belaja ke kat nilai?
me : x la cik..sy dh keje..
mak cik : tinggal mane kat cni?
me : tinggal kat TTJ..acik tinggal mane?
mak cik : acik tinggal kat Rembau..pg umah adik sbb kat umah sorg2 jer..suami keje..ank semua dh besar..
me : anak acik bape org?tinggal kat mane?
mak cik : ank acik ade 4..yg sulung lelaki tp x kawin lg..no.2 ngn no.3 perempuan..no.4 lelaki..semua dh keje..yg dh kawin no.2 jer..kat TTJ tinggal umh parent ke sendiri?
me : tinggal rumah mentua..
mak cik : owh,dh kawin?bpe umur ni?
me : dh acik..umur sy dh 27..ank pun dh 2..
mak cik : owh,ank pun dh ade..acik igt x kawin lg td..sebaya ank acik yg dh kawin tu la,27..ade ank sorg..
Borak,borak dan terus berborak...

Citer 4 (Semalam)

Time tnggu hubby amik dr station kmuter Sg.Gadut nk blik umah..
akak : Macam biasa tgk muke adik ni..adik duk mane ye?
me : sy duk TTJ..akak duk mane?
akak : akak duk TTJ gak..belakang balairaya tuh..yela, mmg biasa tgk muke adik ni..kat mane ye?belaja mane?
me : owh,dekat ngn BSN ye..agknye t'jumpa kat Family Store kot..sy dl belaja kat UNISEL..
akak : a'ah,ye kot..kat mane UNISEL tu?
me : kat Shah Alam..akak dr mane?
akak : akak dr Ampang..keje cna..ni adik berulang la dr Shah Alam?jauhnye..
me : x la..Shah Alam tmpt sy belaja dulu..skrg ni dh keje..kat Nilai, ni berulang dr cna la..Ampang,akak keje kat mane?
akak : Owh,dh keje..igt student td..akak keje kt Great Eastern..
me : Hehe, x de la kak..sy abis belaja 2008 dulu..dh 5 tahun tnggalkan zaman belaja..
akak : Lame dh..umur bape ni?
me : dh 27 pun kak..akak tunggu sape ni?
akak : tp nmpk mude..tggu adik..adik tggu sape?balik keje ke ni?
me : tggu husband..a'ah,balik keje..awal arini sbb baby sitter call ade emergency..die kena blik kg urgent..
akak : Owh,adik dh kawin..Alhamdulillah,dh ade anak pun..bape org ank?
me : 2 org kak..
Borak,borak dan terus berborak...

Nape agak2nye org igt yg i ni student n x kawin lg ek??
Sbbnye adalah (i guess la) sy pg keje bwk beg mcm bdk nk pg sek ..pastu x de secalit make up pun kat muke mcm wanita2 cntik kat luar cna..pakaian pun x de la mcm executive sgt pun..jd mesti la org nmpk sy ni mude belia n nmpk cm innocent jer..haha..nmpknye lpas ni kena pkai make up sket n pakai handbag balik,baru nmpk 'dewasa' kot..hahaha..Poyo giler kn Minah ni b'cerita..rasa geli + nyampah je nk bace..hehe..





Wednesday, 20 March 2013

Perempuan psycho kacau laki aku

Mood i arini sedih..sedih bangat..sape yg suke hati b'gumbira bila ada pmpuan lain msg laki die kn..huh,menyampah tahap dewa ke-14 betul la..mencik!!
Alkisahnye bermula begini..di satu mlm yg suram2 gitu..ada la 1 miskol kat hs laki i ni..yg en somi ni pulak mengedik nk tau sape (tp x la mengedik sgt pun, of kos la die nk tau kot2 kwn tukar no phone ke, org ajak main futsal ke,sedara mara ke kan)

Ni msg dorg (ni en somi yg suh baca , motipnye - x nk i syakwasangka atau berlaku jujur tp bikin gua panas tahap mentari terbit pg nih - sah2 la membara, die pun tau yg bini die ni mempunyai sifat jeles yg x mampu nk dibendung lg, jd TLG LA JGN REP)- sengaja mengundang muka i yg style muncung tikus mondok la nih..

En somi : Sape ni?
Ntah sape : Saya suka sama kamu..(Hamboi2,sng2 je nk suke laki org)
En somi : Sape ni? (Ngada2 gak nk tau sape ye..ni bikin darah menyirap ni) 
Ntah sape : Cinta kita bersatu.Iloveyou..(tengkorak kau la nk b'ilebiu2 ngn laki aku..meh,jumpa aku dulu)
En somi : Sape ni, mane dapat no ni? (Sibuk je,nk gak tau tuh)
Ntah sape: Kenapa nak tau sape sy?dh suke saya ye..(Psycho perempuan giler ni)
En somi : X kenal ko pun,kenapa nk suke ko plak?soalan aku,ko x jawab lg.. (eh, xpyh la nk tau sgt..lantak je la..sibuk sgt nk tau tu knp)
Ntah sape : Saya mina..(lantak kau la nama ko mina ke,muna ke,senah ke..aku dulik ape)
En somi : X kenal sape mina..sori,slh no..(kn sng klu msg je JGN KACAU AKU pull stop)
Ntah sape : Kau org bugis ke?
En somi : Kau org sabah ke?
Ntah sape : Kau dh ada bini kn..Imissyou..(sah giler p'puan ni..sesuka hati makbapak die je nk rindu2 laki org..laki aku pulak tu)
Ntah sape : Kau ada anak perempuan kn..(ko siasat laki aku ke p'puan oi)
En somi : sape ni,mane tau sume ni?
Ntah sape : Td kau makn ayam,aku mkan aym..kita sama2 mkn ayam..(wajib hntr tanjng rambutan ni,smpai ayam pun ko kaitkan)
En somi : Ko ni ******** ke?
Terus x reply........ha,kantoi ker??

I tnye en somi tghari td mkn apa, die ckp mmg la die mkn ayam pun..tp x perasan plak ade pmpuan yg lain mcm sket kat area situ..die mkn pun sume ngn geng lelaki jer..ade pmpuan pun mmg kawan2 ofis jer..
En somi ckp die tau sape kot yg msg tuh..die cume nk investigate jer betul ke x sbb ramai yg ckp ada minah sorg ni admire laki i..(x pyh la abg oi nk jd FBI atau CSI sgt,nk siasat tu,nk siasat ni..pedulik je la klu betul pun..ni yg buat hati mendidih smpai nk msk ni)..Bile sy bebel2, die gelak2 jer n ckp 'Trust me'..

Mlm td pmpuan psycho ada msg lg..en somi x reply pun,mlas nk lyan katenye..kn senang klu dr kelmarin jgn msg terus..buat m'bazir kredit jer..biarla je la awak x tau pun dr mane die dpt no n mcmane die tau psl awak..Sy betul2 hangin tau x,bengkak hati n jantung..

X pela bang..sy nk relax2 jer..penat sakit hati ni..awk dh beso pnjg,dh b'janggut,dh jd bapak org pun..dh boleh pk..pandai2 la bawak diri ye..

p/s : psl msg yg sengal2 ubi ni pun sy boleh nk merajuk ngn en somi..haha,kelakar pulak..mmg dh kritikal tahap jeles nih..;p..




