" Wahai Allah, rahmati dan kurniakanlah kesejahteraan ke atas Muhammad Rasullah..Dan selawat yang dapat melapangkan rezeki kami..Dan menjadikan baiknya akhlak kami..Dan curahkanlah kesejahteraan atas keluarga dan para sahabatnya "

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Showing posts with label Affan. Show all posts
Showing posts with label Affan. Show all posts

Tuesday, 4 November 2014

Cabaran Susu utk Aisyah n Affan

Mmg jadi impian tiap ibu nak breastfeed anak smapai cukup umur (2 tahun), tapi  rezeki tu dtg dari DIA jua..bila tiba masanya ditarik balik nikmat tu..:(..Mcm Aisyah, ummi bagi full BF start dr lahir smpai 9 bulan, Alhamdulillah susu mmg sgt meriah n cukup utk bekalan time ummi dah masuk kerja..mmg hajat nk teruskan smpai Aisyah cukup umur, tapi bila Aisyah dh 9 bulan susu merundum sgt..mcm2 ummi mkn nk bykkn susu balik, pam pun makin kerap..tapi mkin ari, mkin kurang..then, baru ummi tau yg ummi pregnant, sbb tu susu kurang..Maafkan ummi syg, rezeki dtg awal tanpa ummi jangka..ummi nk hadiahkan Aisyah adik :)..So, start 9 bulan ummi dh cmpur susu Aisyah dgn FM time ummi keje, kat umah still BF..tapi msalahnya Aisyah lgsg x leh terima FM..tiap kali bg, mesti muntah..kdg2 ummi EL sbb kesian sgt tgk Aisyah..dh try Biolac, Anmum n Dulac..semua x leh accept..then, kwn ummi kat ofis suggest kn Lactogen sbb almost bby boleh accept..first time try Lactogen, Aisyah x muntah ..ummi happy sgt..Cukup setahun kita jd best breastfeeding buddy, sbb susu ummi dh kering terus..sejak tu Aisyah full minum Lactogen je..Bila Aisyah dh setahun 2 bulan, Aisyah mcm ade mlsh penghadaman..selalu sembelit, smpai kena jumpa pakar sbb mcm dh kena buasir..so, ummi try tukar susu lagi, percubaan pertama Dutch Lady 123 Honey sbb tgk dekat pek ade tulis 5X DHA..mmg ummi terpengaruh sgt..haha..tp nasib baik Aisyah boleh terima susu tu n x de mslh penghadaman lgi..tapi Aisyah Cuma nk perisa Honey je ok..coklat n plain reject..haha..n smpai skrg setia dgn susu DL ni..

Affan pulak, ummi dapat exclusive BF Affan smpai setahun..x de campur FM..Alhamdulillah, hasil usaha keras n doa x putus2..kita dapat menikmati perjalanan 2 tahun best breastfeeding buddy walau ummi dh pregnant mase Affan setahun 5 bulan..Cumenya start setahun, ummi dh cmpur FM kat Affan sbb baby sitter selalu mengadu susu yg ummi bekalkan x cukup bile ummi terlambat amik Affan dr keje..Affan minum susu double dari kakak Aisyah..sebab lelaki kot..at least ummi kena tingglkan 36oz kat BS..kdg2 ummi x sempat nk pam kat ofis sbb bz sgt..so, try bg Affan Lactogen since kakak dl leh accept, tapi Affan lain, die muntah smpai keluar ikut hidung..try dulac, bebelac, biolac, friso..semua x jalan..last2 dh puas search n google, ummi tukar pada susu yg bukan susu lembu..kot2 Affan ni Lactose intolerance ke..so, try Isomil Plus sbb antara yg termurah utk susu soya..murah2 pun, setin kecik tu rm30++ gak la..tahan seminggu je..3bulan consume Isomil Plus ni,smpai la ummi terjumpa artikel yg susu soya ni boleh buat baby boy jd feminine bcoz of hormone hasil dr pengambilan susu soya, ummi jd risau plak..nk cari laternatif lain selain susu lembu n soya, tapi apa??..dalam sibuk2 duk cari susu ape lg nk bg si Affan ni, tetiba satu ari Affan minum susu dari botol yg kakak x abes minum which is susu Dutch Lady la..then, this time Affan x muntah dh n die boleh abeskn susu tu..so, start from that..Affan pun minum susu yg sama dgn kakak DL 123 Honey since beza umur dorg Cuma setahun, so boleh la minum susu yg sama..Alhamdulillah, lega sket..mungkin die amik mase sket nk accept susu mamalia selain susu manusia kot *susu ummi la tu..haha

So, smpai skrg dua beradik ni stick pd DL 123 Honey..yg penting dorg suka n x de mslah kesihatan disebabkan susu, ummi dh senang..harga pun sgt affordable n senang nk cari kat mane2..hehe..Thanks anak sbb menyenangkan ummi n baba mu ini..hehe..Cuma skrg ummi tgh berjinak2 dgn Biolac balik utk Affan n Examo Junior utk Aisyah since dua2 susu berasakan homeopati n keluaran bumiputra..kdg2 dorg nk, kdg x nk..so, ummi selang seli dgn DL gak..huhu


Tuesday, 28 October 2014

Affan Hilang !!!

Situasi di dalam kereta..Otw balik rumah, di suatu malam yg hening..Affan menyorok belkang ummi kat seat belkang, disebabkan ummi dh cukup besar, mmg x nmpk kelibat Affan dari depan..kakak duk seat depan..Maka si kakak pun sibuk2 cari Affan sebab tiba2 sedar kehilangan Affan..

Kakak : Ummi, mane Affan?
Ummi : Entah, tertinggal umah ibu atau opah kot..
Kakak x puas hati..die tnya baba plak..
Kakak : Baba, mane Affan?kakak x nmpk Affan pun..
Baba : Baba tinggalkan Affan sbb kakak asyik gaduh je dgn Affan..
Kakak : Ala, jgn la tinggal Affan..kakak syg Affan..Pg la amik Affan semula..*muka mcm nk nangis dah..
Affan plak bg kerjasama yg baik..duk senyap je blkang ummi sambil sengih2..*suke la tu, tau yg kakak syg die..
Duk sibuk kakak push Baba suh amik Affan n cari2 Affan dalam kete tu..mane Affan?mane Affan?tetiba muncul suara dari blkang ummi *Affan la tu
Affan : AFFAN HILANG !!!!
Gelak besar la kakak, dh tau yg Affan ade je dlm kete cume menyorok..
Adoi la, kantoi camtu je la ko dik..igt nk kakak nangis dulu..hahaha



