" Wahai Allah, rahmati dan kurniakanlah kesejahteraan ke atas Muhammad Rasullah..Dan selawat yang dapat melapangkan rezeki kami..Dan menjadikan baiknya akhlak kami..Dan curahkanlah kesejahteraan atas keluarga dan para sahabatnya "

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Showing posts with label Aku. Show all posts
Showing posts with label Aku. Show all posts

Tuesday, 28 October 2014

JAKEL buat SALE!!!

Start from 29 Sept 2014 - 31 Oct 2014 Jakel Shah Alam and Jakel KL (Jalan Tar), buat sale giler2 smpai korang rase nk borong satu kedai..haha..We all tau pasal ni pun sbb adik yg bgtau, die dh pg mase awal sale2 aritu..pastu mil pun bgtau, die pg sehari before raya haji arituh..hrga mmg kaw2 murah, x kan dapat harga cmni kot..disebabkn teruja + geram dgn citer dorg, we all pun pg la Jakel Shah Alam time balik cuti raya haji dr Pahang arituh..(skrg baru nk citer, dh lapuk betul..haha)..nk pg KL takut jam, ye la time org balik dari cuti kn..lalu je depan Jakel tu, mate dh rambang..baju2 kurung ready made semua less 50%-70%..cantik2 plak tu..seb baik la i tgh preegy ni..so, x de la rase nk membeli sgt sbb bukan leh pkai skrg pun..haha..

Masuk2 dalam mmg org ramai la, siap ade yg berebut lg sbb kain dh tggl sket..sape cepat die dapat la ye..kate clear stok, mmg x de stok lain la klu habes..setelah puas berpusing2 n tawaf dalam tu akhirnye ktorg pun pilih la kain2 yg berkenan di hati..jgn terkejut dgn harga yg i akan pamerkan di bawah ni ye..hehe

1) Washable Silk - RM5/smeter X 18meter = RM90 *ni utk 4 org dewasa + sorg kanak2 (Aisyah la tuh)
2) English Cotton Paisley - RM3.75/meter X 6meter = RM22.50 *ni utk ummi n Aisyah
3) Moss Creepe - RM5.50/meter X 9.5meter = RM52.25 *ni utk baba+Affan+baby dalam perut..
4) Cotton Silk - RM3/meter X 1.5meter = RM4.50 *ni ummi nak combine dgn kain Satin silk nk buat dress..
5) Satin silk - RM3/meter x2.5meter = RM7.50 *stok akhir, x dpt nk beli byk..tggl ni je sbb tu murah ssgt..

So, total utk 6 pasang perempuan dewasa + 2 pasang kanak2 perempuan + sepasang lelaki dewasa + 2 pasang kanak2 lelaki hanyalah RM176.75..berbaloi2 kan..upah jahit nnti dekat adik je since skrg die tgh amik kursus jahitan..:)

Time ktorg tgh pilih2 kain tu, dorg ade buat Happy Hour..kain2 pasang yg hrga RM98 n ke atas..reduce jd RM40 je sepasang..lebih dr separuh kn..berebut2 la m.cik2 n kakak2 kat situ memilih..i x terlibat sbb x suka sesak2..haha..

Jakel Shah Alam ni ade 3 tingkat n tingkat atas sekali utk langsir2 cmtu..ktorng lgsg x naik tgkt 2 n 3 sbb tingkat bawah dh cukup merambangkan mata..tapi lpas adik dtg, die ajak naik tgkt 2 sbb die pun nk shopping lg..huhu, tp lg geram sbb dekat atas lg byk pilihan rupanya..contohnye dekat bawah english cotton paisley tu ade dlm 10 corak cmtu je, tu yg i cepat2 suh adik sale tu potong takut abes org rembat sbb semua dh tggl sket2 je gulunganye..tapi bila naik atas ade lebih dr 20 corak yg lg cantik2 n harga pun same je mcm kat bwh..huhu..giler weh..kat ats lg byk jenis kain yg x de kat bawah..mcm lycra, cotton songket, chiffon n etc..