Tuesday, 19 March 2013

Cara mendidik anak mengikut islam

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)” dimana yang nak dipukul tu? Tapak kakinya… .. bukan muka, punggung, telinga dan ditempat-tempat yang sensitif… . itu salah…

“Jika dia bijak dan menang dalam sebarang pertandingan sekolah, ucapkan tahniah. Tidak salah kita cium atau peluk mereka sebagai tanda penghargaan. Kala umur mereka 14 hingga 21 tahun jadikan kawan . Tetapi selalunya usia beginilah ibu bapa mula merenggangkan hubungan dan ini menyebabkan anak derhaka”.


Yang penting anak-anak harus dilatih sembahyang jemaah bersama, latih cium tangan dan peluk penuh kasih dan sayang, maka mereka tidak akan tergamak menderhaka . “Saya pernah tinjau, anak-anak yang lari daripada rumah, berpunca daripada rasa bosan. Belum sempat letak beg sekolah, ibu dah suruh macam-macam. Si anak rasa tertekan dan menyampah dengan persekitaran dan rumahnya. Boleh disuruh tetapi berikan hak mereka di rumah. Yang penting dia balik ke rumah suka, dan pergi sekolah pun seronok. “Mungkin ibu bapa punya alasan tidak rapat dengan anak-anak kerana sibuk.

Kita boleh cuba cara lain, balik di tengah malam, anak-anak sudah tidur, pergi bilik dan cium dahinya. Hubungan rohani tetap subur, walaupun anak tidur tetapi jiwanya sentiasa hidup.” Jangan kita tunjuk sikap kita yang panas baran, pemarah dan ada kuasa veto kepada mereka, jangan suka mengherdik mereka dengan perkataan “bodoh, kurang ajar, sumpah seranah dan sebagainya yang merupakan doa kepada mereka”. inilah yang menyebabkan mereka derhaka kepada kita…

DOA ANAK-ANAK TERMAKBUL

Lazim orang tua, pantang anak menegur walaupun tahu mereka bersalah. Jangan rasa tercabar kerana pesan orang tua-tua, bisa ular tidak hilang walau menyusur di bawah akar. Sayyidina Umar berkata, kanak-kanak tidak berdosa dan doa mereka mudah diterima. Begitu juga dengan Rasulullah, kalau berjumpa anak-anak kecil, Baginda cukup hormat dan sayang sebab anak-anak tidak berdosa.

Lagipun kanak-kanak kalau menegur memang ikhlas dan jangan ambil endah tidak endah. Perasaan anak juga mesti dihargai, sesetengah orang tua kurang bercakap dengan anak-anak. Kalau menegur pun dengan ekor mata dan herdikan. Si anak rasa tersisih dan tidak dihargai. Kepada kawan tempat mereka mengadu, bila jumpa kawan baik tidak mengapa, tetapi jumpa yang samseng, ia sudah tentu membawa padah.

BERTAUBAT SEBELUM MELARAT

Jika Tuhan menurunkan hidayah, segeralah insaf dan bertaubat. Tetapi apa caranya jika orang tua telah meninggal sedangkan sewaktu hidupnya kita derhaka dan melawan mereka? Bila insaf, selalulah ziarah kubur emak ayah kita dan bacakan ayat-ayat suci untuknya. Jumpa semula kawan-kawan baik ibu atau jiran-jiran yang masih hidup dan buat baik dengan mereka. Sedekah ke masjid atas nama ibu ayah. Walaupun ibu ayah sudah meninggal, minta maaf berkali-kali semoga ibu redha dan Allah ampunkan dosa.

Allah maha pengampun dan luas rahmatnya. Tetapi jangan ambil kesempatan buat jahat kemudian bertaubat. Hidup tidak tenteram atau bala turun. Cuba kita perhatikan kemalangan yang berlaku setiap hari. Misalnya tayar kereta pecah, jangan lihat dengan mata kasar, selidik apa salah yang telah kita buat hari ini. Pertama bagaimana hubungan kita dengan Tuhan, jika semuanya baik, turun ke peringkat kedua, bagaimana pula hubungan dengan ibu? “Pastikan hubungan dengannya sentiasa harmoni dan lancar. Tidak rugi menjalinkan hubungan yang baik kerana hayat mereka bukanlah terlalu panjang untuk bersama kita.”

HUBUNGAN DENGAN BAPA

Lazim ibu yang dilebihkan, sedangkan bapa menjeruk perasaan kerana tidak dipedulikan anak-anak. “Hubungan dengan bapa sepatutnya sama dengan ibu tetapi dalam konteks Islam, kalau berlaku pertembungan, nabi suruh utamakan ibu dahulu.. ..

Tiga kali ibu barulah sekali kepada bapa.” Bagaimanapun sebaik-baiknya, kasih sayang dan perhatian biar sama agar kedua-duanya tidak berkecil hati. Begitu juga dengan nenek, walaupun kata-katanya ada yang mengarut tetapi jangan melawan di depan mereka. Sebenarnya golongan nyanyuk dan tua mencabar kesabaran kita. Walaupun Allah tidak ambil kira kata-kata mereka tetapi kita wajib mentaati dan menghormati golongan tua.”

USAH DERHAKA KEPADA MENTUA

Mentua mesti dimuliakan seperti kita menghormati orang tua sendiri. Kalau mereka kecil hati, samalah seperti tersinggungnya hati emak. Kita sayang anaknya kenapa tidak sayang orang yang melahirkannya juga? “Saya tahu, ada menantu kecil hati dan pendam perasaan terhadap mentua yang terlalu ambil berat tentang anaknya. Bersabarlah dan jalin hubungan baik kerana taraf mereka sama seperti ibu bapa kandung,” jelasnya.

Kewajipan anak lelaki, pertama kepada Allah, kedua rasul, ketiga emak dan emak mentua, keempat bapa dan bapa mentua dan kelima baru isteri. Isteri kena faham, kalau dia sayang dan melebihkan ibu bapa, itu memang wajar. “Sebaliknya anak perempuan, yang pertama Allah, kedua rasul dan ketiga suami.. Jalan pintas ke syurga bagi anak-anak selain Allah adalah emak danayahnya. “Perasaan mentua perlu dijunjung kerana mereka berhak ke atas menantu. Seperti kisah Nabi Allah Ibrahim dengan anaknya Nabi Ismail.

Suatu hari, Nabi Ibrahim ke rumah anaknya dan kebetulan Nabi Ismail tidak ada dirumah isterinya pun tidak kenal dengan mentuanya. Menantu berkasar menyebabkan Nabi Ibrahim kecil hati. Dan sebelum balik dia berpesan kepada menantunya suruh suaminya tukar alang rumah kepada yang baru. Bila Nabi Ismail balik, isterinya pun menggambarkan rupa lelaki tersebut menyampaikan pesan. Nabi Ismail sedar itu adalah ayahnya.

