" Wahai Allah, rahmati dan kurniakanlah kesejahteraan ke atas Muhammad Rasullah..Dan selawat yang dapat melapangkan rezeki kami..Dan menjadikan baiknya akhlak kami..Dan curahkanlah kesejahteraan atas keluarga dan para sahabatnya "

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 29 April 2013

Sunday, 28 April 2013

10khasiat minum air limau

Dengan harga yang berpatutan limau mengandungi sekitar lima peratus asit sitrat dan merupakan sumber yang kaya vitamin C. Limau juga mengandungi banyak vitamin seperti vitamin B, Riboflavin, miniral seperti kalsium, mangesium, fosfor serta protein dan karbo. Terdapat banyak manfaat kesihatan yang boleh diperoleh daripada minuman yang berasaskan limau. Ia termasuklah:

1. Baik untuk perut
Limau membantu meringankan masalah pencernaan apabila dicampurkan dengan air panas. Antaranya mual, memulas dan parasit. Dengan meminum jus limau secara teratur, perut anda dibantu untuk menghilangkan kotoran secara lebih efisien. Limau bertindak sebagai pencuci darah dan agen pembersih. Mengambil jus limau boleh menyembuhkan sembelit. Bukan itu saja, jus limau juga berfungsi sebagai tonik hati dan membantu anda mencerna makanan dengan membantu hati menghasilkan lebih hempedu.

2. Perawatan kulit
Limau dapat menjadi ubat antiseptik semula jadi, yang bertugas untuk menyembuhkan masalah berkaitan kulit. Pengambilan air limau setiap hari dapat memberikan perubahan besar pada kulit kerana ia berfungsi sebagai ubat anti-penuaan dan menghilangkan kedutan. Parut luka akibat terbakar akan pudar dengan pantas jila ditempelkan limau padanya.

3. Perawatan Gigi
Tahukan anda air limau mempunyai fungsi penting dalam perawatan gigi? Ya, jus dalam perawatan gigi membantu menyingkirkan rasa sakit. Manakala perahan jus limau dapat menghentikan perdarahan gusi. Cara ini juga mencegah bau busuk dan masalah ain yang berkaitan dengan gusi.

4. Sembukan jangkitan pada tekak.
Limau juga ialah buah yang sangat baik yang membantu dalam memerangi masalah berkaitan dengan infeksi tekak, sakit tekak, dan tonsilitis akibat bakteria. Untuk mengatasinya, anda boleh berkumur dengan menggunakan setengah gelas jus limau.

5. Mengawal tekanan darah tinggi.
Air limau bekerja bak ramuan ajaib khususnya bagi individu yang memiliki masalah jantung, kerana kandungan kalium yang tinggi didalamnya. Diet tinggi kalium juga dipercayai dapat membantu mengawal tekanan darah tinggi, pening, mual, merehatkan fikiran, mengurangkan stress metal secara depresi.
6. Menurunkan berat badan.
Rutin meminum air limau membuka jalan untuk menurunkan berat badan lebih cepat. Kesan yang sama boleh didapati apabila jus limau dicampurkan dengan air suam bersama madu.
7. Membantu peyembukan gangguan nafas.
Jus limau membantu dalam menyembuhkan masalah pernafasan, terutamanya pada individu yang menderita asma.
8. Mengubati reumatik.
Limau memiliki sifat diuretik sehingga dapat membantu mengubati reumatik serta radang sendi, dengan cara mengeluarkan racun, bakteria dalam tubuh.
9. Merendahkan suhu badan dan selsema.
Jus limau dapat mengubati seseorang yang menderita flu atau demam dengan meningkatkan daya perpeluhan.
10. Pembersih darah.
Penyakit-penyakit seperti kolera atau malaria dapat diubati dengan air limau kerana ia mempunyai sifat pembersih darah.

Kakak n adik jatuh katil..

Pagi td tinggalkan aisyah n affan berdua ats katil siap dgn kubu pertahanan(susun berlapis2 bantal n toys) sbb nk pg melepaskan hajat, affan pun dh letak kat tgh2 katil..tp benda nk jadi kn..elok je langkah keluar dr toilet, gedebuk dgr benda jatuh disusuli tangisan yg maha kuat n mendayu2..berlari la si mak x cukup tanah..berderau darah..menggeletar kot tgn masa nk angkat affan td..huhu..nsb baik la die jatuh ats play mat ygtebal tu, n syukur jugak sbb kepala die jatuh betul2 kat tgh2 antara besi buaian n besi railing..die nangis2 sampai t'tidur..kesian affan..tp nsb baik, cek2 x de pape..x de benjol atau lebam..pastu die pun cm biasa jer..

Malam pulak, kakak pulak jatuh katil..ha, berdarah la bibir..dahi pulak benjol..lg kesian kat si aisyah ni..padahal elok je die amik bantal n nyanyi2 td..die tunjuk bantal yg ada gambar star kat umi n suh nyanyi lagu twinkle2 little star..sy yg tgh tukar pampers affan mase tuh, nyanyi je la same2 ngn die..babapulak, tgh tukar baju nk mandi..ntah cmne tiba2 dgr bnda jatuh ats lantai..pastu dgr si aisyah meraung..die jatuh sekali ngn bantal star die tu!!..mase baba die amik,die tgh meniarap..cmne la cara die jatuhkn..haha..kelakar..nk gelak pun ade,tp kesian puteri sy yg sorg ni..selalu sgt jatuh..betul2 mewarisi perangai umi mase kecik..3 kali kena jahit kat kepala!!haha

p/s : Umi dh amik keputusan utk tido kat bawah..bawak tilam trun bwh..x nk tido atskatil dh..selamat..boleh kakak n adik main golek2 sesuka hati..







9

Saturday, 27 April 2013

Saya Nak Masuk Dalam Bloglist Fuh.My

Segmen ke-3 yg sy join..(nmpk sgt x de keje)haha


Jom la kita join ramai2..lagi ramai, lagi meriah kn..nk join? sila KLIK SINI ;)

Friday, 26 April 2013

Segmen Bloglist Tambah Follower PariPariPutih

Segmen best lagik..



Jom Join Ramai2..Klu nk join sila KLIK SINI ;)

Segmen: Tambah Folower by Marfie Dots

Hari ni mood nk b'segmen jek..haha..