Friday, 24 October 2014

Raya Haji n celebrate bufday Affan

Dah masuk Deepavali, baru nk citer pasal Raya Haji arituh..huhu..Tahun ni we all sambut dekat Kuala lipis, pahang..belah ummi la tuh..hehe..sebabnye tahun lepas dh smbut dekat Somban, baru la adilkan..:)..Kebetulan Raya Haji tahun ni, jatuh pada hari nak dekat2 ngn Bufday my boy, Qaid Affan..so, suggestion dari Che De n Kok De nk celebrate bufday same2..Kok De ni suami kpd Che De,kira bapak sedara Aisyah n Affan la (sebenarnya panggilan Pak Ude/Pok De) dh Aisyah pnggil cmtu, dh lekat lak panggilan tu..haha..bufday die 3 Oct, Affan 9 Oct, n Che De 27 Oct..di sekalikan je semua, sonang citer..
Ni gambar malam sebelum kejadian..org tgh sibuk prepare kek, dorg duk sibuk makan whipping cream tuh..
Sama je naik dgn si adik pun..siap jilat bekas la..walau dh mlm masing2 kena mandi gak,kang x psl2 jd habuan semut lak..
So, nk nmpk ketulusan n keikhlasan hati, semua preparation makanan ktorg buat sendiri termasuk la kek..Untuk Che De n Kok De - Kek Chocolate Mousse..and untuk Qaid Affan - Kek Rainbow..budak2 mesti die suka sebab colourful kn n rase die pun lemak2 manis gitu..hehe..Dah nama pun raye, mesti la ade lemamg kn..lemang pulak by Pak Cik Kia, mmg terbaik lemang die sbb tu tiap2 tahun mesti ade tempahan dr luar..ade lemamg mesti ade rendang kn..rendang made by abah aka Aki, special punye rendang - Rendang Rusa..lembut n sedap sgt daging die n harga Rusa kat sini tersangat la murah RM28 utk sekilo, mmg 100% daging..x de lemak, x de urat pun..then ade lontong special made by my mom aka Opah..pastu x lupa Shepherd pie, konon2 nk barat sket..first time ummi buat nih..x sangka lak menjadi n jadi favourite si bufday boy Affan..berkali2 tambah, lagi2 time tgh panas n cheese masih lagi meleleh2..hoho..then, Che De buat plak Yong Tau Foo..sedap gak, same mcm mkn dekat pasar malam tu..senang je rupanye nk buat Yong Tau Foo nih..

Pandangan atas..abaikan kecelaan yg ade..huhu

Whipping cream dh cair..huhu..peti ais dh penuh..
















Bahagian dalam kek rainbow..
Kek Chocolate Mousse Che De n Kok De punye..kek ni kurang manis n very rich chocolaty
Shepherd pie Ummi..Fav Affan n baba..
Sebelum jamuan tu, ade la sket2 buat doa selamat..masing2 dalam doa tu hajatla apa yg dorg nak..moga2 berkat sempena Aidiladha ni..pastu, ape lagi..melantak la..haha..Lpas acara makan2, acara bukak hadiah plak..yg dapat hadiah hnyalah Affan, Che De n Kok De x de, sbb dh besar ok..hepi bile tgk betapa excitednye die buka wrapped hadiah tu satu persatu..semuanya mainan je sbb Affan ni kurang mainan dr kakak die..so, nk adil sekali 5 set mainan Baba n Ummi hadiah kan..hehe..ade kereta, truck, askar, power rangers n robot dgn senapang..tapi dalam byk2 tu, yg die suka cuma la senapang robot tu punye..kecik je pun, besar lg tapak tgn die..alahai Affan, buat semua org yg tgk kesian plak..mana la tau yg die minat senapang..ptg tu gak, die dapat lagi hadiah senapang, water gun, n pistol pulak dr mak sedara die..pandai betul die mengepau..haha

Ketiga2 yg menyambut birthday mereka..Moga pjg umur n dimurahkan rezeki..Amin..Si Aisyah pun sibuk nk menyelit gak..
Affan n Baba in pinky..
Sangat selera si Affan di suap baba makan kek birhtday die..see, tggl kaler hijau n biru je..lain2 dh masuk perut..hehe
Kesian kakak,makan sendiri je..tapi mmg die nk mkn sendiri pun..haha
Masa menikmati juadah..
Masing2 dh kenyang..tinggal mase nk membongkang jer..




Wednesday, 1 October 2014

Khasiat Lobak Merah (Carrot)

Lobak merah ni pun salah satu makanan favourite Aisyah n Affan..makanan yg x kan ditolak klu dihidangkan, terutama Affan..kdg2 x sempat nk suap dlm mulut lg, die dh kutip dlm pinggan n ngap msuk mulut..klu letak dlam nasi goreng or sayur cmpur, carrot ni yg die kutip dl..:p..suka hati la nak, yg penting mkn..hehe..cume diaorg x suka makan yg mentah, klu buat jus ok..

Selama ini mungkin kita hanya mengetahui bahawa lobak merah baik untuk mengubati masalah rabun jauh. Namun, khasiat yang terkandung dalam lobak merah sebenarnya mempunyai banyak lagi kegunaan untuk membantu mengubati pelbagai jenis penyakitlain. Lobak tidak semestinya dimasukkan dalam makanan, ia juga amat popular dibuat sebagai jus lobak susu yang sering menjadi pilihan di restoran. Let's check out khasiat lain lobak merah ni.:)
Lobak Merah (Carrot)
Batu Karang

Ambil 7 batang lobak merah, cuci hingga bersih dan parut. Kemudian tambah 100 ml air dan rebus selama kira-kira 15 minit. Setelah itu tapis airnya dan perah jus dari lobak merah tersebut.Amalkan minum air jus tersebut sekali sehari

Ekzema

Ambil sebatang lobak merah, cuci bersih dan parut. Kemudian campur dengan 1 sudu teh kapur sirih dan tampalkan pada tempat yang diserang ekzema dan kemudian balut dengan kain bersih.

Hipertensi

Sediakan 500 gram lobak merah, cuci dan hiris atau potong kepada beberapa bahagian kecil. Setelah itu masukkan dalam ‘blender’ dan tambahkan sedikit air masak dan kisar hingga halus. Tapis dan minum airnya 3 kali sehari.

Kekejangan Jantung

Sediakan 3 batang lobak merah, cuci dan parut. Tambahkan 2 gelas air masak dan perah airnya. Tambahkan airnya dengan 2 sudu besar madu dan gula pasir, adun hingga rata dan minum airnya sekali sehari.

Sakit Ketika Datang Haid

Sediakan 250 gram lobak merah, cuci bersih dan potong. Tambahkan sedikit air masak dan kisar hingga halus. Minum jusnya 2 kali sehari.


Lobak merah sejenis sayur yang sangat mudah didapati. Lagipun rasanya yang tidak pahit sering juga menjadi pilihan kanak-kanak sama ada dimakan begitu sahaja, atau dibuat jus. Jika membuat sayuran campur beserta lobak merah, elakkan dimasak terlalu lama bagi mengelakkan zat dalam sayur tersebut hilang.

Khasiat Labu (Pumpkin)

Labu ni antara makanan favourite Aisyah n Affan, walau tgh main atau perut dh kenyang tp bile panggil mkn "Kakak, Affan, jom mkn..ade labu ni"..berlari budak berdua ni, terus duduk menghadap..sepinggan nasi mmg cepat je abes :)..siap meratah lagi bile dh abes mkn nasi..selalu umi buat masak lemak atau masak tumis air..pastu mkn la dgn ikan/ayam goreng.. 