Nabi Ismail insaf di sebalik simbol kata-kata ayahnya, bahawa isterinya bukan daripada kalangan wanita yang berakhlak, lalu diceraikan. Nabi Ismali berkahwin kali kedua dan bapanya masih tidak mengenali menantu. Sekali lagi Nabi Ibrahim melawat dan menantunya melayan dengan bersopan santun walaupun tidak kenal siapa Nabi Ibrahim. Nabi Ibrahim tertarik hati dan sebelum balik berpesan lagi, katakan alang rumah anaknya sudah cukup baik dan jangan ditukar kepada yang lain.

Ada banyak tips yang diberikan untuk mempertingkatkan potensi anak-anak anda dan seterusnya menempatkan anak-anak anda dikalangan winners. Tips ini jika diamalkan mampu menjadikan anak-anak kita sebagai winners…..insyallah

APA yang membezakan antara winners dan losers

Adalah mudah iaitu:-

Winner’s percayakan diri mereka dan boleh membayangkan diri Mereka dikalangan orang yang berjaya sementara losers merasakan diri Mereka tidak boleh.

Tips

1. Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri.. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

2. Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

3. Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

4. Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya) .

5. Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan , mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.

6. Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

7. Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

8. Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

9. Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya .

10. Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri . Mereka akan menirunya.

11. Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. .

12. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah.

13. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

14. Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

15. Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka . Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan andasuami isteri.

16. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka..

17. Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian..

18. Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

19. Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

20. Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

21. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri..

22. Anak-anak juga mempunyai perasaan seperti anda.

Kelebihan Surah Al-Fatihah

Baca dan ketahuilah Rahsia Surah Al-Fatihah ini. Amalkanlah ilmu yang kita dapat. In sya Allah.

1. Untuk membuatkan seseorang (saudara-mara/ pasangan/ anak-anak) supaya sentiasa ingat dan kasih pada anda :
- Bacalah surah al-Fatihah 14 kali sebelum tidur.

2. Untuk mengubati penyakit kritikal:
* Baca surah al-Fatihah 41 kali dan tiup pada air
* Minum air tersebut dan mandi menggunakan air tersebut

3. Untuk merawat masalah sakit kepala / sakit yang berkaitan dengan otak:
* Baca surah al-Fatihah 7 kali sambil mengusapkan kepala orang yang sakit tersebut.
* Lakukannya 1 kali sebelah pagi dan 1 kali sebelah malam setiap hari berterusan.

4. Untuk mengurangkan kesakitan yang melampau:
* Baca surah al-Fatihah 3 kali dan tiupkan dalam segelas air dan minum air tersebut.
* Kemudian, baca surah al-Fatihah sambil mengusap ditempat yang berasa sakit tersebut.

5. Untuk menghentikan bayi / anak kecil yang sedang menangis:
* Baca surah al-Fatihah 7 kali sambil mengusapkan kepala bayi/anak kecil tersebut.

6. Untuk merawat luka kecil (luka terkena pisau, luka sengat tebuan, darah keluar tak berhenti, jari terkepit pintu dll)
* Baca surah al-Fatihah 3 atau 7 kali
* Kemudian, gunakan ibu jari, ambil sedikit air liur dari bahagian “langit-langit” dan gosokkannya pada kawasan yang terluka tersebut.

Semua cara yang diterangkan di atas, INSYAALLAH pasti akan mendatangkan kesan dengan beberapa syarat:

1. Percaya dan yakin bahawa Surah al-Fatihah ialah sebaik-baik penawar untuk segala macam jenis penyakit (dengan kuasa Allah yang menjadikan surah al-Fatihah penuh keistimewaan)
2. Baca dengan penuh “khusyuk” dan “Tawadhu”
3. Tawakal sepenuhnya pada Allah
4. Gunakan amalan tersebut dengan NIAT YANG BAIK saja

Mintalah dengan niat yang baik. In sya Allah akan makbul permintaan anda.

Wallahualam.
Sumber ilmu : Dr. Fatma Az-Zahra

Rezeki..

Alhamdulillah,rezeki Allah nk beri..smlm HR dh pun panggil utk sign promotion letter..tp bukan sy yg naik pangkat pun,tp my chenta..haha..x sampai setahun hubby keje, dh promote..alhamdulillah,performance baik, tingkah laku baik, senang la org nk promote kn..walau gaji naik x de la byk sgt pun,tp tetap b'syukur..b'dikit2 la..x boleh tamak2..kot bulan depan ada appraisal lg sbb bln dpn cukup hubby keje setahun (harap2 la)..haha..dr junior supervisor ke supervisor n sekarang junior planner executive..lpas ni klu ada rezeki,in shaa Allah ada lg..at least keje hubby dihargai..tu yg penting..;) sbb sy nmpk betapa hubby b'sungguh keje..bila mlm die tido, selalu sy tatap muke die yg kepenatan..huhu..kesian hubby demi mencari rezeki utk kami sekeluarga..;')
Saya pulak still mcmni je la..haha..dr QC Exec kepada QA Exec..sy rasa benda yg sama je kot..;p bezanya adalah huruf semata2..haha

Buat hubby " Terus tunjukkan prestasi keje yg baik..sy support awak dr belakang, depan, kiri dan juga kanan..hehe..love u so much.."

Monday, 18 March 2013

Rehat Sebentar..haha

Cerita 1

Pada suatu hari, seorang doktor pakar jantung meninggal dunia. Untuk mengenang jasanya, keluarganya sepakat untuk membuatkan sebuah tugu peringatan di kuburnya berbentuk jantung. Upacara pengkebumiaan pun berjalan dengan lancar. Satu bulan kemudian, seorang doktor pakar mata pula meninggal dunia. Seperti yang sudah, ahli keluarganya sepakat untuk membina sebuah tugu berbentuk mata di kuburnya bagi mengenang jasa beliau. Upacara pengkebumiaan beliau juga berjalan dengan lancar

Setelah selesai, para hadirin berangkat pulang, hanya tinggal seorang saja yang masih merenung sendirian di pinggir makam si doktor itu. Salah seorang doktor yang lain melihatnya dan segera menghampirinya. "Sudahlah, yang berlalu biarlah berlalu. Tak usah engkau fikirkan lagi " kata si doktor. "Saya tidak tahu apa yang harus saya katakan kepadamu," kata lelaki itu. "Mengapa pula, mana tahu mungkin saya dapat membantu" jawap si doktor itu. "Saya sedang memikirkan bagaimana pula upacara pengkebumian saya nanti" kata lelaki itu. "Mengapa pula ?" tanya doktor tersebut. "Saya seorang doktor pakar penyakit kelamin" jawap lelaki itu sugul..