Nak join jugak?

Macamane nak sertai RM20 Segera ni??

Mudah sahaja, daftar keahlian sebagai free member dan login serta key in username dan kata laluan anda. Langkah seterusnya pergi ke pautan klik di sini untuk aktifkan keahlian anda. Sila buat pembayaran RM20 kepada penaja anda dan isi butiran transaksi. Jika bayaran dibuat mengunakan internet banking sila copy paste maklumat ke dalam ruangan ini. Jika bayaran mengunakan cara bank in. Sila masukan Nama Bank, Tempat dan Jumlah serta Nama Penerima.Anda juga digalakkan menghantar sms kepada penaja anda contoh RM20Sesegera usernama_anda MBB RM20 14/12/09 4.10 pm bagi mempercepatkan pengaktifan keahlian anda.

Untuk pendaftaran,sila KLIK SINI =)

Segmen Simple-simple by Mohd Zuhri..

First Time Join Segmen..hoho



Nak Join jugak?
KLIK SINI

Thursday, 25 April 2013

Sy Join RM20 Segera..Anda bagaimana??

Ade sape2 penah dgr psl RM20 segera.com??sy pun baru tau arini..memula search psl benda lain, jumpa website ni secara kebetulan..bace2,godek2 n explore sendirik jer..x de sape2 guide pun n upline pun sy x kenal sape..haha..tp dh daftar pun..;p..mula2, mcm x nk masuk jer..tp t'tarik hati dgn testimoni n produk yg ade..modal pun x besar,cume RM20..huh, mudah sungguh sy terpedaya kn..haha..tp xpe2, baru kejap masuk dh dpt balik modal pun tau..senang je rupenya..cume promote link kita kat org..kn skrg dh mcm2 medium yg kita boleh gune utk buat promosi..bisnes online pun dh bersepah..FB boleh, email boleh, tweeter pn ade, website utk b'iklan pun dh bercambah mcm cendawan tumbuh, jd ape ade susah..hehe..semua di hujung jari je kan..;)..lg2 kita dpt 10 e-book percuma..nk jual pun boleh..nk x nk jer..semua keuntungan jualan adalah 100% milik kita tau!! lantak la nk buat apa dgn duit tu pun..;) Klu la satu ebook kita jual RM10 x 10 ebook = RM100..klu tiap2 bulan ade org nk beli ebook ni n daftar bwh kita?? huhu,mak cik kayo..haha..jadi klu siapa2 nk masuk tuh, jgn segan silu ye, sgt2 dipersilakan..cume klik link yg sy bg ni yer.. KLIK SINI ..Jgn risau, sy akn guide n bantu ;)

Senarai E-book yg ade (klu nk, sila2 hubungi sy ye ;)) :

1) Panduan Asas Affiliate
2) Panduan Membina Laman Web Perniagaan
3) 63 Killer Marketing Strategies
4) Bina Blog dalam Masa 3 Minit Sahaja
5) Cara Upload Laman Web Dengan Mudah
6) Million Dollar Email
7) Cara Mendapatkan Beribu-ribu Pelawat Dengan Mudah
8) Six-Figure Secrets: 100 Powerful Promotion Tactics!
9) The 30 Minute Marketing
10) Cara Promosi Menggunakan Yahoo Group

Nanti sy akan update lg..

P/s : nk update gak psl interview smlm..;)







Tuesday, 23 April 2013

Prepare untuk Interview..

Esok interview pertama utk tahun 2013..b'debar giler weh..huhu..gaya mcm bdak baru abis belaja n first time kena interview je plak kn..haha..sebenarnya, lpas abis study tahun 2008..dh 7x pg interview..n yg dpat hnya la 2 sahaja!!..sedih sgt..x pela,bukan rezeki kot..sy nk citerkn pngalaman interview spjg sy hidup kat muka bumi ni..

2008

Abis praktikal akhir bulan 8 n awal bulan 9 dpt interview..excited giler kot..tp debaran mcm nak gugur jantung..haha..yg interview sy adalah sorg lelaki cina tua yg sgt serius muke die..cnfirm sy lg panik kn..pastu die tnya psl project final year sy (pasal microbe)..ade satu soalan, sy x tau nk jwb..tp sy jwb gak dgn penuh confident (kira mcm goreng time exam la)..haha..last interview, die ckp smbil senyum kat sy "Your answer is wrong because microbe can't live in oil surface"..sentap gak tp buat senyum je la kan..balik rumah dgn rasa kecewa giler sbb yakin yg sy x kn dapat keje tuh..;(..sy harap sgt dpt keje sbb sy x nk menggangur!!convo bulan 11..ape sy nk buat klu x keje kn..huhu..tp x sangka rezeki Allah nk bg,seminggu lpas tuh,HR call n tanye sy bile boleh msuk keje..wah, gembira sgt2..first time interview n terus dpt keje..smpai x tanye pun bape gaji yg die offer..(x kisah sgt, sbb yg penting mase tu pngalaman, gaji no 2)..rupenya yg interview sy aritu menjadi Boss sy..Excutive Director cum R&D Consultant..baik je orgnye..;)

2010

Nov 2010 sy dapat second interview. Yg ni sy x apply pun, tiba2 je dpt call suh dtg interview..pelik gak, rupa2nye hubby yg apply kan..mase ni ktorg dh kawin, tp tinggal jauh..sy kat Rawang n hubby kat Seremban..Keje yg hubby cari ni kat Nilai..sy x yakin nk pg sbb sy dh pregnant time ni,dh 3 bulan pun..tp mungkin rezeki ank nk tinggal ngn baba die,2 minggu lepas interview,sy di offer keje..seronok mmg seronok sbb dekat ngn hubby tp syg nk tnggalkan tmpt keje lama..mase nk hntar surat resign, boss sy x nk sign sbb die x bg sy resign..sy ckp yg sy resign sbb nk ikut husband..boss pun t'paksa la sign gak kn..huhu

2011

Akhir bulan 4 - Sy dpt interview post yg same kat Nilai gak..tp x dpt sbb mase sy pg interview tuh tgh cuti tggu mase nk bersalin jer..haha..tp gagah gak time tu nk pg..