Labu kuning (Pumpkin)
Dan labu ni juga adalah makanan kesukaan Nabi kita Muhammad SAW. Nabi tidak makan makanan yang PANAS, beliau bersabda: "Makanan yang masih panas itu kurang berkat. Sesungguhnya Allah SWT tiada menganugerahkan api sebagai makanan kita, maka sejukkanlah makanan itu sebelum dimakan."

Adalah Nabi SAW suka juga makan roti, buah-buahan. Dan buah-buahan yg paling beliau gemari adalah buah semangka (Tembikai/Timun Cina) dan buah anggur. Biasanya Nabi makan buah semangka itu dengan roti dan gula, kadang-kandang Nabi SAW makan semangka dengan Ruthab (Tamar).

Makanan yang paling Nabi gemari adalah daging, beliau bersabda yang bermaksud: "Bahawa daging itu menambahkan pendengaran dan daging juga penghulu makanan di dunia dan akhirat, dan juga sekiranya aku minta kepada Tuhanku bahawa ia memberikannya kepadaku pada tiap-tiap hari, nescaya dianugerahinya".

Kadang-kandang Nabi SAW makan roti berkuah dengan daging dan buah labu. Beliau suka kepada buah labu dan mengatakan : "Bahawa labu itu pohon saudaraku Yunus AS".

Aishah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud "Hai Aishah apabila kau masak gulai, maka perbanyakkan dalamnya buah labu kerana labu itu menguatkan hati yang duka".


Adalah Nabi SAW memakan daging burung yg ditangkap oleh orang lain, dan beliau tidak menagkap burung itu dan tidak memburu burung itu sendiri, beliau suka orang lain menangkap dan membawa kepadanya.

KHASIAT BUAH LABU

1.Vitamin A. Labu kuning merupakan salah satu bahan yang digunakan dalam perubatan tradisional untuk mengatasi masalah vitamin A yang memungkinkan kita dijangkiti pelbagai jenis penyakit.

2. Kulit Halus Berseri. Sekiranya anda mengidamkan kulit yang halus dan berseri, amalan memakan buah labu adalah jawapannya.

3. Antioksida. Amalan memakan buah labu juga baik kerana ia bertindak sebagai antioksida yang memperlahankan proses penuaan serta memperbaiki sel-sel dalam badan yang telah rosak.

4. Rabun Malam. Selain masalah kulit kusam dan tidak bermaya, buah labu juga elok bagi anda yang mempunyai masalah rabun terutama rabun malam. Bagi yang mempunyai masalah ketidakseimbangan gula dalam darah juga digalakkan agar memakan labu sekerap yang boleh.

5. Masalah Paru-Paru. Buah labu baik untuk dimakan sekiranya anda mengalami masalah pembengkakan sendi dan masalah paru-paru. Mudah sahaja, ambil bijinya dan dikisar kemudian dicampur dengan jus lobak merah sebelum diminum. Rasa kelat biji labu tidak akan terasa malah lebih enak dan memudahkan anda untuk meminumnya.

Thursday, 25 September 2014

Aisyah :: Ruam, Kayap n Eczema (Part 1)

Mencabar sungguh bila anak sakit n kita x tau ape sakit yg ank kita hadap tu..on 17 Sept, Affan tiba2 demam panas sgt+batuk2..ummi guna kaedah sock stoking dgn cuka epal utk kurangkan panas tu smabil2 sponge bath dgn air+cuka epal..mmg die selesa, bila stoking dh kering n ummi nk soak balik, die x bg..die nk pakai je sock tu..mmg ummi x dpt tido sbb risau klu suhu die jd tggi..ade gak bg Ibuprofen beli dkat farmasi tp mcm x berkesan dekat Affan,kebah kejap je pastu panas balik..
esoknya hntar Affan umah Baby sitter, die belikan PCM dekat Klinik Dr Azmi..3x makan, on 19 Sept, demam Affan dh baik..dh aktif mcm biasa..

Ni bintik2 merah yg ade kat seluruh bdn Aisyah..
Tetiba esoknya Aisyah pulak mcm demam je..badan die panas sgt mencecah suhu 39oC..pastu mengadu sakit kepala, bibir pun dh pecah2 sbb kering sgt kot..ummi igt demam biasa sebab jangkit dr Affan..Cuma bezanya dgn Affan, Aisyah lgsg x nk mkn..minum air n menyusu pun xnk..merengek je sbb die ckp sakit kepala n rasa gatal dekat bahagian punggung die (ade satu tompokan merah sebesar duit 50sen,mcm ruam lampin tu) ..ummi bg PCM, die muntah balik mcm lgsg x leh terima..dh mandikan, sponge bath tp still panas..so,ummi masukkn Veron supp 12.5mg melalui punggung (mmg ade spare kat rumah ubat ni, in case ubat mkn x jalan), ptg tu Aisyah dh ok..demam dh kebah Cuma selera mkn masih x de..sakit kepala n gatal masih ade..esoknye on 21 Sept, mase mandikan Aisyah ummi perasan yg ade bintik2 merah muncul sekitar tompokan merah dekat punggung Aisyah..n bintik2 merah tu ade kat setiap badan Aisyah, terutama kat pelipat kaki, tgn, ketiak n celah kangkang..mmg scary sgt..seluruh bdn ade!! Kecuali perut, belakang n dada..ape kena budak ni??nk kate campak, mcm lain je..lgpun die dh penah kena masa kecik dl..so, ummi n baba bawak la Aisyah pg GH..ramai gak pesakit hari Ahad ni, berjam gak la tggu turn nk msuk bilik doc tu..tp ceknye x sampai 10 minit pun..mmg x puas hati betul..

Doc : ok, apa masalah?

Me : Die gatal2 doc, baru arini kena..dekat punggung die lagi besar tompok merah..smlm die demam, demam dh baik..timbul pulak bintik2 cmni..knp ye doc? (dgn detail sekali ummi citer kat doc)
Doc : Xpe kita tgk dulu..jom naik atas katil..

(doc selak2 seluar tgk punggung, tgk kaki n tgn sikit2)

Doc : Owh, ni rasheh because of viral ni..nnti sy bg ubat sapu, ubat tahan sakit n ubat utk mulut die yg pecah2 ni..x de pape ni, nnti ok la..

Me : Bukan chicken pox or sakit kuku dan mulut ye doc?Apa punca die?

Doc : Owh, bukan2..ni rash biase je ni..sapu ubat sy bg ni nnti ok la..punca die byk sbb, die mungkin ade main pasir or tanah..

Me : Erm,ok la cmtu..Thanks doc.. (sebenarnya x puas hati sbb die cek mcm sambil lewa je, x de tnya byk soalan pun kt ktorg n mcm rushing je,tau la rmai patient tp kena la laksanakan tanggungjawab tu betul2..ktorg sanggup tggu berjam nk dptkan rawatan)..huhu..

Ubat yg Aisyah dapat – Calamine lotion, PCM, n Orregel.