Cerita 2

SEORANG pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk menyiasat
punca kematian tiga lelaki sekali gus.
Selepas memeriksa mayat-mayat itu, dia bertanya pada penjaga bilik
berkenaan.
POLIS : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum?
PENJAGA : Lelaki pertama sedang bersanding, tiba-tiba di serang strok.
Lelaki kedua pula khabar nya menang loteri dan
mati di serang sakit jantung, manakala yang ketiga di sambar petir.
POLIS : Ha....kenapa disambar petir pun tersenyum?
PENJAGA : Masa itu dia ingat orang sedang ambil gambarnya


Cerita 3

Ada sorang cikgu pompuan yg mengajar B. Inggeris utk thn 1. Dia bagi
assignment kat murid-murid suruh cari 3
perkataan Inggeris dan kemukakan pada hari isnin nanti.
Ada sorang anak murid cikgu itu pun berjalan balik kerumah. Dalam
perjalanan balik, dia nampak sepasang suami isteri
keluar dari kereta dan sedang menjerit pada satu sama lain. Dia terdengar
lelaki tu menyergah "Shut up you !!".
Sampai rumah dia tanya bapa dia, "'shut up you' tu bahasa Inggeris ke?"
Bapa dia kata, iye. Dapat dah satu perkataan,
ingat budak tu.
Lepas mandi dan makan, dia tengok tv cerita Superman. Masa Superman nak
terbang dia kata "Superman !!!" dia tanya
bapa dia lagi, "'superman' tu bahasa inggeris jugak ke" dan bapa dia kata
"yes". Dua perkataan dah, kata budak tu.
Lepas tengok tv, dia ke perpustakaan. Dia nampak ada sorang lelaki dan
sorang pompuan sedang bertengkar berebut buku.
Pompuan itu kata "Ladies first". Balik rumah dia tanya lagi dan bapa dia
kata itupun bahasa inggeris. Ah, leganya
kata budak itu. "aku dah dapat carik ke semua perkataan B.I tu!!
Hari Isnin dia ke sekolah, cikgu tanya dia tentang perkataan baru.
Cikgu: "OK boy, did you get the words?"
Budak: "Yes, teacher".
Cikgu: "Good, what is your first word?"
Budak:"Shut up you!!"
Cikgu: "What did you say? Are you mad? Who do you think you are?
Budak: "Superman !!!"
Cikgu: "Bloody fool! Get out from this class!"
Budak: "Ladies First!!"
Thank you

Cerita 4

Seorang lelaki yang sengau naik ke sebuah bas lalu bertanya kepada pemandu
bas

"Vang... vas nih fegi hamfang ke...? " (bang, bas ni pergi ampang ke?).
Pemandu bas itu berdiam diri. Marah kerana tidak dilayan, lelaki sengau
itu pun turun dari bas.

Seorang lelaki lain di belakang pemuda sengau tadi pun bertanya kepada
pemandu bas itu.
"kenapa awak diam tadi? kesian dia..."

Pemandu itu pun menjawab: "Masham mana haya nak hawab..... haya hun hengau
hugak.. hhanti hia hata haya hehek hia
hulakk!!!... ....."
(macam mana saya nak jawab.. saya pun sengau jugak.. nanti dia kata saya ejek dia pulak)

Resepi Potato Wedges..

Breakfast pg semalam saje2 cuba potato wedges resepi sendiri..terasa nk breakfast western plak (western la sgt..haha)..Klu hubby ckp ok bleh buat lg..klu x ok x pyh buat dh..hehe..tp hubby bg sy '4 star' je sbb die kata sedap cume masin sket (sbb sy tambah garam lg)..hoho..

Ni menu brakfast ktorg smlm (lupa nk amik gmbr,cepat sgt habisnye) :-
Hot Dog
Scrumbel egg (mayonis+fresh milk+egg) - yg ni Aisyah suka
Potato Wedges - Aisyah n hubby suke
Fresh milk.

Resepi Potato Wedges

5biji kentang (potong wedges)
Seketul Kiub Ayam Knorr (gune yg 'No Added MSG') - potong kecik2 supaya senang hancur.
Satu sudu butter
Satu sudu kecil White Pepper
3sudu besar Tepung Jagung
Garam (sket or x perlu, ikut citarasa la)

Gaul semua bahan kecuali tepung..Bila dh rata semua,baru masukkan tepung..Gaul lg sampai semua sebati..Perap kejap n goreng..Sungguh mudah kn, Aisyah besar sket nnti pun boleh buat..hehe..;p
Bleh tukar2 rasa dgn tambah cheese powder,blackpepper,chili powder,garlic powder or etc..




Saturday, 16 March 2013

Khas untuk opah n aki yg jauh di Pahang..

Entri ni khas untuk Mak, Abah, Che Su , Che De n Che Ngah..Sori sgt2, x dapat balik bulan ni..sbb kekangan masa n cuti x de..Che De citer aki n opah dh rindu sgt..tiap2 hari tgk gmbr..Ayob ckp in shaa Allah balik bulan depan..ktorg pun dh rindu nk blik sebenarnye..huhu..kat bawah ni gambar latest Aisyah n Affan..


Mcm dh nk sama besar je kan..

Aisyah dh kurus..dh boleh pkai baju masa die umur setahun..


Dorang ni suka main sama2..

Aisyah pkai tudung..

Ada mcm muka Ayu Raudhah x??perasan..haha

Aisyah sendiri tambah aksesori bunga kat kepala tuh..

Jgn konpius ye..ni Affan..sama mcm muka umi die kn bl pkai tudung..;)

Ni pun Affan..

Aisyah yg tembam..

Nanti kitaorg balik yer..boleh jumpa depan2..hehe..tp aki x boleh dukung Affan dh sbb berat Affan dh 9kg..;))..Aisyah pulak mkin lama makin lasak..mlm lmbt tido..ckp dh petah..


Cucu kami, anak Aisyah..;p

Dalam umur belum pun 30-an, sy n hubby dh pun ada cucu..hehe..tentu la t'kejut beruk kn klu kitaorg betul2 dh ada cucu..cucu yg sy mksudkn adalah anak angkat kepada Aisyah..secara automatiknye,cucu kepada kami..tp cmner plak Aisyah yg belum pun 2 tahun dh ada anak angkat??tp Aisyah sgt la sygkan 'anak' die..klu baby die nangis,die cepat2 selak baju n teruskan susukn baby die (konon2 breastfeeding..ikut cara sy susukan Affan la tuh), pastu bile kita ckp baby die nangis, die amik baby die tepuk2, dukung mcm kita dukung baby n ckp 'baby nk acik' (baby nak nasi)..kdg2, die ckp baby die poo 'baby yak'..sy suruh die tukarkan pampers baby die, die bukak pampers, spray air, ambil wet wipes sapu2, letak bedak smpai nk habis sebotol n last sekali pkaikn pampers balik..(habis la pampers Affan, sbb die x nk pakai pampers yg dh pakai tu balik, terus buang jer - botak la bapak korang)..pernah secara sembunyi2 sy tgk cmner die layan baby die tuh..kdg2,die timang2, peluk,tepuk,cium kepala n pakaikn baju&stokin..die ikut sama semua apa yg kita buat kat die..(tersentuh hati)..kalau dh anak dara tuh, mesti la ada sifat keibuankn..comel jer..hehe

Anak tu ibarat kain putih kan..kita la mencorakkanya..sbb tu kita wajib tunjukkn contoh yg t'baik..;))

Nk tgk baby Aisyah..jeng..jeng..jeng..

V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
'Anak Aisyah' baru lepas poo..siap b'bedak2 lg..haha

Dh siap pakai pampers..;p

Mimpi Suami Kawin Lain..