Awal Bulan 7 - Lpas habis pantang Sya, sy dpt interview dekat Seremban 2..post yg same..tp x dpt gak sbb die ckp sy mintak gaji besar sgt..boleh je nego, tp die terus reject sy..sedih giler2, sbb sy nk keje dekat ngn rumah..dh penat travel kot, lgpun ank kecik lg..

Bulan 10 - Dapat interview kat Lenggeng..post same..jauh sket dr jln besar..mase interview,die tnya byk psl job scope..pastu die boleh offer gaji same mcm gaji sy skrg jer, x lebih dr tuh..bile pk balik susah kot sbb klu dpt pun sy t'paksa bwk transport sendiri..duit minyak n toll dgn gaji yg same mcm skrg..sdgkn skrg boleh jimat naik komuter jer..n esoknye die call ckp sy x dpt post tuh..xpela, Allah lebih tahu apa yg terbaik buat sy..;)

2012

Bulan 2 - Dapat interview kat arae Seremban tapi different post..byk yg die tnya sy x dpt jwb..die byk tnya yg luar dr job scope sy skrg..sy rase down sgt sbb x mampu nk jwb n klu goreng pun mcm x logik lgsg..huhu..so, kali ni bukan rezeki sy lg..

Bulan 4 - Dapat interview kerajaan utk post Pembantu Tadbir utk Jabatan Perhutanan..Sy apply gune SPM..sbb nk sgt keje ngn kerajaan,sy x kisah la ape2 post pun..die tnya background sy, tnye apa yg sy tau psl skop keje utk post ni..sy boleh jwb sbb sy dh byk search utk interview kali ni..semangat giler kan..pastu die tnya psl nama MB, daerah kat N9 ni ade bape, n bape soalan lg la..tp 2 3 kali die tnye sy,apa sy buat lpas SPM..last2 sy terpaksa terus terang..sbb sy pk mase tuh, klu la ade rezeki sy dpt post tuh n tiba2 dorg tau yg sy tipu mase interview, agak2 dorg boleh buang sy x?..huhu..so, die pun terus terang dgn sy yg x nk amik sy utk keje tu sbb die ckp 'sy syg nk amik awk utk post ni sbb awk layak utk post lain, lgpun awk tau kn gaji kat cni mcmane?' sy balas balik 'x pe puan, sy x kisah gaji mcmtu pun..lgpun dekat ngn rumah sy..sy dh apply byk post yg setara utk kelayakan sy tp x penah dpt, x pe sy x kisah klu nk mula dr bwah'..sy jwb dgn penuh yakin dan pengharapan..die jwb lg ' x pe, awk jgn putus asa..awk teruskan usaha n apply..mmg keje kerajaan ni lmbt dpt..ade org b'tahun2 apply baru dpt'..tp dari cara die ckp sy pasti yg die x kn amik sy keje..kecewa??tentulah sy kecewa sgt2..ni interview kali ke5 yg sy fail.!!

Sebenarnye dh putus asa nk pg interview lg..tp sy cube b'fikir secara positif yg mungkin rezeki sy kat tempat lain n DIA lebih mengetahui apa yg terbaik utk sy..sebab tiap apa yg berlaku pasti ade hikmahnye kn..;)(nk sedap hati)

2013
Esok, interview pertama utk tahun 2013..sgt berharap nasib akan menyebelahi sy kali ni..bukan sy x suke keje skrg tp sy rindu utk keje dlm lab..n ade certain perkara yg buat sy x tahan nk keje kat cni lg..huhu..So,sy kongsikan kat sini tips menghadapi interview(sy copy dr artikel Dr. Fuh);-

Tips menghadapi interview:-

1. Menepati Masa

Pastikan anda menepati masa. Sebagai contoh masa temuduga anda pada pukul 10.30 pagi. Pastikan anda telah bersedia di tempat temuduga setengah jam awal. Buat persediaan awalsebelum keluar rumah seperti ambil kira keadaan lalu lintas, apakah kawasan perjalanan anda sesak dan sebagainya, menyisir rambut dengan kemas dan jangan lupa isi minyak motor atau kereta anda. Jangan jadikan kelewatan dan gagal merncang masa dengan baik, anda berputih mata.

2. Berpakaian kemas dan Sesuai

Pakaian juga diambil kira dalam sesuatu sesi temuduga. Jika anda berpakaian selekeh dan kurang sesuai, kemungkinan tawaran tersebut akan dibatalkan ataupun diberi kepada calon lain yang lebih sesuai. Jika boleh, tanyakan dahulu kepada bahagian human resources tempat anda ditawarkan bekerja terhadap pakaian yang sesuai untuk jawatan tersebut.

3. Amalkan kesederhanaan

Orang kata sederhana adalah sempurna! Faham maksudnya?! Okey, sederhana maksudnyatidak berlebih-lebih dan tampilkan diri sendiri ikut keselesaan anda. Contohnya:
- gunakan solekan yang minimum
- pemakaian minyak wangi yang sesuai
- gaya rambut yang tidak terlalu moden ataupun terlalu konservatif
- elakkan isyarat tangan yang keterlaluan ataupun bercerita macam kita sedang berborak dengan kawan-kawan
- bercakap dengan jelas dan bahasa mudah

4. Membina hubungan dan berkeyakinan

Sewaktu duduk berhadapan dengan penemuduga, pastikan anda duduk dengan yakin dan wajah yang manis. Kita mahu memohon kerja, mestilak kena buat baik, takkan tunjukkan muka sombong walaupun kita memiliki Ph.D sekalipun. rendah diri itu lebih baik dalam situasi begini.
- Pastikan belakang anda lurus dan kaki tersusun
- Jesekali bertanyakan soalan. Jangan hanya tunduk dan mengangguk. Wujudkan perbincangan dua hala yang santai.
- Dengar dengan teliti, bercakap dengan jelas dan tidak menyampuk.
- Berdiplomatik. Jangan bercakap perkara-perkara negatif tentang pekerjaan yang anda mohon.

5. Berfikiran positif.

Selepas sesi temuduga, pastikan anda tidak menjadi seorang yang mendesak. Jangan sesekali bertanya kepada syarikat tersebut samada permohonan anda berjaya atau sebaliknya. Tunggu dengan sabar, jika anda yakin dengan sesi temuduga tersebut, insya'Allah pekerjaan itu milik anda. Jika gagal, anggaplah ia bukan rezeki anda. Cuba lagi lain kali tetapi dengan pengalaman yang ada, anda pasti boleh buat!!