BAlik umah, terus umi sapu lotion tu kat Aisyah, tp Aisyah nangis pulak sbb die ckp sakit n gatal sgt..Ummi bg PCM nk hilangkan rase sakit tu sket supaya Aisyah boleh rehat n tido kejap..Dapatla la tido kejap dlm sejam, tu pun kejap2 bangun suruh garu2 die..Bangun tido tu, ummi mandikan Aisyah n sapu lotion tu balik..die tetap rase x selesa n suruh ummi sapu minyak gamat dekat tompok punggung die tu sbb die ckp pedih n sakit sgt..lgpun tompok tu berair je, x kering 2pun..ummi dh confuse, betul ke lotion ni sesuai utk Aisyah ni?? :: Sambung Part 2 ::

Tuesday, 28 January 2014

Jangan Dibanding2 Anak :: Tiap Anak Itu Istimewa

Entri ni sekadar perkongsian pengalaman seorang yang baru 3 tahun menjadi ibu kepada 2 org cahaya mata..saya lah tu..hehe..x byk pun, sbb sy pun masih belajar byk lg perkara :)

Bila ank kita dh setahun, tapi still x boleh jalan lagi..akan ada suara yg b'tnya 'eh, dah setahun belum jalan lagi ke?ank sy setahun,dh berlari pun'..mase tu kita sbg ibu, msti rase down sket kn..yela, org compare2kn ank kita..tp kita kena kuat, pk positif.. setiap budak perkembangan x kan sama..tp percaya la, taip2 budak ade kelebihan tersendiri..

Macam Aisyah mmg lmbt berjalan, die merangkak utk satu masa yg pjg..mmg la risau sgt, tiap2 ari urut kaki die..Setahun 3 bulan baru start nk berjalan..tp first word die 'Baba' seawal umur 6 bulan..skrg die dh 2tahun 9 bulan, Alhamdulillah die dh boleh ckp dgn baik gaya budak 4-5 tahun..x pelat, klu die ckp dgn sesiapa pun..insyallah, org boleh phm..rmai yg x kenal, bile ckp dgn Aisyah, igtkn Aisyah dh 4-5 tahun, lebih2 lg fizikal die agk tggi cuma agk kurus..dah boleh baca doa tidur,doa mkn, al-fatihah sket2, bg salam, nk mkn baca bismillah, pandai suap adik mkn, bsuh poo sendiri n etc..

Macam Affan pulak, perkembangan fizikal die sgt cepat..die meniarap sewal umur 2 bulan, 5 bulan dh merangkak n 9 bulan dh start berjalan..skrg dh setahun 3 bulan, tp masih belum bercakap dgn baik..pastinya ramai yg tnya 'Affan x ckp2 lg ke?lmbtnye nk ckp'..of kos la, sbg ibu perasaan risau tu menebal..mase umur Affan 11 bulan, sy bwk die jumpa doc..conversation sy n doc :-

Doc : Ok ibu, apa mslh?
Me : Sy risau doc, ank sy msih x ckp dgn baik..normal ke utk umur ank cmni?
Doc : Bape umur die?Ape word yg die boleh ckp skrg?
Me : 11 Bulan, nk msuk setahun..die boleh sebut baba, mama, mamam, nak..
Doc: Die dh boleh sebut mama tu dh cukup baik tau utk umur mcm ni, bukan senang nk sebut mama..ibu ni (smbil gelak2)
Me : Tp doc, kakak die umur mcm ni dh mcm2 ckp..sbb tu sy risau..jd x de mslh ye doc?
Doc : Awk x boleh nk compare2 kn anak, tiap ank lain perkembanganya x kn sma..ish, ibu ni..x de mslh la, die normal..kita risau klu dh 2 tahun, lgsg x ckp ape2, tu prob..
Me : ok, thanks doc (sedikit lega tp sgt terkesan dgn ape yg doc ckp)
Sorry Affan, umi rasa bersalah plak..x de niat nk perkecilkan kamu pun..:(

Terjumpa plak artikel pasal 'Tongue Tight'..hati bertambah risau..kebetulan cukup umur Affan setahun, Affan kena follow up dgn pkar berkaitan usus die aritu, so kesempatan ni sy gune utk tnya doc pkar plak..

Me: Doc, boleh tlg cek lidah anak sy x?die tounge tight ke?sbb die x ckp byk lg..
Doc: Cek lidah n mulut Affan..erm, ok ni..klu tounge tight lgsg x boleh menjelir..yg tu kita mmg kena potong sket..tp ni sy tgk ok lg..
Me: Tp Doc bile die menjilat, lidah depan die bentuk M sket..normal ke?
Doc: TT lgsg x boleh menjilat ibu, lidah x boleh keluar dr mulut..sy tgk ni normal, lgpun umur mcmni biasa klu msih x bercakap..ibu jgn risau, cuma lidah die agak pendek sket je..tp tu normal, klu pjg sgt pun bahaya..
Me : Klu mcm tu x pela..sy cuma risau jer..thanks doc ye..
Doc : Sy nmpk die mmg x de mslh..x pe, nnti kita jumpa lg mase dlm mase 6 bulan, follow up perut die tu..jgn risau ye ibu..

Skrg Affan dh setahun 3 bulan..mmg x byk word yg die boleh ckp tp ade improvement, pertambahan 5-10 word baru..lgpun dh survey kwn2 yg ade ank seusia Affan, semua pun mcm tu..lega sket..mungkin Aisyah je yg terlalu cepat bercakap kot..

Tp dr segi lain, Affan sgt pick up..die belajar dr pemerhatain je, tnpa arahan..sejak umur setahun Affan dh boleh :-
Hantar botol/cwn/pinggan sendiri ke sinki tiap kali lepas minum/makan..
Hantar baju kotor dalam bakul kotor..
Buang pampers dlm tong sampah..
Ajak pg toilet tiap kali lpas poo..
Ajak masuk bilik n naik katil klu nk tidur..
Pandai suap mkn sendiri guna sudu..
Pandai pilih baju n seluar sendiri nk pakai..lpas mndi,die akan pg drawer baju amik sehelai baju n seluar bg dekat umi..

Alhamdulillah, moga semua urusan dipermudahkan n mereka sentiasa dlm lindunganNya..moga mereka terus membesar dgn sihat dan bijak..kesimpulan di sini, Jangan banding2kan anak2 kita dgn adik beradik yg lain atau dgn ank org lain..perkembangan setiap anak x sama dan setiap anak pasti ade kelebihan masing2 yg perlu digilap..amik semua komen secara positif, jgn rase down..x perlu samakan mereka, sebaliknya berusaha utk menjadikan mereka lebih atau seperti yg kita mahu dan pastinya yg terbaik..dgn usaha dan tentunya Doa, selebihnya tawakal :) 

Wallahualam...

Anak Muntah2?? Jangan pandang remeh..

Tetibe je nk bukak citer lama sbb tgk byk pulak kengkawan post status kat FB ank muntah teruk, cirit-birit,demam..org ckp budak2 biasa la kena camtu..tp sebenarnya tu luar biasa tau..pengalaman sy la Sept tahun lepas..