Malam td mimpi tgk gambar kawin hubby..hubby kawin dgn p'puan lain..amboi2, kemain lg tukar2 baju..smpai pkai bju anime pun ada (ni mmg x bleh blah)..mesra tu,dh tentu la mesra..kata gmbr kawin kn..skit hati+hancur hati sy..apa lg,perang teluk ke-3 la,rs mcm betul2 nangis kot smlm dlm tido..tp hubby dalam mimpi tu totally different..sy mengamuk kat die,die marah sy balik..lgsg hilang sifat ke'ayoban' die yg sy kenal..smpai die sanggup nk ceraikn sy talak 3 klu sy bising2 lg (nauzubillahminzalik,minta2 dijauhkan la)..mencik,mencik,mencik..x suka mmpi cmni..bangun pg2,terus hilang mood..dlm kete td,otw hubby nk hantar sy pg komuter,sy citer kat die psl mimpi tu..smabil gelak die ckp "mimpi kan terbalik,so sy xkan kawin lain la"..sy senyap jer..tp sy x puas hati lg..gatal jer mulut ni tnya lg sekali..

saya : baba,nape sy mimpi cmtu ek?nape,baba ada hati kawin lg ke?
hubby : awak dh citer kat sy..so,mimpi dh jd terbalik..mksdnye awak la yg kawin lain..haha
saya : dalam hati (selumbernye laki aku ni)..amboi, suka hati jer..nk ke sy kawin lain?
hubby : sambil pndg sy n senyum 'ye la,mana la tau klu umur sy x panjang'
saya : terus terkedu..tersentak ke tangkai hati dan jantung..air mata dh bergenang..tp tahan2,cover,jgn smpai menitis..smpai jer station ktm,cepat2 salam n cium tgn hubby..ms hubby cium pipi sy,sempat la lap mata jap..msuk je lif..uwaaa,terus hujan..(seb baik sengsorang jer,klu x malu, mesti org ckp p'puan giler)..haha
Menyesal tnya cmtu td..kn hubby dh ckp cmtu..die kesayangan sy,bile die ckp cmtu jer pun sy dh x tahan..sebak sesangat..
Aku mohon 'Ya Allah, berikanlah kesihatan tubuh badan yg baik buat suamiku dan lanjutkanlah usianya..sesungguhnya sy terlalu sygkan dan memerlukan die dan xkan mampu kehilangan die..jadikanlah kami suami isteri di dunia dan di akhirat..ameen..'

Baik buruk suami kita,die la pelangkap hidup kita..
Buat mu hubby "Sy sygkan Mohd Hussaini B Ibrahim sepenuh hati dan jiwa raga sy..sori sbb tnya soalan sengal td,sepatutnye sy x tanya sbb sy tahu n kenal baba cmner..n plz jgn ckp cmtu lg ye syg..klu x ditakdirkan jodoh kita panjang pun biarla sebab sy yg pg dulu,bkn awak.." ;')sy yg masih sayu..

P/s: Bila search,ni yg sy jumpa..hehe

Tadbir:Lelaki yg sudah beristeri mengahwini perempuan lain = Mendapat KEKUASAAN
wallahualam..

Rujukan: Ensiklopedia Tafsir Mimpi: Muhammad Ibnu Sirin


Wednesday, 13 March 2013

Mitos mengenai susu ibu..


* Susu kering - Hanya satu peratus wanita tidak boleh menyusukan bayi mereka. Selebihnya kerana tidak bersungguh-sungguh.

* Luka - Biasa apabila menyusukan bayi. Cara menyusu, kedudukan bayi yang tidak betul menyebabkan boleh berlaku kecederaan.

* Penyebab sakit kuning - Susu ibu bukan penyebab sakit kuning, sebaliknya akibat hati yang belum berfungsi sepenuhnya.

* Berhenti menyusu bila bayi muntah-muntah - Sebaliknya ia adalah ubat terbaik bagi jangkitan usus bayi yang menyusu badan.

* Berhenti menyusukan bayi sekiranya ibu mengambil ubat - Satu jumlah yang sangat kecil kebanyakan ubat-ubatan muncul dalam air susu ibu. Beritahu doktor mengenai anda menyusu badan, maka doktor akan berikan ubat yang sesuai untuk ibu menyusu.

* Makan banyak untuk hasilkan banyak susu - Tidak benar. Ibu menyusu harus cuba untuk makan makanan yang seimbang, tidak perlu minum susu untuk membuat susu sebaliknya mengamalkan pemakanan yang sihat yang normal. Ibu perlu minum mengikut rasa dahaga beliau. Badan ibu tahu jika dia memerlukan lebih banyak cecair, dan memberitahu tubuh, dengan membuat terasa haus.

Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia.

Tentang Anak..

~ APA YG PERLU IBU BAPA/BAKAL2 IBU BAPA TAHU~
TAHUKAH ANDA??

1. Anak tunggal slalunye lambat cakap.
2. Anak pompuan ckp byk 3 kali daripada lelaki
3. Bermain dgn anak2 meningkatkan kegembiraan emosi mereka
4. Anak lelaki suke fizikal touch dgn bapak. Main ultramen, pergi padang.Klu anak lelaki x dpt fizikal touch die akan suke bergaduh dgn adik2 die
5. Interaksi antara ibu bapa dan anak dgn bermain akan membina bonding antara anak dan parent.
6. Anak2 pun stress sbb x keluar rumah. So cuba cari masa bawa anak keluar dari rumah.
7. Anak perempuan mempunyai potensi lebih besar dari sudut kemahiran berbahasa (verbal)
8. Anak lelaki mempunya potensi yg lebih besar dari sudut kemahiran visuospatial (ruang). Asuh kelebihan ini dengan memberikan mereka peluang bersukan seperti bola sepak, menunggang basikal. Doktor galakan belikan anak basikal kerana ini akan meningkatkan skill mereka
9. Kanak-kanak yg mempunyai kemahiran membaca akan mempunyai kemahiran bertutur dan berbahasa yang baik
10. Kanak2 yg sering berdamping rapat dgn bapa mereka didapati lebih berdaya saing dlm byk hal. Lebih berkeyakinam diri, sayangkan diri sendiri, mudah menyesuaikan diri di sekolah, kemahiran interpersonal yg baik.

Buah Longan Kering?untuk apa?

Saya nak kongsikan dekat sini ttg khasiat buah longan kering..org ckap utk sejukkn bdn..tp ada satu lg khasiat die yg sgt2 la para ibu suka..dh seminggu sy amalkan minum dan mkn buah longan ni,7 biji setiap pg sebelum breakfast..Alhamdulillah, dgn izin Allah cukup rezeki for my baby Affan..sy hantar EBM kat rumah baby sitter, bila ambil balik selalu lebih sbotol sehari..dekat ofis ni, sy kena pam 2x sehari,klu x mmg cik B tu m'bengkak la..klu x, dl x pyh pam sampai blik pn x pe..kdg2 Affan mengamuk sbb bila die hisap lmbt kluar susu..lebih2 lg Affan ni kuat n kerap sgt menyusu..ye la,hero kn..hehe..baru 5 bulan,berat dh 9kg..tp x obes la, sbb die pun panjang..yg sy citer psl tonik n supplement sblm ni pn ok..cume klu nk kos yg murah n bleh jimat..ni la yg sy syorkan..sy cube ni pn, sbb nk cut cost la (budget lari bulan ni)..hehe

Ni rupa longan kering tuh..mmg kering la kn..