Dan Kemungkinan Soalan yg akan ditanya:-

Cerita sedikit tentang diri anda.
Bagaimanakah saya membayangkan diri anda 5 tahun daripada sekarang?
Mengapakah anda memilih kerjaya yang sedang anda kejar sekarang?
Apakah perkara yang dapat memotivasikan anda?
Apakah kelayakan yang anda miliki yang boleh menolong dalam kerjaya pilihan anda?
Bagaimanakah anda menentukan/menilai kejayaan?
Apakah sumbangan yang anda dapat berikan kepada pihak kami?
Apakah kelemahan-kelemahan anda?
Adakah gred-gred yang anda capai semasa belajar menggambarkan kebolehan anda sebenar?
Mengapakah patut kami memilih anda?
Ceritakan satu pengalaman yang paling berguna kepada anda.
Bagaimanakah anda apabila bekerja dalam keadaan yang tertekan? (work under pressure)
Apakah kesulitan yang pernah anda hadapi dan bagaimana anda dapat mengatasinya.
Apakah yang anda telah pelajari daripada kesilapan-kesilapan pada masa-masa lalu?
Apakah objektif kerjaya jangka panjang anda?
Bagaimanakah anda merancang untuk mencapai matlamat kerjaya anda?
Apakah kualiti yang perlu ada pada seseorang yang berjaya?
Apakah subjek yang anda paling minat dan paling tidak minat sekali? Mengapa?
Apakah perubahan-perubahan yang anda akan lakukan semasa berada di kolej atau universiti? Mengapa?
Apakah yang anda telah pelajari daripada penyertaan anda dalam aktiviti kokurikulum?
Adakah anda mempunyai keutamaan tempat/lokasi anda bekerja? Mengapa?
Apakah ganjaran terpenting yang anda jangkakan dalam kerjaya anda?
Bincangkan sedikit tentang isu semasa yang berkait dengan kerjaya pilihan anda.

Wish me of luck k..;)

Monday, 22 April 2013

Lirik Lagu Putih Putih Melati – ST12

Lirik pilihan hari ini..lagu febret si Aisyah ni..klu dngr siap goyang2 bdn n ikut nyanyi sekali..haha..

Siapa bilang aku seperti dia
Siapa bilang aku cintai dia
Sesungguhnya aku tak benar-benar cinta
Karena kau tak seputih melati

Kalau ada hitam pasti ada putih
Jika hatimu kelam, tak mungkin bersih
Tak usah kau lanjutkan tuk berbagi kasih
Karena kau tak seputih melati

Putih-putih melati, merah-merah delima
Siapa yang baik hati pasti ku terima
Putih-putih melati, merah-merah delima
Siapa yang baik hati pasti ku terima

Putih-putih melati, merah-merah delima
Siapa yang baik hati pasti ku terima
Putih-putih melati, merah-merah delima
Siapa yang baik hati pasti ku terima

Friday, 19 April 2013

G.I .Joe Retaliation besttttt..!!

Rabu lpas pg tgk movie G.I.Joe Retaliation, sambungan dr G.I Joe sebelum ni..sgt best walaupun nmpk x logik pun ;p..rse x puas je,mcm nk tgk lg..G.I Joe yg lepas pun best jugak..x rugi la klu tgk..ni la first movie ktorg tgk setelah melahirkan Aisyah..hehe..dh 2 tahun kot..yela, xkn nk bwk baby msuk wayang plak kn..so, kami menggunakan kesempatan cuti utk b'dating..huahua..(jgn la boss sy atau hubby terbaca ni-x psl2 jer kantoi)..

Ktorg bg 4.5 stars utk citer ni..
p/s : Storm shadow jd baik dlm citer ni..;p..

MC, Aisyah x nk tido mlm and Check Up Affan..

Hari ini baru msuk keje lpas 2 hari MC..sbb tu x update blog nih..gaya mcm sakit serius je kan smpai 2 hari MC..haha..sebenarnya sihat walafiat jer pun..semua ni sbb si puteri pengarang jantung kami tuh la ..geram betul ngn bdk ni..die la punca kami x pg keje kelmarin..dh seminggu si Aisyah ni lewat tido mlm, paling awal die tido adalah pukul 2.30AM..itupun sehari jer..selain tu 2.30am dan ke atas.!!so, purata kitaorg tidur sehari dlm mase seminggu ni adalah 3 jam jer!!huarghhhhh, tension..Rabu mlm khamis arituh die tido klu 4 lbih (pg tau)..ha,kesannye..sy n hubby sedar2 je dh pkul 8.47am..subuh dinasour la kami arituh..ktorg pun cuti je la,segan plak nk msuk ofis lewat sgt..try amik MC alasan sakit kepala, dpt pulak..baik hati betul doc nih..kebetulan smlm ade check up Affan, x pyh la nk apply cuti..;)

Affan 6 months..
9.4 kg..73 cm..BMI 18..
Agak2 knp aisyah ni susah nk tido mlm ye?die x nk mkn, die x meragam sbb sakit ape2,tp die mcm x boleh tido..die nk ajak main2 ngn die..kdg2 mate dh ngntuk n dh menguap bape kali pun, die cube than mate die x nk tido..peliknyeee..knp ye aisyah cmni?knpp??

Tuesday, 16 April 2013

Lirik Lagu Gerald Joling - Everlasting Love..

Lirik lagu pilihan harini..sbb mood tgh layan jiwang..haha..;p..khas utk en hubby,sama je mcm dolu-dolu kn..still old song..

It looks like heaven to see you walkTo see the way you're moving on
Sounds like an angel when you talk
The words come out like in a song
Never thought what love could do inside
You're the place where I can hide

It feels like heaven to be with you
When you treat me like you do
Every minute of the day
Just with you I wanna stay
There will be no end....

We've got an everlasting love
So pure divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time

Could draw a picture just by heart
Know every line on your face
You stopped me doing from the start
Ask the things I used to chase

Every minute of the day
Just with you I wanna stay
There will be no end

We've got an everlasting love
So pure divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time

Should you ever
Have any doubt bout you and me
Please don't ever
No love never
Don't hesitate to tell me how it should be

We've got an everlasting love
So pure divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time

Monday, 15 April 2013

Dosa tinggalkan solat fardhu..