25 Sept 2013 

First day Affan warded..lemah sgt nmpk..
7.30pg -Affan bangun pagi mcm biasa, elok je amik die nk dukung, tetiba die muntah..muntah susu..
8.20pg - Baby sitter call 'Deja, Affan ni knp ye?dh 3x muntah sejak awk hantar td..Takut plak akak tgk,muntah kuning dh'..Time tu elok je dh smpai KTM Nilai, terus pusing balik amik tren balik Semban plak..cuak kot,dlm mase x lebih sejam dh 4x die muntah..
9.10pg- Amik Affan kat umah baby sitter..mase amik tu die muntah lg,mmg x de ape yg keluar pun..cume air kaler kuning je..bby sitter ckp ni kali ke5 dh die muntah..risaunye tuhan je yg tau..terus pecut pg hospital..
Otw ke hospital BFkan Affan sbb risau die lapar,muka die pun dh nmpk pucat..
9.25pg- Elok je smpai dpn Emergency Room tu,die muntah lg..abes semua susu keluar..Terus Doktor suh masuk separa kritikal..soal siasat, tekan2 perut..die x nangis pun..cuma nmpk lemah sgt..
9.45pg-Lpas 2 3 org doc cek, dorg decide pg X-ray..Time ni die muntah lg..Kesian sgt..rasa mcm nk nangis tgk die mcmtu..
10.00pg- Pg X-Ray, nmpk dekat usus die mcm ade besar sket dr normal kat satu part.Mase Doc ckp cmtu,jantung ni mcm nk luruh dh sbb pk yg bukan2..Doc suh pg Scan plak,tgk punca sebenar..
10.15pg-Mase ni die dh x muntah sbb x de ape dh msuk dlm badan..Pg Scan, n nmpk punca sebenar..INTUSSUCEPTION..usus die termasuk dlm usus lain..sbb tu die muntah2 sbb usus die dh block..mkanan n minuman x leh turun bawah..puncanya,Doc x pasti..salah satu mugkin sbb infection..
10.30pg-Doc suh Affan start puasa, masukkan drip je..Doc ckp cara nk keluarkan balik usus tu dgn masukkn air melalui dubur (Reduction Proses)..kira mcm tolak usus tu keluar balik gune air la..3x percubaan..klu x berjaya juga,terpaksa buat operation..Ya Allah, mase ni air mata x mampu nk bendung lg..mencurah2 la keluar..Affan belum cukup setahun lg, x sanggupnye rase klu die terpaksa di operate..
11.00pg- Tggu dlm wad je smpai pukul 2ptg utk proses tu..hati ni mmg dh x keruan..mulut n hati dh x henti2 berdoa..apa lg yg sy mampu buat..Hanya Allah je tmpt bermohon..mengharap keajaiban berlaku..puas dh hubby pujuk, tp hati ibu..rase mcm nk pecah..:(
2.15ptg- Pg bilik prosedur utk proses reduction, dh siap semua perlatan..air 1 pail dh siap msuk dlm bag..Allah, berat betul dugaan ni..Doc dtg utk scan balik perut Affan, tp dh x jumpa usus yg bermasalah tu..2-3x buat tp still x nmpk..Doc pnggil Doc pkar yg lain, pun x jumpa..Hingga akhir panggil Doc pakar yg agak berpengalaman n scan dgn detail..dan Alhamdulillah,mmg dh x de..:)..Doc ckp x perlu buat proses tu lg, spontaneous reduction tp still kena warded utk monitor tkut jd semula..
3.00ptg- Affan warded..masih berpuasa..tp dh x muntah lg..air kosong pun x boleh minum..
7.00mlm-Affan still puasa..die dh start nangis n tarik2 baju nk susu..bayangkn x de air, makanan n susu yg msuk dlm perut die dr 10pg..tp nurse ckp x boleh selagi doc x benarkn..doc akan visit dlm pkul 8mlm..
8.00mlm- Doc still x dtg visit..Affan dh mengamuk2..puas hubby n ummi pujuk..kesin sgt Affan :(
9.00mlm-Paksa nurse call Doc sbb x tahan tgk Affan asyik nangis jer..last2 doc ckp boleh bg air kosong je dl..no milk n food..redha..
11.00mlm- doc mmg x dtg visit dh kot..senyap2, BF juga si Affan sbb x sanggup tgk die asyik nangis je..lpas BF baru die tido..Alhamdulillah,die dh x muntah wlu lpas menyusu :)

26 Sept 2013

Second Day..Suka sgt main depan kaunter nurse..kecik lg dik nk ngorat :p
7.30pg- Doc visit Affan, tgk Affan mcm dh ok..Doc benarkan Affan menyusu n mkan..
8.30pg- Affan tiba2 muntah balik, tp x byk..pastu poo sekali..Doc suh monitor najis die,tgk klu lain mcm inform nurse..najis die mcm berlendir..
9.00pg-Doc suh Affan puasa semula, langkah berjaga2 utk buat reduction prosedur klu jd balik..
10.00pg- Cek suhu badan, Affan demam pulak, tp die aktif je jalan2 dalm wad..sbb die mmg budak yg kuat n cekal..boleh lg gelak2 n main kejar2 dgn umi..
4.00ptg-Doc visit n ckp Affan dh boleh mkn..tgk die ade muntah lg atau tak..demam pun dh kebah sket..
5.00ptg-Affan dh x muntah..cume demam die ade sket lg..
8.00mlm-Doc visit lg, die ckp klu Affan dh baik demam n x muntah2 lg esok dh boleh discharge..huh,lega dengar..sbb dh rindu sgt kat si Kakak Aisyah yg tiap2 hari tnya mana umi n adik..:(

27 Sept 2013

Doc msih nk monitor Affan lg sehari ni sbb die msih demam cuma dh x kuat..Doc ckp mungkin sebab sakit perut..die x mcm org sakit pun, aktif ssgt..semua org dlm wad dh kenal die,die masuk setiap bilik nk ajak main..smpai ade yg ckp "Doc kecik dtg melawat"..haha..Alhamdulillah,moga2 betul jd Doc besar nnti..AMIN..:)

Menjelang mlm, Affan dh x demam lg..mkn n minum mcm biasa without muntah2..cume die xmkn byk sgt..syukur sgt2..cuma arini, umi plak yg muntah2 n cirit birit..huhu..xpe la, yg penting buah hati cinta umi dh sihat :) terlebih aktif pulak die..

28 Sept 2013

Affan dh boleh dischrage..tp still kena follow up dgn pakar smpai skrg..harap2 Affan terus sihat n x kan kena lagi sakit mcm ni smpai bila2..moga Affan sentiasa dlm lindunganNya..

Sikit info ttg intusseption (search dr internet) : apa yg berlaku adalah sebahagian usus bb tu tertolak 'masuk' ke dalam usus adjascent to it. Cam teleskop la, one part yg slightly smaller tu bleh dimasukkan kat bhg yg bigger. Boleh imagine, kan? Hmm akibatnye, bleh jadi sumbatan dlm usus.