Ktorg x pg Jakel KL, tapi based on adik n mil yg dh pg..dorg ckp Jakel KL lg murah dr Jakel Shah Alam walau dua2 tgh buat sale..tapi Jakel Shah Alam lg byk pilihan kain dr Jakel KL..kain yg ade dekat Jakel Shah Alam x semestinya ade kat Jakel KL..dorg buat sale ni sbb Jakel KL nk close n Jakel Shah Alam nk renovate, so nk clearkn brg2..

Jadi, sila la serbu ye..kot2 utk 3 ari terakhir ni hrga lagi kaw2 murah..kot dapt less 90% ke..hehe..





Friday, 24 October 2014

Sembelit time pregnant..seksa !!!!

Entri kali ni agak x sensored sket, pendek kata berkisar ttg najis aka tahi..huhu..tiada tapisan, semua direct dikongsi seadanya..:p..I mmg dari kecik lg mak kate ade mslh nk membuang air besar..kdg2 kena bantuan, mak masukkn sabun supaya lincir je nk keluar..bila dh besar ni pun mslh tu tetap ade cume x de la smpai nangis2 lg..dh boleh hanlde sendiri kn..haha..

Tapi bile pregnant ni, mcm satu mimpi ngeri bile mkn byk, tapi membuangnye xde..perut rase dh penuh, tapi lgsg x de rase nk buang..lame2 rase sebu sgt, lgsg x selesa..hubby plak jenis pembuang air besar yg aktif, setiap hari n setiap pagi lancar je prosesnye wlu die lagi kurang mkn buah n sayur dr i..i is jeles ok..seriusly, cemburu lagi jeles bile dgr org nk membuang, sebab kita ni tertunggu2 la bile mase..mslhnye, x de rase sakit nk buang..cmne nk teran, lagi i fobia nk teran lebih2 sbb ade buasir since bersalin yg sulung aritu smpai skrg x baik2..tapi risau la klu dh 5 ari mkn2, tapi hasil dekat dlm x nk menjenguk keluar..risau n kesian baby kat dalam perut kot..sempit die..huhu..kdg2 smpai rase x nk mkn..huhu

So, i try mcm2 utk solve problem yg bg i besar ni..tensen tau bwk najis jalan tiap2 hari, senang lenang je..i try natural punye,klu boleh x nk ubat2 ni..so, try la mkn buah n sayur byk2..klu mkn nasi mesti ade sayur n sayur tu mesti byk..air kosong jgn ckp la, lebih 2liter sehari..dekat ofis je dh 2liter..penah sehari tu i mkn pisang setengah ikat, betik 2 potong besar,buah oren sebijik..nasi lgsg x mkn sbb dh 5ari i x membuang oi..minum plak bliss sebotol besar sehari..erm.lgsg x de hasil..perut i mmg kebal la..esok try lg minum vitagen plak, mkn buah lagi, mkn nasi ngn sayur je..tapi x nmpk tanda pun :(..akhirnya i mengalah, klinik jua yg di tuju..doc bg ubat Laxodyl bisacodyl 5mg (ni kena mkn 2 biji mlm sebelum tido) + Liquid Paraffin (Minum satu sudu besar time pagi)..dua2 ni selamat utk ibu mengandung..Pagi tu mmg lancar je die keluar, najis tu akan jadi cair n kita akan rase sakit perut nk membuang..so x perlu teran sgt pun..keluar toilet muka ade senyum..tapi 2-3 kali gak akan membuang, mungkin buang semua stok kot..haha..tapi i x amalkan every day..cume bile rase perut dh x selesa sgt baru mkn..x elok sebenarnye, bergantung dgn ubat sbb nnti usus kita mls nk kerja sendiri, kena bantuan je..doc bg 10 biji ubat tu..so, 4x i mkn mmg berkesan..tapi last time mkn die dh mcm x berkesan sgt..ade rase sakit sket2 je, n membuang pun sket2 je..x puas pun..Liquid Parrafin tu i mkn without pil Laxodyl tu lgsg x berkesan..rase die mcm kita telan minyak je..huhu..geli geleman tekak..huhu..tapi perut maintain kebal..
Rupa pil Laxodyl..rase die manis je sbb die coating sugar kot..