Sekadar perkongsian bersama ;))

Bahana Meninggalkan Solat Fardu Lima Waktu

Subuh – Allah SWT akan mencampakkannya kedalam neraka Jahannam selama 60 tahun. 1 tahun di akhirat tidak sama dengan dunia. Jika 1 tahun di dunia kita sudah rasa agak lama, di akhirat 1 tahun bersamaan dengan 60,000 tahun di dunia. MasyaAllah. 7 keturunan kita pun belum lepas 1 tahun jika kita hidup di akhirat.

Zuhur – Dosa sama seperti membunuh 1000 orang muslim. Sedangkan membunuh seorang orang Islam pun kita akan dicampakkan ke neraka, bayangkan kita telah membunuh 1000 orang muslim. Betapa azabnya kita. Begitu mudah kita mencari dosa tersebut hanya dengan meninggalkan solat Zuhur yang mana jika dilakukan, 15 minit pun tak sampai.

Asar – Dosa sama seperti meruntuhkan Ka’abah. MasyaAllah, sanggupkah kita meruntuhkan kiblat umat Islam? Renungkan berapa kali sudah kita meninggalkan solat asar dengan sengaja? Dan renungkan juga berapa kali sudah kita meruntuhkan Ka’abah.

Maghrib – Dosa sama seperti berzina dengan ibubapa sendiri. Saya tak sanggup nak menyedarkan diri saya dengan lebih panjang akan dosa meninggalkan solat maghrib ini. Rasa amat bersalah dengan bapa saya sendiri.

Isyak – Allah SWT berseru kepada mereka “Hai orang yang meninggalkan solat Isyak, bahawa Aku tidak lagi redha engkau tinggal dibumiKu dan menggunakan nikmat-nikmatku, segala yang digunakan dan dikerjakan adalah berdosa kepada Allah SWT.”

Antara lain azab bagi mereka yang meninggalkan solat:

Dunia
Allah SWT menghilangkan berkat dari usaha dan rezekinya.
Allah SWT mencabut nur orang-orang mukmin (soleh) daripada (wajah) nya.
Dia akan dibenci oleh orang-orang yang beriman.

Sakaratul Maut
Ruh dicabut ketika ia berada didalam keadaan yang sangat haus.
Dia akan merasa amat azab/pedih ketika ruh dicabut keluar.
(su'ul khatimah)
Dia akan dirisaukan akan hilang imannya.

Alam Barzakh
Dia akan merasa susah (untuk menjawab) terhadap pertanyaan (serta menerima hukuman) dari Malaikat Mungkar dan Nakir yang sangat menggerunkan.
Kuburnya akan menjadi cukup gelap.
Kuburnya akan menghimpit sehingga semua tulang-tulang rusuknya berkumpul (seperti jari bertemu jari)
(Siksaan binatang-binatang bisa seperti ular, kala jengking dan lipan)

Hari Qiamat
Hisab keatasnya menjadi sangat berat
Allah SWT tersangat murka kepadanya.
Allah SWT akan menyiksanya dengan api neraka.

Sbg peringatan untuk semua dan juga diri saya sendiri..semoga x kn pernah terleka dan lalai dlm melaksanakan tiang agama..Jika rumah tiada tiang maka runtuhlah rumah tersebut..Jika melambatkan solat pun kita akan dibelit ular yg besar di alam kubur, inikan pula meninggalkanya terus..

P/s : Umi doakan anak-anak umi akn jd muslim yg sejati..ameen..;)

Mengajar si Aisyah mengaji..

Baba bersemangat nk ajar kak Aisyah mengaji..tp kak Sya lg berminat dgn gmbar org solat kat muqadam tuh..mcm2 betul la kak Sya ni..haha..die lg pndai..baba siap nyanyi pun die x nk ikut..xpela, baru2 lg..n yg penting baba n umi kena rajin n sabar ajar budak kecik nih..;))

video

Lirik Lagu Ya Allah - Wali Band..

Lagu ni sy suka sbb lirik die..ye la,skrgkn tgh emo x tentu psal..;p

(Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah) 2X

Ya Allah jangan Kau coba aku
Melebihi batas mampu dan sanggupku
Ya Allah bila memang Kau coba
Aku percaya Kau sayang padaku

Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah

Ya Allah lindungilah diriku
Dari yang menjahati menzhalimiku
Ya Allah Kaulah Maha Segala
Engkaulah pelindung hidup dan matiku

Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah

Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah Ya Rabbi
Ya Allah

Ya Allah jangan Kau coba aku
Melebihi batas mampu dan sanggupku

Restoran Muhammad Ridzuan Lau Abdullah..

Macam orang giler pulak sy ni kan..td post entri cm sedih sgt jer..skrg post entri mkn2 plak (psl mkn cnfirm la best kn)..baru 5 min,dh hilang sedih ke?sebenornye,bukan la sedih sgt pun,cume ntah la..x tau nk ckp cmner,jiwa kacau..haha..sbb ape?..biarlah rahsia..;)..x elok sedih lame2,nnti x awet mude..hidup ni x pjg,jd kena nikmatinya betul2..sedih pun slh satu nikmat kehidupan..ye kan?klu x,pi masuk tanjung rambutan la..org x siuman (bahasa sopan untuk giler) je yg x de perasaan ni..hehe

Jumaat lepas, hubby bawak ktorg anak beranak mkn kat satu restoran chinese muslim..sbbnye, arituh company die ade buat mkn2 sambut birthday n amik katering kat cni..die ckp sedap giler..(meleleh2 n telan air liur je dgr die citer rituh,huhu)..so, dgn rasa tanggungjawabnye die pun bwk la ktorg utk rase makanan yg die kate sedap giler tuh..haha

Restoran ni kat ngn Lavendar Height, sebaris ngn SALAM, Seri Pajam n Restoran Hang Li Po..kat corner lot..alamat sy x tau la..kalau lalu situ mmg nmpk la..sape duk area semban cnfirm tau la kot..makanan die semua ala-ala cina gituh..ye la nama pun cina muslim kan..setiap hidangan ada saiz S,M n L..tapi klau utk sorg S tu pun dh cukup..portion die ok la klu x perut tong cm sy nih..haha..die bukak smpai kul 11 mlm jer setiap hari..