Kalau kat Europe, US and Aust; penyakit nih menyerang antara 1 - 4 babies bagi setiap 1000 babies yg lahir (not that commonla, jgn risau sgt). Tp kat M'sia, sy tak jumpa la plak statistiknye.

Usually terjadi in babies age between 3 to 18 months, commonly at 9 months old. Bb biasanya akan suddenly vomit & develops screaming attack (sbb very severe pain ). Muka jadi pucat. Dia takde cirit - birit (very important, utk bezakan dari sakit perut/cirit birit biasa), tp kenkadang kaler najis tu bertukar jadi cam 'red currant jelly' - warna merah gitu. Kalau dibiarkan, the baby bleh suffer sepsis and collapsed.

Moral of the story, cepat2 bwk gi hosp sblm terlambat.

HOWEVER, hmm.. sepanjang yg saya baca and tahu, takde la plak yg books / articles yg tulis intusussception ni DISEBABKAN oleh minum formula milk per se 95% of the case, no cause is known (idiopathic). Bila buat viral test, ada la 2-3 virus yg DIKAITKAN dgn penyakit nih, tp bukanla PENYEBAB utamanya. Wallahuaklam. Maafkan la saya, ilmu tak cukup.

# Tinggal dlm wad 4 hari rase mcm tinggal kat hotel pulak..dgn aircond sesedap rase..time baby tido umi pun tido..10x die tido, 10x gak la umi tido..haha..time mkn, kita mkn :p..tp x mo la msuk wad dah, moga ini yag terakhir..klu msuk wad sbb bersalin lg, itu x pe..hahahaha..


Tuesday, 31 December 2013

Affan yang bijak..

Affan Kini Setahun 2 Bulan..

Tiap kali lepas minum susu or air>>Bangun dari baringan>>terus jalan pg dapur>>campak cawan or botol terus dalam sinki>>Tiap kali lepas poo, terus tarik tgn kita pg toilet>>Tiap kali nk tidur, tarik tgn kita masuk bilik n terus baring atas katil>>Alhamdulillah, moga terus jd anak yg rajin n bijak...Amin..

X pernah ajar pun, tp mungkin die belajar dari pemerhatian..:)
Anak x belajar dari arahan tapi belajar dari apa yg die selalu tgk..

Friday, 17 May 2013

Celebrate birthday Aisyah..

Malam semalam opah n atuk ajak mkn kat Nasi Arab Al-Aleef, dlm Tesco Seremban Jaya..utk celebrate birthday cucu kesayangan dorg..owner restaurant ni kwn atuk Aisyah..selain nasi arab, ade mcm2 lg menu lain..n sume sedap2..baru 2x mkn sini tp mmg puas hati..;) Tenkiu ye opah n atuk..

Birthday gurl..
Affan duk dlm car seat je ye sbb Affan x leh mkn lg..
Nasi arab utk 3 org mkn..byk, boleh mkn utk 4 org pun..
Birthday gurl tgh tggu makanan sampai..
Semangat birthday girl mkn..lapo sgt tuh..
Affan cume boleh minum air mangga je ye yang..mangga n air semata2 tanpa tambahan gula n ais...
Semangat sedut straw tu..kelaka muke Affan..haha

Tuesday, 14 May 2013

Stok susu utk Affan..

Usaha tangga kejayaan..akhirnya stok susu Affan berada di paras selamat..hehe..hampir 500oz dh ade dlm peti ais kat umah tu..so, skrg umi x de la risau sgt..start dr umur Affan 3 bulan, susu dh start merudum..sekali perah boleh dpt 2oz je, smpai kdg2 boleh nangis time perah susu sbb takut sgt kalau terpaksa menamatkan perjalanan susu bdn utk Affan..mcm2 yg umi mkn n buat utk tmbahkan susu..mmg umi struggle sgt..kat ofis mampu dpt max 2 botol je, balik keje smbil susukn Affan smabil pam sebelah, tgh mlm pun pam lg, pg2 before mandi pn pam lg..dan hasilnye dpt la 4 botol utk bekalan Affan hari tu..mmg lgsg x de stok utk esoknye..

penah umi balik awl sbb susu kat umah baby sitter dh abis, Affan nangis n mmg x leh accept susu formula..penah umi cuti semata2 sbb bekalan susu utk Affan x cukup..penah Affan minum susu mak ngah sket sbb umi t'lambat balik keje n x de susu extra..tp umi x putus asa, selagi boleh umi b'usaha..biarpun ade yg ckp "ajar la Affan tu susu formula, nnti u yg susah sbb susu dh kurang"..umi senyum je sbb x de ape yg susah demi kebaikan anak2 umi..;)..umi stop amik ape2 supplement (sbb umi jenis yg selalu lupa amik ubat, time pregnant je yg rajin)..n umi cume gandakan rutin mengepam kat ofis mcm biase, kat rumah pun bile ade mase je umi pam..gandakan minum air kosong..jaga pemakanan..sentiasa umi doa supaya cukupkn la susu umi sbg rezeki ank umi..dan akhirnye tanpa umi sedar stok susu dh bertambah..hnye 2 bulan, dh dpt 500oz TANPA umi ambil apa2 supplement..Alhamdulillah, syukur sgt2..semuanya dgn IzinNya dan usaha yg berlipat ganda..sbb Allah suke hambanya yg sentiasa berusaha dan berdoa..;) so, pd pendapat umi kata kunci utk berjaya dlm bf adalah :-

1) Kerap mengepam 
2) Mind set (kena sentiasa positif)
3) Banyakkan berdoa sbb yg beri rezeki pun DIA kn ;)
4) Makan makanan yg berkhasiat..
5) Banyakkn minum air kosong.

P/s : untuk Aisyah, umi mintak maaf ye..bukan umi x berusaha dulu..cume keadaan umi mase tu membataskan..apepun umi harapkan Aisyah dpt menikmati khasiat setahun perjalanan kita sebagai best breastfeeding buddy..;)

Aisyah yg suke melaram..

Last week saje jenjalan pg Tesco..dekat dgn pintu masuk Tesco tu ade la satu kedai yg jual aksesori gadis2 n kanak2 yg comel2 gituh..hmpir sumenye kaler pink ye..pastu die letak satu rak spec mata bebudak betul2 kat bhgian luar tepi kedai die..mksdnye klu kita lalu sebelah kedai tu mmg nmpk sgt la n rak tu pun rendah..mmg strategi dorg kot supaye budak2 senang capai..dan iye, Aisyah jln dulu depan ktorg..nmpk je spec tu terus rembat, pakai n jalan je tanpa rase bersalah..bertuah punye bdk !!kejo2 pun mmg die x bg la umi die ni amik blik spec tuh..akhirnye, umi masuk kedai tu n bayar..setel, abis citer..

Ni la spec yg dirembat Aisyah..
Balik umah, Aisyah paksa Affan pakai spec tu plak..
Affan pun mcm sonok je..haha

Thursday, 2 May 2013

Sejuk perut ibu mengandung..