Time pg cek up, i citer masalah i kat doc..doc ckp normal ibu mengandung susah nk membuang air besar..lagi2 sbb amik iron tablet (ferrous fumarate) tu mmg buat najis keras..dh la i amik double pil tu sbb HB low..huhu..doc minum air byk2, mkn buah prune n mkn oat tiap ari..balik tu terus beli prune n oat..tapi x konsisten gak, kdg senang buang kdg susah..doc pun ade bg ubat Syrup Lactulose, rase die manis sgt n sedap..minum 10ml waktu mlm gak before tido, esok pagi keluar la harta karun yg tersimpan tu..tapi i rase mcm nk minum sebotol je sbb sedap..haha..tapi i tggu smpai pg pun, perut i steady je lagi..dh nk tghari baru rase sakit sket2..last buang gak, tapi x de lancar mane..biasa2 je..dh abes sebotol pun, mslh i ni x setel2 gak..:(
Ni syrup Lactulose tu..pun x berkesan for me..huhu
Arini, ari yg paling mencabar..dh la perut sebu sbb termasuk arini dh 4ari i x membuang..pastu pedih sgt ulu hati ni + pening  n loya je nk muntah..pagi ni cume mkn nasi lemak yg x berape pedas pun..tp perut rase x selesa n full sgt..lgsg dh x boleh buat keje..pedih woo..rase nk nangis pun ade..last2 kul 12 x sempat jumpa toilet bowl, dh terhambur muntah depan pintu toilet..mencurah, mcm paip pecah..dh muntah baru rase ok sket..tapi perut still x sedap..huhu..so, pg klinik panel..doc ckp ni sbb mslh ketidakhadaman..tu yg pening, xmembuang n sakit ulu hati..doc bg ubat liquid Zellox II Antacid utk mslh pedih hati, x hadam, angin, n gastrik (rase die sedap2 je, mint cmtu), pastu Forlax 10g, ni kena mkn mlm utk mslh x membunag berhari2..bancuh ngn air n minum..rase die cm lemon gitu, sedap gak, then ubat tahan muntah Metoclopramide - amik je tapi x mkn pun n Vit C - ni saje mintak sbb since tgh flu skrg ni lgpun free,hehe.. lg ubat selsema/batuk x elok utk ibu2 mengandung..
Tapi Forlax 10gram utk perut i lgsg x jalan la..dah abes dua bungkus pun, same je..masalahnye, najis tu x keras mane pun cume x de rase sakit, cmne nk teran!! huhu..x tau nk mkn ape lg, semua x jalan..Tolong klu ade sape2 tau ape yg sesuai utk lawaskan pembuangan ibu mengandung nii..:(
Forlax 10gram..budak umur 8 tahun ke atas dh boleh ambil..n safe 4 pregnant women.

Tuesday, 30 September 2014

Memori berpantang

Lagi 3 bulan, ummi nk berpantang lg..insyallah, utk anak ke tiga..moga selamat semua hendaknya..tetiba teringat memori berpantang mase bersalinkn Aisyah n Affan dl..Alhamdulillah, dua2 dapat bersalin normal..x de la terbatas sgt pergerakkan, tp still x leh gerak2 sgt,nnti kena marah dgn mak..huhu..seronok sebenarnye dlm pantang ni walau agak bosan..kena layan mcm tuan puteri,mkn pun berhidang, nk mandi air panas dh siap (siap mak offer nk mandikan lg, tp umi malu la ;p), lgsg x pyah buat pape keje, keje kita cume susukan anak, jaga die n tidokan die je, pastu kita tido la sekali..haha..yg x bestnye, mkn kena pantang, kena tungku tiap2 hari,xleh kuar umah, ape lagi nk jalan2 n paling x best susah sgt nk 'membuang hajat' (takut sebenarnye).,huhu..