Cari la Restoran ni..best..

Aisyah ngada2 nk duduk n mkn dlm stroller..kesian affan telan air liur je la tgk kakak mkn..

Cereal squid...sedap..kami bg 4 stars..ni saiz M..
RM 16

Lemon Chicken Fillet with Plain Rice..size S..3 Stars..
RM 6.80..

Tgk en hubby sy,semangat die mkn..tuh air Apple Asam Boi..konon2 nk  kempiskan perut sket minum msm2..;p

Ni sy punye..Yee Mee Kung Fu..size S jugak..4 stars..
RM 5.00..

Ni Aisyah punye..separuh die boleh haniskan..ape mksdnye?sbb sedapla..
Sweet Sour Chicken with Plain Rice..size S..4 Stars..
RM 6.80..
Aisyah tgh menikmati air barley umi..last2 separuh tertumpah..huhu
Overall,semua okay la..sedap pn sedap..harga pun murah gak..boleh klu nk recommend kat org nk pg..tp tu ikut selera ktorg la..x slah mencuba kan..jd sila pg ye..In shaa Allah,ktorg akn pg lg utk try yg lain plak..;))
Selamat Menjamu Selera..!!




Feel toooo downnnnnnnnn!!

Bila kadang terasa sangat 'down',
terasa sangat lemah,
terasa sangat tidak berdaya,
terasa sangat sakit,
terasa buntu x mampu berfikir,
sperti seakan tiada siapa yang tahu,
tiada siapa yang boleh memahami,
tiada siapa mampu menenangkan,
betapa hati terlalu pedih,
betapa hati telalu lelah,
betapa jiwa terasa beramuk,
betapa badan terasa x mampu menanggung,
hentaman dan tekanan yang datang dari segenap penjurunya,

Ingatlah DIA ada,
hanya DIA yang maha mengetahui segalanya,
apa yang dirasa,apa yang kita lalui,apa yang kita pendamkan,
sedang pandangan mata manusia nampak baik sahaja,
kerana luaran yang nampak begitu perkasa,
sedang hati terasa penat merintih dan menjerit..

Hanya DIA yang mampu mengembalikan ketenangan dalam jiwa,
Hanya DIA yang mampu memberi apa yang tiada,
Hanya DIA yang mampu menyembuhkan sakit dihati yang kian menular,
Hanya DIA yang mampu mengubah segalanya...

Ya,Allah..
dan yang pasti setiap perkara yang berlaku ada hikmahnya..
maka dengan keyakinan dan doa setulus hati tunjukkanlah jalanya..
dan wahai hati semoga kau sentiasa kuat dan redha..
kerna bukan selamanya hidup bertongkatkan dunia...;')

Friday, 12 April 2013

First day bekalkan affan makanan..

Hari ini first day bekalkan affan bubur nasi kat umah baby sitter..dh la t'bangun lambat pg td..tp nsb baik sempat lg buat..mmg express giler la..10 min dh siap kot..ye la, semua dh siap mlm smlm (puree+rice powder)..so, keje mnjadi mudah dan pantas..tp gmbar x sempat nk amik..nnti kemudian la baru masukkan..;))..menu affan arini adalah bubur nasi+carrot+pir..n utk kak sya adlah carrot steam n buah pir..saje2 je ni sbb kak sya mmg baby sitter yg sediakan food die...;)

Lirik Lagu Kehilangan - Firman..

First time dengar lagu ni smlm terus jatuh hati..bukan sbb lirik die..tp sbb lagu n suara penyanyi die yg macho2 gitu..hehe..gatai sungguh ye ko deja oii..p/s : lagu ni x de kene mengena ye en hubby..jgn slh faham..;p

Ku coba ungkap tabir ini
Kisah antara kau dan aku
Terpisahkan oleh ruang dan waktu
Menyudutkanmu meninggalkanku

Ku merasa tlah kehilangan
Cintamu yang tlah lama hilang
Kau pergi jauh karena salahku
Yang tak pernah menganggap kamu ada

Asmara memisahkan kita
Mengingatkanku pada dirimu
Gelora mengingatkanku
Bahwa cintamu tlah merasuk jantungku

Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Seandainya kamu bisa
Mengulang kembali lagi cinta kita

Takkan ku sia-siakan kamu lagi

Asmara memisahkan kita
Mengingatkanku pada dirimu
Gelora mengingatkanku
Bahwa cintamu tlah merasuk jantungku

Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Seandainya kamu bisa
Mengulang kembali lagi cinta kita

Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila

Takkan ku sia-siakan kamu lagi. (2x)

Thursday, 11 April 2013

Aisyah main make up umi...

Selalu klau umi solat, kak sya mesti menyibuk nk solat sekali..siap bentang sejadah depan umi..tp kali ni,umi solat die diam jer duk belakang umi..okey xpe, mungkin die ade 'keje' kot..sekali habis solat, t'kejut monkey tgk aisyah cmtu..mmg betul la die buat 'keje' td..;p

Kening tu yg mhal..siap b'celak..tebal plak tuh..

B'conteng2 mcm tiger dh muke bdk nih..muke x bersalah jer..habis jahanam eyeshadow umi..seb baik free jek..haha

Preparation solid food Affan..

Hari ini Affan dh pun 6 bulan 2 hari..semalam first time affan mkn, umi lenyekkan bubur nasi+susu+buah jer..so,arini dgn semangat n hepinye umi beli brg2 utk buat solid food affan..umi nk frozen kn supaya senang dan cepat..time kak sya dulu, umi selalu x sempat nk sediakan bubur nasi..mlm je umi dpt sediakan,siang kdg2 jer..sbb umi sediakan fresh,so amik mase sket..kak sya byk mkn heinz dlm botol tuh, cerelac n biskut farley..kesian kak sya..sekarang timbul perasaan ralat n bersalah sgt kat kak sya..so,azam umi kali ni..nk bekalkan affan food tiap2 hari..doakan umi ye..n utk kak sya,umi akn hias makanan cantik2 n b'khasiat supaya kak sya suke nk mkn..;)) - dh rujuk byk buku..

Ice cube tray utk simpan puree nnti..

Blender baru sbb blender dulu dh blender cili,takut pedas plak..