Sejuk perut ibu mengandung..biasa kn dngr ayat ni..ayat zaman berzaman yg x penah luput dek mase..merujuk kepada perbuatan si ank yg buat si ibu gembira,bahagia, hati berbunga2 n menenangkan ..kdg2 bukan sbb perbuatan anak pun dh mampu buat ibu bahagia..contoh, bile tgk ank tido..rase cm nk peluk2 n cium2 je..sejuk mata n hati tgk ank ade dpn mata..n sejuk perut sbb dr perut ni la diaorg keluar..(biarpun skrg perut tu dh x cntik mcm dulu,huhu)..tambah2 lg bila si Aisyah skrg dh pandai nk tlg buat keje2 rumah, tlg uruskan adik, carikn ubat, cube berdikari nk uruskan diri sendiri, dh boleh mengira, baca Alif Ba Ta, baca ABC pd usia belum 2 tahun!!dan si adik yg advance, usia 3 bulan dh cekap meniarap, dh pandai bermain2 dgn kakak, 6 bulan dh boleh merangkak n skrg cube utk duduk..Alhamdulillah, mmg sejuk perut n hati ni..;) tp time budak berdua ni buat hal serentak, si mak yg konon2nye soft n ayu ni boleh b'tukar jd singa yg sgt garang, rase mcm mls je nk layan (nk biar je nangis sampai penat, tp x penah buat pun sbb x sampai hati)..tp bila tgk muke dorg time tido, rase sejuk je hati ni..;)


Tidur pegang tgn tu..so sweet kn!!

Muka time tido, innocent je kn..klu b'jaga, lasak kemain..tp ni la cinta hati sy..;)

Affan duk perhati je benda tu..bila bg, ha tu la keje die..tolak sambil gigit2..die dh gatal gusi..
video

Video Aisyah cube nk dodoikan adik dlm buaian..

Sunday, 28 April 2013

Kakak n adik jatuh katil..

Pagi td tinggalkan aisyah n affan berdua ats katil siap dgn kubu pertahanan(susun berlapis2 bantal n toys) sbb nk pg melepaskan hajat, affan pun dh letak kat tgh2 katil..tp benda nk jadi kn..elok je langkah keluar dr toilet, gedebuk dgr benda jatuh disusuli tangisan yg maha kuat n mendayu2..berlari la si mak x cukup tanah..berderau darah..menggeletar kot tgn masa nk angkat affan td..huhu..nsb baik la die jatuh ats play mat ygtebal tu, n syukur jugak sbb kepala die jatuh betul2 kat tgh2 antara besi buaian n besi railing..die nangis2 sampai t'tidur..kesian affan..tp nsb baik, cek2 x de pape..x de benjol atau lebam..pastu die pun cm biasa jer..

Malam pulak, kakak pulak jatuh katil..ha, berdarah la bibir..dahi pulak benjol..lg kesian kat si aisyah ni..padahal elok je die amik bantal n nyanyi2 td..die tunjuk bantal yg ada gambar star kat umi n suh nyanyi lagu twinkle2 little star..sy yg tgh tukar pampers affan mase tuh, nyanyi je la same2 ngn die..babapulak, tgh tukar baju nk mandi..ntah cmne tiba2 dgr bnda jatuh ats lantai..pastu dgr si aisyah meraung..die jatuh sekali ngn bantal star die tu!!..mase baba die amik,die tgh meniarap..cmne la cara die jatuhkn..haha..kelakar..nk gelak pun ade,tp kesian puteri sy yg sorg ni..selalu sgt jatuh..betul2 mewarisi perangai umi mase kecik..3 kali kena jahit kat kepala!!haha

p/s : Umi dh amik keputusan utk tido kat bawah..bawak tilam trun bwh..x nk tido atskatil dh..selamat..boleh kakak n adik main golek2 sesuka hati..







9

Friday, 19 April 2013

MC, Aisyah x nk tido mlm and Check Up Affan..

Hari ini baru msuk keje lpas 2 hari MC..sbb tu x update blog nih..gaya mcm sakit serius je kan smpai 2 hari MC..haha..sebenarnya sihat walafiat jer pun..semua ni sbb si puteri pengarang jantung kami tuh la ..geram betul ngn bdk ni..die la punca kami x pg keje kelmarin..dh seminggu si Aisyah ni lewat tido mlm, paling awal die tido adalah pukul 2.30AM..itupun sehari jer..selain tu 2.30am dan ke atas.!!so, purata kitaorg tidur sehari dlm mase seminggu ni adalah 3 jam jer!!huarghhhhh, tension..Rabu mlm khamis arituh die tido klu 4 lbih (pg tau)..ha,kesannye..sy n hubby sedar2 je dh pkul 8.47am..subuh dinasour la kami arituh..ktorg pun cuti je la,segan plak nk msuk ofis lewat sgt..try amik MC alasan sakit kepala, dpt pulak..baik hati betul doc nih..kebetulan smlm ade check up Affan, x pyh la nk apply cuti..;)

Affan 6 months..
9.4 kg..73 cm..BMI 18..
Agak2 knp aisyah ni susah nk tido mlm ye?die x nk mkn, die x meragam sbb sakit ape2,tp die mcm x boleh tido..die nk ajak main2 ngn die..kdg2 mate dh ngntuk n dh menguap bape kali pun, die cube than mate die x nk tido..peliknyeee..knp ye aisyah cmni?knpp??

Friday, 12 April 2013

First day bekalkan affan makanan..

Hari ini first day bekalkan affan bubur nasi kat umah baby sitter..dh la t'bangun lambat pg td..tp nsb baik sempat lg buat..mmg express giler la..10 min dh siap kot..ye la, semua dh siap mlm smlm (puree+rice powder)..so, keje mnjadi mudah dan pantas..tp gmbar x sempat nk amik..nnti kemudian la baru masukkan..;))..menu affan arini adalah bubur nasi+carrot+pir..n utk kak sya adlah carrot steam n buah pir..saje2 je ni sbb kak sya mmg baby sitter yg sediakan food die...;)

Thursday, 11 April 2013

Preparation solid food Affan..

Hari ini Affan dh pun 6 bulan 2 hari..semalam first time affan mkn, umi lenyekkan bubur nasi+susu+buah jer..so,arini dgn semangat n hepinye umi beli brg2 utk buat solid food affan..umi nk frozen kn supaya senang dan cepat..time kak sya dulu, umi selalu x sempat nk sediakan bubur nasi..mlm je umi dpt sediakan,siang kdg2 jer..sbb umi sediakan fresh,so amik mase sket..kak sya byk mkn heinz dlm botol tuh, cerelac n biskut farley..kesian kak sya..sekarang timbul perasaan ralat n bersalah sgt kat kak sya..so,azam umi kali ni..nk bekalkan affan food tiap2 hari..doakan umi ye..n utk kak sya,umi akn hias makanan cantik2 n b'khasiat supaya kak sya suke nk mkn..;)) - dh rujuk byk buku..

Ice cube tray utk simpan puree nnti..

Blender baru sbb blender dulu dh blender cili,takut pedas plak..