Ni rupa setelah direndam dalam air..die mengembang n nmpk mcm buah longan fresh jer..
Rasa die pun ok jer, manis2..rasa buah longan la, nama pun buah longan kn,cume die kering jer..;p..ms minum tu,doa la dlm hati mohon Allah beri kita susu yg byk sbg rezeki anak kita, kita mmg niat nak susukan anak smpai cukup umur,nk ikut syariat..In shaa Allah, Allah beri..kita dh berusaha..selamat mencuba :))

Lagi satu,minum air kosong byk2..tu x blh tinggal..

Checklist utk pindah rumah baru..


Last week dah dapat surat suh collect kunci rumah..means, rumah kami dh boleh didiami..mksdnye lg,ktorg bakal b'pindah ke rumah sendiri...yehaa..akhirnye, t'capai juga matlamat nk ada umah sendiri sebelum umur 30..hehe.mmg x sangka dpt beli rumah ms tuh sbb ms tuh hubby baru 2 bln b'kerja tp die yg beria2 sgt,i pun follow jer la..dh rezeki kot,lepas plak..haha..dan skrg tgh pening sbb rsnye byk giler kot brg yg x de lg..ye la, lpas kawin jer terus tnggal umah mak mentua..so,segala keperluan dh lengkap..mmg x amik pusing lgsg nk beli brg2 umah..yg kecik2 ade la,yg gabak2 mmg x de..huhu..kena buat list yg pjg b'jela2 nih..

Exterior 
1) Grill
2) Lampu (Lampu sisi pagar + Lampu carporch)
3) Plug
4) Getah Paip

Interior
 Electrical :-
1) Fridge
2) Washing Machine
3) TV    (guna yg masa bujang dl punye jer)
4) Kipas
5) Lampu n Wiring (dapat free,pakej rumah)
6) Oven
7) Blender   (Hadiah kawin)
8) Toaster   (Hadiah kawin)
9) Rice Cooker    (Hadiah kawin)
10) Heater    (Pakai Aisyah punye jer)
11) Iron        (Iron time bujang dl)
12) Microwave
13) Mixer
14) Air Cond
15) Stove        (Free,pakej rumah)
16) Hod & Hoob     (Free,pakej rumah)
17) Stand Lamp

Furniture
1) Set Sofa
2) Bedroom Set + tilam
3) Kitchen Cabinet         (Free,pakej rumah)
4) Dining Table
5) Cermin Besar
6) Meja Tembok
7) Meja Study
8) CoffeeTable
9) Cabinet TV
10) Dishes Rack       (Mak bagi)
11) Towel Hanger
12) Book Rack       (Dah ada)

Others :-
1) Carpet
2) Curtain           (Dh beli,time Jakel buat sale)
3) Curtain Railing
4) Bakul Sampah (Yg kecik jer ada,yg beso x de)
5) Toileteries Rack
6) Bathmat
7) Laundry Basket
8) Mirror
9) Pinggan mangkuk   (Hadiah kawin)
10) Sudu garfu           (Hadiah kawin + mak mentua bagi)
11) Periuk belanga     (Hadiah kawin)
12) Alat pertukangan  (Hadiah kawin)
13) Lesung batu          (Beli time balik Perak arituh)
14) Set pisau & Cutting board      (Hadiah kawin)

Banyak ssgt kan..x tau nak beli yg mana dulu..lg satu kena tgk bajet gak..klu nk beli semua serentak, botak gak la kepala..haha..x pe la, b'dikit2 la..beli apa yg penting + keperluan dl..rsnya ada lg kot yg x tersenarai dlm list ni..akhirnya,hadiah2 kawin akan digunakan..dan kepada pemberi2 (kawan2 n sedara mara) terima kasih banyak2, korang akan dpt pahala nnti..hehe..

Akan diupdate nanti setelah 'shopping2 brg rumah part 1'..akan byk part kot sbb brg2 akan dibeli secara b'ansur-ansur bersesuaian dgn bajet kami..;)

Tuesday, 12 March 2013

Kenangan 12.03.2013 pada 5 tahun yg lepas..(Declare n kena kejar polis)


Ada apa ye dgn tarikh ni?? Tarikh ni i n hubby declare, pendek kata tarikh sy terima hubby dengan syarat (apa syaratnye??hehe..len kali citer)..nk ikat terus x boleh sbb x de duit..time belajar lg ms nih..tahun akhir..

Tarikh 12.03.08 jam 23.45pm...di satu restoran di Sunway Piramid..

“Dari hati yang terdalam, saya Mohd Hussaini B Ibrahim ingin menyatakan hasrat hati utk menjadikan awak, Nurkhadijah Bt Ab Rahim sbg isteri sy yg sah suatu hari nanti..Sy dengan ikhlas menyayangi awak.. Saya berjanji x kan mensia-siakan awak dan akan menjaga dan mencintai awak selama-lamanya..dan klu ada rezeki untuk anak2 kita juga”

Touching gak time tuh..tp control mcm x de perasaan..sengih cm kerang busuk je la..haha..tp x sangka kan, seganas2 laki yg konon2nya nmpak cam 'yakuza' ni boleh ckp ayt cmni kat sy...haha..muka ganas tp dalam hati ada taman permainan n taman bunga..;p

Sy tanya hubby : knp x tggu dh habis belajar n dh kerja je baru approach sy?

Hubby : Sy takut nnti kena sambar ngn org lain..jd sy cop dl..barang baik x boleh dilepaskan..

Huh,bleh plak main cop2 anak dara org..haha..ala,abg oi..klu dh jodoh x ke mana pun..;p

Masa jumpa hubby ni, sy siap bawak kawan lg utk temankn (Mawar n Chad)..tp diaorg x teman smpai ke restaurant ni la..klu x maunya my hubby ckp cmtu..die kan pemalu tahap gaban..ktorg drop kn kwn2 kat Sunway Piramid..mlm2 mmg cantik kat cna, puas la dorg b’gmbar..hehe..abis mkn mlm tu, ktorg pun balik la..sbb dh lewat sgt..hubby bwk punye la laju..smpai langgar lampu merah..x pasal2 kena tahan dgn polis..huhu..cek2, rupanya hubby punye lessen pun dh expired..die pun x perasan..polis siap siasat hubby sbb bwk 3 org ank dara mlm2 cmni..alasan hubby bg kat polis :-

Hubby : Dorg pg jalan2 kat Sunway,pastu x dpt teksi nk blik..dorg call sy mintak tlg amik dorg..(kitaorg dlm kereta ni t’gelak2 je la..lantakla..pandai2 la b’jawab ngn polis..sape suh bawak anak dara org kuar mlm2)

Polis : Habis sampai langgar lampu isyarat merah kenapa pulak?

Hubby : Kawan sy yg sorg tu sakit perut..nk cepat sampai rumah..

Polis : Yeke sakit perut..jom tgk..