First buah n sayur utk puree affan,umi pilih ni sbb kak sya suke sume ni..nnti klu kak sya nak,boleh mkn sekali..
So,mlm ni akn ade rancangan msk memasak yg simple tp tentu menyeronokkan..tggu..!!

Bekerja or Housewife??

Semalam hubby ade tanye "klu awk benti keje,ok x?".."jaga anak, x pyh nk kena amik cuti jer"..sy igt die ckp setakat tuh jer..tp pg td ms otw anta sy pg komuter,die tnye lg..

Hubby : "bile awk nk benti?"
Me :  "baba siyes ke ni?klu nk benti pun sy kena bg notis sebulan"
Hubby : "Ye la..plan dulu..awk nk benti bile,kena bg surat bile"
Me : "Erm,boleh ke sy benti?biar la sy keje dulu..xpun sy benti mase bulan pose nnti"
Hubby : "kenapa bulan pose ek?"
Me : "Ntah" (gelak)

Bile pk2 balik..perlu ke sy benti keje??ikut hati,nk jer benti..duk umah,jaga anak..tp kesian plak kat hubby kena bayar semuanye..pastu nnti x kn sy asyik nk mintak duit die jer nk beli brg..huhu..ntah la..dua2 pun ade pro n cons..

Demam panas..

Betul la ckp org..bila dh jd mak org ni, kita boleh n mampu untuk jd semua..kita boleh jd guru, doctor, nurse, ustazah, kaunselor, polis, tentera, dan pakar segala pakar la..haha..n baru2 ni sy dh amik cuti 3 hari dan melantik diri sendiri menjadi doctor yg x b’tauliah demi menjaga teruna sy yg demam panas..cuti pjg yg sgt indah..;p..suhu bdn die tggi sgt+cirit birit+muntah2+selsema..asyik merengek jer.. kesianye anak umi nih..klu dulu memula kawin, side table katil ade bunga2 atau lampu tido yg romantic gitu..sekarang dh tukar ngn himpunan ubat-ubatan, pam n botol susu (simpan dlm bilik jer sbb malas nk turun naik tgga..huh, dh dasar pemalas kn)..klu dulu bilik harum semerbak ngn perfume,sekarang wangi dgn minyak n lotion baby..;)..satu perubahan tp sgt membawa makna.. 

Kak Aisyah sibuk gak nk pkai koolfever sbb tgk adik pkai..pastu buat muke..

Muka Affan yg tgh demam..kesian bdk kecik ni..mase ni suhu die 38.5..hari pertama demam(isnin)..

Air daun+bunga raya n asam jawa utk lap2 badan affan..org tua2 ckp utk  cepat sejukkan bdn..pastu mandikan dgn air daun semambu..

Budak demam try nk main2 ngn kakak..

Affan hari kedua demam..mkn ubat pun muntah..panas sgt smpai bukak baju..
 Malam kedua demam ni ktorg bawak Affan pg GH Semban..cek2 suhu, 39.9..mak datuk panas giler kot..thermometer ktorg tu x accurate..sbb td cek baru 38..terus masuk Obeservation Room..nurse suh mandikan n masuk ubat kat punggung..bila suhu dh drop 37.9, baru jumpa doc..doc cek n bg ubat demam, antibiotik n normal saline..
Segala perkakasan, ubat n sewaktu dgnnya kat ats side table..dh mcm hospital plak..haha
Arini, Affan dh okay..mlm smlm dh boleh jerit2 n main dgn kakak..harap2 affan n aisyah akn sihat selalu..

P/s: Bila dh rasa pengalaman jaga anak yg x sihat ni..baru terasa betapa besarnya pengorbanan mak kita nk besarkan kita..so,hargailah mak2 kita semua..jasa mereka x kn mampu kita balas..;))

Cap baru Affan..;))

Otw nk balik kg arituh singgah jap kat TESCO Ampang..hajatnye nk beli pampers jer sbb umi t'tinggal pampers kat umah..pelupa sungguh la umi korang nih..dh tahap kritikal,smpai benda yg pnting pun boleh tinggal..seb baik kepala x leh cabut, kalau x kepala pun boleh t'tinggal gak..haha..agknye byk urat dh putus kot..;p..pastu main pusing2 jap dlm Tesco tuh n t'jumpa cap utk Affan..try kat Affan,cam hensem jer..umi pun buat2 muke comey kat baba mintak beli cap tuh..disebabkn baba t'goda ngn muka comey umi, baba pun beli la..so,pasni org x kan ckp ank teruna umi ni baby gurl lg..baru la nmpk macho..hehe

Budak dapat cap baru tidur kepenatan dlm kete..

Lampu Avalon murah..

Dah lama benor rasenye x update blog kesayangan hamba ni..dh rindu nk menulis walau yg bace blog ni sy sorg jer kot..haha..konon2 mcm buzy sgt la..actually, last Friday my hubby n i cuti..tujuannye nk setelkan hal rumah n balik kg..so,pg2 lg ktorg dh menapak kat Taman Nusa Intan tuh..kami berdua jer hokey, anak2 tinggal umah baby sitter, x boleh kacau umi n baba nk dating..dating la sgt kn..;p..so, dgn penuh kesungguhan dan keazaman yg tggi ktorg cari lg defect n buat mark kat tiap defect tu dgn soletape paper dgn harapan setinggi gunung supaya para ‘pemrepair’ tu x kn terlepas pndgn n akan setelkan semuanye..untuk plug suis plak ktorg test pkai charger hp jer,seb baik sume okey..pas setel marking dgn jayanye, ktorg pg mentenance ofis untuk submit complaint form..t’kejut akak mentenen tuh sbb byk giler complaint ktorg, siap mintak tambahan form lg..pastu attach sekali ngn gmbar sebagai bukti..akak mentenance ckp mungkin amik mase 3 minggu nk siap kot, nmpk gayanye bulan depan la ktorg pindah..

Pastu otw balik, ktorg singgah jap kat Avalon, Senawang sbb tgk ade buat sale (nk gak menyelit pasal ni)..mmg murah harga lampu n kipas die..ade less dr 20% sampai 50%..ktorg beli lampu utk pagar..murah giler kot..jgn x percaya ye, hanya RM18..sebelum ni dh survey kat kedai2 lain..range dlm RM48-RM60..nsb baik sabar x beli dulu,kalau x rugi jer..pastu lampu beli asing,RM8..brand x tau ape..tp energy saving and ade warranty setahun..x kira la,bape kali rosak pun,boleh panggil je dorg..dgn syarat simpan resit... 