First buah n sayur utk puree affan,umi pilih ni sbb kak sya suke sume ni..nnti klu kak sya nak,boleh mkn sekali..
So,mlm ni akn ade rancangan msk memasak yg simple tp tentu menyeronokkan..tggu..!!

Demam panas..

Betul la ckp org..bila dh jd mak org ni, kita boleh n mampu untuk jd semua..kita boleh jd guru, doctor, nurse, ustazah, kaunselor, polis, tentera, dan pakar segala pakar la..haha..n baru2 ni sy dh amik cuti 3 hari dan melantik diri sendiri menjadi doctor yg x b’tauliah demi menjaga teruna sy yg demam panas..cuti pjg yg sgt indah..;p..suhu bdn die tggi sgt+cirit birit+muntah2+selsema..asyik merengek jer.. kesianye anak umi nih..klu dulu memula kawin, side table katil ade bunga2 atau lampu tido yg romantic gitu..sekarang dh tukar ngn himpunan ubat-ubatan, pam n botol susu (simpan dlm bilik jer sbb malas nk turun naik tgga..huh, dh dasar pemalas kn)..klu dulu bilik harum semerbak ngn perfume,sekarang wangi dgn minyak n lotion baby..;)..satu perubahan tp sgt membawa makna.. 

Kak Aisyah sibuk gak nk pkai koolfever sbb tgk adik pkai..pastu buat muke..

Muka Affan yg tgh demam..kesian bdk kecik ni..mase ni suhu die 38.5..hari pertama demam(isnin)..

Air daun+bunga raya n asam jawa utk lap2 badan affan..org tua2 ckp utk  cepat sejukkan bdn..pastu mandikan dgn air daun semambu..

Budak demam try nk main2 ngn kakak..

Affan hari kedua demam..mkn ubat pun muntah..panas sgt smpai bukak baju..
 Malam kedua demam ni ktorg bawak Affan pg GH Semban..cek2 suhu, 39.9..mak datuk panas giler kot..thermometer ktorg tu x accurate..sbb td cek baru 38..terus masuk Obeservation Room..nurse suh mandikan n masuk ubat kat punggung..bila suhu dh drop 37.9, baru jumpa doc..doc cek n bg ubat demam, antibiotik n normal saline..
Segala perkakasan, ubat n sewaktu dgnnya kat ats side table..dh mcm hospital plak..haha
Arini, Affan dh okay..mlm smlm dh boleh jerit2 n main dgn kakak..harap2 affan n aisyah akn sihat selalu..

P/s: Bila dh rasa pengalaman jaga anak yg x sihat ni..baru terasa betapa besarnya pengorbanan mak kita nk besarkan kita..so,hargailah mak2 kita semua..jasa mereka x kn mampu kita balas..;))

Cap baru Affan..;))

Otw nk balik kg arituh singgah jap kat TESCO Ampang..hajatnye nk beli pampers jer sbb umi t'tinggal pampers kat umah..pelupa sungguh la umi korang nih..dh tahap kritikal,smpai benda yg pnting pun boleh tinggal..seb baik kepala x leh cabut, kalau x kepala pun boleh t'tinggal gak..haha..agknye byk urat dh putus kot..;p..pastu main pusing2 jap dlm Tesco tuh n t'jumpa cap utk Affan..try kat Affan,cam hensem jer..umi pun buat2 muke comey kat baba mintak beli cap tuh..disebabkn baba t'goda ngn muka comey umi, baba pun beli la..so,pasni org x kan ckp ank teruna umi ni baby gurl lg..baru la nmpk macho..hehe

Budak dapat cap baru tidur kepenatan dlm kete..

Wednesday, 3 April 2013

Campak keladi??

Sape2 pernah dengar tak 'campak keladi'?sy pun baru first time dengar..haha..my baby Affan kena..kesian die, merah2 serata bdn..paling byk kat kaki n tgn..hari Sabtu lepas,sy nmpk ade bintik merah kat pipi affan, igtkn sbb kena gigit semut atau nyamuk..tp bile ptg dh jd 2 3 bintik plak kat muke die..sy letak mopiko..pg ahad,tgk lg byk kat kaki n tgn die..kat blkg buntut n celah ketiak..bintik merah mcm kena gigit serangga,x de air atau gelembung cm campak tu pun..so lpas mandikn affan sy sapu drapolene kat buntut die n kat tmpt lain sapu mopiko pastu bedakkn ngn bedak dettol..ha,amik..teruk sungguh mak ko ni affan..semua balun jer..haha..konon2 nk jauhkn dr bacteria infection la tuh..pastu segala sarung,cadar,selimut n toys sume basuh..tp menjelang ptg,bintik2 tu makin menjadi2 plak..huhu,umi ko ni dh confuse la affan..ape kena la ank aku sorg nih..mlm tuh ktorg pg hospital, rmai tgur sbb muke affan merah2..jd perhatian plak ank umi mlm nih..tp ada gak yg geram nk dukung sbb affan semangat..pastu rmai yg igt affan ni baby girl..ala,x macho la mcmni..muke jambu sgt ke ank umi ni..huhu..dh melalut bab lain pulak..haha

Dalam bilik doc 
doc: kenapa?apa mslh?
me: bdn die ni penuh bintik2 merah mcm kat muka ni (smbil tunjuk kat muka)
doc : kat mane lg ade?
me : kat kaki,punggung n tgn..
doc : sy tgk sket ye..erm,mcm ruam ni..
me : x kan ruam doc..byk sgt ni..lgpun beso2 nih mcm kena gigit jer..
doc : die ade sesak nfas ke?batuk or selsema?demam ade sket ni..
me : x de plak..die ok jer..
doc : ok..kat telinga pun ade..mungkin campak kot..x,pe..kite akn bg ubat sapu n ubat demam la..mmg tu je la..x de antibiotik..
me : cnfirm cmpak ke doc?bukan allergic atau ulat air ke?
doc : bukan..klu tuh,die menggelembung ade air..
me : ok,thanks doc..

Balik rumah terus sapu ubat tu byk2..mcm mandi ngn ubat plak dh..pastu my SIL ckp, adik kwn die penah kena cmtu mase kecik..campak keladi nama die..die x berjangkit..tradisionalnye, sapu kunyit +kapur untuk hilangkan merah2 tuh..pastu tidur atas daun semambu yg dilapik kain utk hilangkan pnas n gatal2..

Muka ngn tgn Affan penuh dgn bintik2 merah..kesian ank umi ni..
So,bergilir la umi n baba cuti utk jaga Affan sbb nk hntr umah baby sitter x boleh sbb ade baby lain..takut b'jangkit walau kawan SIL ckp x b'jangkit..ank org,risau gak kn..tp affan ni baik sgt la..lgsg x nangis atau merengek..boleh gelak2 lg..pastu die dh hmpir nk merangkak..haha..kena campak sbb nk dapat 'sesuatu' kot..sesuatu = merangkak..

video

                                    Affan belajar merangkak walau badan penuh ngn bintik2..
Terima kasih kerana sudi singgah ke blog sy ;))