Saya : Ye encik..sy sakit perut sgt ni..(ktorg dh b’pakat sebelum hubby keluar dr kereta td)..yg silapnye,sy cakap sambil tahan gelak n akhirnya t'gelak gak..sengal betul..mmg polis x percaya la..huhu

Polis : Kata kawan awk tu sakit perut..tp ckap boleh gelak2 lg..betul ke sakit tu?

Hubby : Die tu mmg cmtu encik..happy go lucky sgt..kat kelas pun,kawan2 pening ngn die..sbb mcm ‘x betul’ sket..suka sgt gelak2..

Polis : Erm, xpela..nanti awak renew lesen awak..cepat hantar dorg balik rumah..lain kali jgn langgar lampu isyarat merah lg..ok..sy x saman awak,bg warning jer..

Hubby: Ok encik..terima kasih byk2..;)

Huhu..smpai hati betul ckap org ‘x betul’..merajuk sehari..haha..apapun, pengajaran buat diri sendiri..haha..



Monday, 11 March 2013

Doa Elakkan Kena Santau Dan Sihir...

Beberapa cara dibawah bolehlah diamalkan untuk mengelak dari terkena sihir

MEMBACA SURAH AL FATIHAH DAN MEMBACA TIGA SURAH TERAKHIR ATAU 3 QUL SETIAP HARI.

Ia berdasarkan hadith :

Ertinya : Baginda S.A.W telah berkata kepadaku : “Bacalah Qul Huwa Allahu Ahad” (al-ikhlas) dan (surah an-Nas) dan (surah al-falaq) sebanyak 3 kali ketika pagi dan petang, ia mampu mencukupkan kamu dari segala sesuatu.( At-Tirmidzi, Bab Doa yang disebut Ketika Ingin Tidur, no 3570 ; Sunan Abu Daud, Bab Apa Yang Dibaca Ketika Subuh, no 5072 ( Nuzhatul Muttaqin, no 1457 , 2/229 ) At-Tirmidzi : Hasan Sohih, An-Nawawi : Sohih

MEMBACA AYAT AL-KURSI SELEPAS SOLAT ( IAITU SURAH AL-BAQARAH AYAT 255)

Dalilnya :

Ertinya : “Sesiapa yang membaca ayat Kursi setiap kali selepas solat, maka tiada siapa yang dapat menghalangnya dari memasuki syurga” (Riwayat an-Nasaie dan at-Tabrani dengan sanad salah satu antaranya Sohih. Antara yang mengatakan hadith ini sebagai SOHIH adalah Ibn Hibban, Abul Hasan (guru Ibn Munzir), Az-Zahabi, Ibn Hajar, Al-Qaradawi (Rujuk Al-Muntaqa min at-Targhib wa at-Tarhib lil Munziri, Bab Zikir Selepas Solat Fardhu, no 890, 1/426)

MEMBACA DOA INI DENGAN SETIAP HARI IAITU 3 KALI : “BISMILLAHILLAZI LA YADHURRU MA’ASMIHI SYAI UN FIL ARDI WALA FISAMAIE, WA HUWAS SAMI’UL ‘ALIM”.

Dalilnya :

Ertinya : Rasulullah S.A.W bersabda : ((Tiada seorang hamba pun yang berkata setiap pagi dan petangnya : “Dengan nama Allah yang tiada siapa mampu memudaratkan dengan namaNya samada di dunia mahupun di langit, dan Dialah maha mendengar lagi maha mengetahui” sebanyak 3 kali, kecuali tiada apa yang mampu memudaratkannya)) (Sohih Muslim, no 2731 (Nuzhatul Muttaqin, no 1413, 2/207)

MEMBACA DUA AYAT TERAKHIR DARI SURAH AL-BAQARAH PADA WAKTU MALAM

Ertinya : “Barangsiapa membaca 2 ayat terakhir ( ayat no 285 dan 286 ) dari surah al-Baqarah dalam satu malam, maka 2 ayat itu telah pun mencukupi baginya”(Al-Bukhari & Muslim)

MEMBACA ZIKIR : “LA ILAHA ILLAH WAHDAHU LA SYARIKALAH, LAHUL MULKU WALAHUL HAMDU YUHYI WA YUMIT WAHUWA ‘ALA KULLI SYAI’IN QODIR ” ( SEPULUH KALI )

Ertinya : Bersabdalah Nabi S.A.W : Barangsiapa menyebut : ” Tiada tuhan melainkan Allah Yang Esa, tiada sekutu bagiNya, bagiNya segala kerajaan dan bagiNya kepujian, yang menghidupkan dan yang mematikan, dan Dia maha berkuasa atas segala sesuatu”sebanyak seratus kali selepas solat Maghrib, nescaya Allah akan membangkitkan ia (di hari qiamat) dengan senjata yang mampu melindunginya dari Syaitan sehinggalah pagi esoknya, dan dituliskan baginya sepuluh kebaikan seperti pahala menunaikan perkara wajib, dan dipadamkan darinya sepuluh kejahatan seperti dosa-dosa besar. Dan ia standing dengan membebaskan 10 hamba wanita islam.” (Sunan At-Tirmidzi, Bab Doa nabi SAW , no 3534 , hlm 802 ; At-Tirmidzi : Hasan Ghorib , Al-Albani : Hasan)

MEMBACA : ” A’UZU BIKALIMATILLAH AT-TAMMATI MIN SYARRIMA KHALAQ

Ertinya : Adapun jika engkau menyebut tatkala kamu berpetang-petang : (( Aku berlindung dengan kalimah Allah yang maha sempurna dari segala kejahatan makhluk)) , nescaya tiada sesuatu apa akan memudaratkanmu. ( Riwayat Muslim Rujuk Al-Muntaqa min at-Targhib wa at-Tarhib lil Munziri, Bab Zikir Yang Disebut Ketika Subuh, no 336, 1/225 )

sumber : zaharuddin.net

Scam...

Pg2 lg dh dpat call dr no yg pelik ni (+852.......)..mcm malas nk jawab,tp gedik nk jwb jgk..hehe..

+852............. : Ni cik khadijah ye?
Saya                : Ye,saya..Kenapa?Siapa ni?
+852............ : Sy dewi dr AIA Insurance..Cik terpilih utk promosi insurance kami..kami ada buat promosi
                        insurance yg sgt murah dan byk benefit ..selain tu kami juga menawarkan tiket percutian dr
                        AirAsia utk cik .Boleh kita bercakap sebentar..
Saya               : Owh,ok..Erm,sy byk keje la..x boleh nk ckp skrg..
+852........... : Owh,ok2..Xpe,sy faham..nanti sy akak call cik kemudian yer.

Ingatkan die lupa n x kan call la..tup2, kul 2pm die kol blik tp lelaki plak..die perkenalkan diri die sbg Hafiz, colleague Dewi..

Hafiz           : Td Dewi ada call cik kan..sy nk terangkan lebih lanjut ttg insurance ni..
Saya           : Ok..
Hafiz           : Tp sebelum tu sy nak tnya cik ada apa2 kad kredit x?boleh sy tau no yg tertera atas kad tu?
Saya           : Eh,kenapa plak tnya psl kad kredit? ada kaitan ke?sy x kad kredit or apa2 kad..
Hafiz           : Bukan apa cik, saje utk pengesahan jer cik..atau cik ada kad debit ke..
Saya           : Owh,baru sy tau nk pengesahan guna kad kredit or kad debit yer..apa guna IC tu yer??Kad
                    debit pun x de..awak nk tnya kad apa lg?
Hafiz          : Klu mcm tu xpe la cik..terima kasih..End call..