Cantik x lampu pagar ktrorg?;p
Pas solat jumaat, amik budak berdua tuh n terus gerak balik phg..Yahoo, balik kg...hohoho..balik kg..(nyanyi lagu Sudirman)..dh 2 bulan x balik kot..rindu....!! Ha, busy kn sy arini..pkul 10 baru smpai kg..byk kali berhenti..dr pejalanan sepatut 4 jam,jd 6 jam..

Wednesday, 3 April 2013

Jom tgk Aisyah main bedak..

Cara-cara nk buat rumah b'kabus adalah seperti berikut cume selepas habis tuang bedak tuh,halakan kipas semaksimum mungkin..maka rumah anda seakan2 berada di kaki gunung (berkabus jer) ;p

Umi hanya sedar bila sebotol bedak sudah t'korban..
Siap die cabut cover botol bedak tuh..patut la cepat je habis tuang..
Tau pulak die nk bersihkn balik..takut kena marah ngn baba la tuh..kakak cuci la bersih2, umi x nk tlg..(O_o)

Campak keladi??

Sape2 pernah dengar tak 'campak keladi'?sy pun baru first time dengar..haha..my baby Affan kena..kesian die, merah2 serata bdn..paling byk kat kaki n tgn..hari Sabtu lepas,sy nmpk ade bintik merah kat pipi affan, igtkn sbb kena gigit semut atau nyamuk..tp bile ptg dh jd 2 3 bintik plak kat muke die..sy letak mopiko..pg ahad,tgk lg byk kat kaki n tgn die..kat blkg buntut n celah ketiak..bintik merah mcm kena gigit serangga,x de air atau gelembung cm campak tu pun..so lpas mandikn affan sy sapu drapolene kat buntut die n kat tmpt lain sapu mopiko pastu bedakkn ngn bedak dettol..ha,amik..teruk sungguh mak ko ni affan..semua balun jer..haha..konon2 nk jauhkn dr bacteria infection la tuh..pastu segala sarung,cadar,selimut n toys sume basuh..tp menjelang ptg,bintik2 tu makin menjadi2 plak..huhu,umi ko ni dh confuse la affan..ape kena la ank aku sorg nih..mlm tuh ktorg pg hospital, rmai tgur sbb muke affan merah2..jd perhatian plak ank umi mlm nih..tp ada gak yg geram nk dukung sbb affan semangat..pastu rmai yg igt affan ni baby girl..ala,x macho la mcmni..muke jambu sgt ke ank umi ni..huhu..dh melalut bab lain pulak..haha

Dalam bilik doc 
doc: kenapa?apa mslh?
me: bdn die ni penuh bintik2 merah mcm kat muka ni (smbil tunjuk kat muka)
doc : kat mane lg ade?
me : kat kaki,punggung n tgn..
doc : sy tgk sket ye..erm,mcm ruam ni..
me : x kan ruam doc..byk sgt ni..lgpun beso2 nih mcm kena gigit jer..
doc : die ade sesak nfas ke?batuk or selsema?demam ade sket ni..
me : x de plak..die ok jer..
doc : ok..kat telinga pun ade..mungkin campak kot..x,pe..kite akn bg ubat sapu n ubat demam la..mmg tu je la..x de antibiotik..
me : cnfirm cmpak ke doc?bukan allergic atau ulat air ke?
doc : bukan..klu tuh,die menggelembung ade air..
me : ok,thanks doc..

Balik rumah terus sapu ubat tu byk2..mcm mandi ngn ubat plak dh..pastu my SIL ckp, adik kwn die penah kena cmtu mase kecik..campak keladi nama die..die x berjangkit..tradisionalnye, sapu kunyit +kapur untuk hilangkan merah2 tuh..pastu tidur atas daun semambu yg dilapik kain utk hilangkan pnas n gatal2..

Muka ngn tgn Affan penuh dgn bintik2 merah..kesian ank umi ni..
So,bergilir la umi n baba cuti utk jaga Affan sbb nk hntr umah baby sitter x boleh sbb ade baby lain..takut b'jangkit walau kawan SIL ckp x b'jangkit..ank org,risau gak kn..tp affan ni baik sgt la..lgsg x nangis atau merengek..boleh gelak2 lg..pastu die dh hmpir nk merangkak..haha..kena campak sbb nk dapat 'sesuatu' kot..sesuatu = merangkak..

video

                                    Affan belajar merangkak walau badan penuh ngn bintik2..

Tuesday, 2 April 2013

Misi pindah rumah tak kesampaian...

Sabtu lepas, sy n hubby pg amik kunci rumah..memula tu excited jer..tp bile kaki melangkah masuk dlm umah jer, terus berubah mood..huh, byk giler kot defect..mase amik kunci kat maintenance office td, hubby ade tnye "klu la form defect ni  xcukup cmner?boleh tmbh form lain ker?"..sy dgn pntsnye jwb "hish,baba ni..x kan la 15 column x cukup lg?xkn byk sgt defectnye..cukup la tu"..hubby senyap jer la..jejak je kaki kat dlm umah..ha,amik ko..sy pndg hubby..die senyum jer..jgn kate 15 column,30 pun x cukup kot..defect yg major ade la dlm 10,tp yg minor ni byk sgt..kite beli mahal2, nk tinggal lama..mesti la kena puas hati kn..so kena la very particular dlm mencari kesalahan kearah kesempurnaan..cewahhh..haha..sy tunjuk sket jela ye antara defect yg buat sy sgt2lah x puas hati..

Cat x sama kaler..obvious sgt kot..belang2 jdnye..

Tgk la mail box ktorg..hancuss..

Comot n selekeh giler..cat b'sepah2..

Comotnye tingkap ktorg..

Finishing antara dinding n lantai mmg teruk utk semua tmpt..

Ats sliding doot tuh x leh tutup...
Ni baru sket jer..nmpk gayanye dlm sebulan lg la kot dpt pindah..igt dpt kunci terus pindah jer..t'paksa suh Tesco hold dulu brg ktorg..huhu..
Terima kasih kerana sudi singgah ke blog sy ;))