Ada gak org yg sengal ubi senang2 nak mintak no kad org..die igt semua org pun sengal2 ayam cam die gak ker nk bg..haha..nsb baik die x tnya psl kad kawin ke, kad diskaun or apa2 kad la sbb sy akan jawab X DE, walau die tnya Kad pengenalan..;p

Saya ada buat search psl no tu, ramai rupanya yg dh t'kena..scam semata-mata..Nasihat sy jgn senang2 nk bg info psl diri kita kat org lain,lbih2 lg melalui fon..Jgn mudah tertipu n terpedaya ngn apa yg diaorg tawarkan sbb kebanyakkan semuanya TIPU jer..ye la,dpat pakej ni,dpt promosi tu,sape yg x nak kn..tp kena b'hati2 la..





Pengalaman Bersalin Affan :: Part 3 :: (bersalin dalam kereta)


09/10/2012 (Hari Affan dilahirkan)

6.30pg – umi bangun nk solat subuh n nk siap2 terus pg hospital..tp pg ni umi dh rasa skit yg lain mcm sket..sakit mcm nk buang air kecil sgt, tp bila pg toilet x kluar pun..perut pun dh kerap sgt mengeras sampai umi x larat n solat duduk jer..

7.00pg – opah msuk bilik n tgk muka umi dh lain mcm sbb than sakit..umi ckp kat opah sakit sket je ni,nnti hilang la..sakit on off..opah tinggalkan umi air yg die dh bacakan doa sblm die pg keje,suh umi minum sblm umi pg hospital nnti..baba dh ajak umi pg hospital sbb dh nmpk umi lain mcm tp umi ckp nk mndi dl..

7.30pg – Umi mandi..tp mandi sambil duduk sbb dh x larat nak berdiri lama2..tp x de la sakit mcm umi nk b’salin dl, jd umi fikir belum msnye lg kot..Umi keluar bilik air, tp masuk balik sbb rs nak t’kencing sgt..umi teran tp ‘dush’ air ketuban yg pecah..umi keluar bilik air n ckp kat baba rasa mcm baby dh nk keluar sgt..umi x boleh nk jalan dh..kelam kabut baba dibuatnya..baba yg pkaikn umi baju,kain n tudung sbb umi dh x leh nk buat pape..bkn sbb sakit tp sbb umi rs Affan betul2 dh nk keluar..umi cb than..

8.00pg - Baba ajak che de ikut hantar umi pg hospital..baba n pak ngah papah umi msuk kereta sbb klu umi jln mgkin Affan dh keluar kot..umi x sempat minum air yg opah tinggalkan tu.lgsg x igt pape dh..baba bwk kereta mmg laju giler..che de ckp meter dh smpai 180, umi pun rs b’gegar kereta ms tuh..smpai siap naik divider lg..Umi cb tahan sbb nk Affan keluar kat hospital, tkut klu ada apa2 komplikasi, lgpun sepatutnya semasa proses bersalin umi kena ambil full course antibiotik utk elakkan Affan kena infection sbb umi GBS carrier kn..

Anggaran dlm 8.20pg - Tp lpas je tol PD, umi betul2 dh x tahan n umi tawakal je klu Affan nk keluar..umi hnya mampu b’doa je supaya semua selamat..umi ckp kat baba ‘Baby dh keluar’..Che de terus melompat pg tempat duduk blkng sbb die dh nmpk kepala Affan tgh ‘mengerudi nk keluar dr pintu’..cepat2 Che de beraksi seperti seorg bidan..x tau cmne die dpt kekuatan sbb setahu umi che de ni jenis penakut,apa lg dgn drah..umi x teran pun,kepala Affan dh keluar full,umi teran sekali jer full bdn Affan keluar n dengar Affan nangis..umi,baba, n che de lega sgt..

Jalan plak jam giler..baba stop kn kete tgh2 highway, bukak pintu blkng..dukung Affan kejap, balut Affan n terus bg kat umi..umi smbut Affan n bisikkan salam n mengucap kat telinga Affan..muka baba kusut sgt,tp dlm kusut 2 tu sempat baba ucap ‘Alhamdulillah’ n cium Affan sbb akhirnya isteri n anak die selamat dilahirkan secara normal dan sgt mudah..ms dlm dakapan umi ,Affan dh x nangis, mata Affan dh bukak luas n tgk je umi.. Affan gengam jari Che de..smpai skrg umi umi t’bayang2 lg muka Affan time tu.. ;)

8.30pg – Sampai hospital, hmpir 20 org yg sambut kita depan emergency room..potong tali pusat pun dlm kereta jer..bwk Affan msuk dlm n terus baba azankan..tgn che de ms ni msih menggigil..haha..mgkin die baru sedar kot..lpas keluarkan uri semua, umi dihantar ke labour room utk dijahit..

5.30ptg – Umi dh discharge sbb x de apa2 mslh..cume Affan je yg kena than kat Wad baby utk monitoring sbb umi ada GDM and GBS masa pregnant Affan..tp doc ckp setakat ni Affan okay,x de pape mslh..ms kat wad baby,baba suapkan Affan air zam2 supaya Affan sihat dan baik2 je..

Affan ms lahir :-

Semua sama ngn kak Sya yg beza hanya la berat.

Berat – 3.85kg

Panjang – 52cm

Ukur lilit kepala -34cm

Kita jadi bualan org kat wad ni syg..huhu..beberapa org nurse n doc tnya pengalaman umi cmner umi boleh bersalin dlm kereta..rata-rata ckp ‘senangnya umi bersalin’..Alhamdulillah,Allah permudahkan..maka senang la ia..;)

Ni la Hero n putera kami..Affan hari ke-4..
Terima kasih pd semua yg mendoakan kami..lepas jer baba smpaikan berita yg umi akan di operate pd sedara mara,ramai yg msih x b’putus asa mendoakan yg umi akan selamat melahirkan Affan secara normal dan mudah..Alhamdulillah,Allah makbulkan..kita hanya merancang,Dia jualah penentu segalanya..’Wamakaru,Wamakarallah’

Pengalaman bersalin dalam kereta yg x mungkin setiap org dpt rasa..apepun,umi b’syukur semua selamat n Affan sekarang pun dh 5 bulan..sihat dan aktif..dh bleh meniarap n hmpir nk merangkak,gusi dh membengkak (nk tumbuh gg), dh pndai main2 ngn kakak,suka gelak2.. 

P/s : Lepas peristiwa ni, Baba n Umi decide x kan jual kereta 'NCL 2352' ni smpai bila2..padahal beberapa hari sebelum umi bersalin,baba ada bersuara nk tukar kereta besar sket..cancel lah..in shaa Allah,klu ada rezeki lebih nnti, beli lain..baba cakap klu Affan dh dpat lesen nnti,NCL tu jd hak milik Affan..:).sentimental value katanya..





Terima kasih kerana sudi singgah ke blog sy ;))