Tapi pantang mkn ni umi x ikut sgt sebenarnye..hehe..Mase bersalin Aisyah dl, bersalin mlm..so msuk wad terus tido je la..pagi2 lg hospital hidang mihun goreng n buah tembikai susu, umi balun je semua sbb dh laparkn..dh abes mkn, baba smapi bwk mkanan utk org pantang sekali dgn sup ikan haruan khas dr kg..huhu..buat2 je la mcm x mkn lg, mkn lg smpai licin..klu x cnfirm kena marah nnti..haha

Mase bersalin Affan pulak, dlm emergency room tu,lpas dh keluarkan uri n tggu nk pg labour room utk dijahit (kes beranak dlm kete, tu yg terus masuk emergency room), ade sorg nurse india ni offer mkn mee goreng mamak n coffee sbb die kate muka dh pucat..mmg tgh lapar pun, x sempat breakfast lg..mkn je la wlu tau dlm tu ade telur..huhu..

Tapi bile dh balik umah (balik umah MIL dl dlm seminggu utk berurut), mmg MIL n FIL jaga betul mkn..semua x leh mkn,..mkn org dlm pntang je la..mula2 mmg MIL msk singgang yg letak kunyit, lada hitam, manjakani utk kesihatan dalaman,,tapi sbb budak berdua ni dua2 ade kuning, doc suh stop dl mkn yg ade kunyit ni..tkut kuning makin tggi..so, MIL msk mcm sup2 je la..n bg jugak mkn sayur2 yg x sejuk utk bg lawas membuang..n x lupa lauk gamat!! Kurang menyelerakan tapi wajib makan..huhu

FIL mmg rajin, tiap2 kali sebelum die pg kedai die akan bakarkn tungku n balut dgn daun mengkudu utk menantu die ni bertungku..MIL plak masak air+daun inai+asam keping+kunyit hidup sbg air cucian kat ‘bahagian bawah’ tu..fungsinye sbg antiseptic,kecutkan n cepatkan penyembuhan luka jahitan tu..pastu upah bidan utk urut badan, tungku n mndikan baby..terasa hilang sengal2 kat bdan ni, urut breast utk keluarkn susu, urut perut keluarkan air n darah2 kotor, pastu baru sengkak..mula2, nk buat 3 ari je..tp MIL suh tmbh lg jd 5ari..die ckp mase pantang ni la kena jaga betul2, badan nk pakai lama lg, bukan sehari dua..mmg puas hati berurut dgn m.cik ni..sape2 yg duk senawang mesti tau kot, m.cik Halimah ni ade kedai dekat Mentari Height (betul2 atas Restoran mamak Ar Robah)..harga pun berpatutan..die sendiri akan dtg rumah kita, bgtau je bila..tp kena booking awal la, jadual die agak penuh..

Then, teruskan berpantang di Pahang plak..mak n abah umi ni lg dasyatnye klu bab berpantang..utk 2 minggu pertama pantang hanya dibenarkan nasi putih+lada hitam+ikan bakar..no minyak, no cili, no gula putih, oh no no no..utk penghadaman, ptg2 mak ade la bg mkn pisang sematu yg dibakar atau direbus bersama air susu..After 2 minggu baru dpt mkn sup2..air akar kayu n manjakani adalah wajib hokay!! Mandi dgn air daun2 ni yg sgt best..fungsinye utk wangikan badan n banyakkan susu badan..tapi serius, mmg susu badan membuak2, klu baby x hisap, mmg bengkak la..silap2 boleh demam sbb bengkak susu plak..time ni la dh start pump susu utk bekalan time keje nnti..tapi daun2 tu mmg susah nk cari, opah yg carikn dekat umah die..Abah plak, tiap2 pagi dh kejutkn suh tungku sbb die dh siap bakar tungku tu..tp ni la bab yg paling malas..huhu..dorg suh tungku at least setengah jam..umi tungku dlm 10 min je, pastu lantai yg bertungku sbb dh tertido balik..haha..lpas mandi, sapu manjakani yg diasah kat pasu dekat ‘cik tut’ utk cepatkan luka sembuh..pastu mak akan sapu dgn minyak panas n bengkung ketat2 dr bawah dada hingga punggung..bab ni yg paling umi suka sbb terasa bdn kembali ramping, kemas n selesa..haha..

Alhamdulillah, berkat berpantang n penjagaan dr baba,MIL,FIL, mak,abah,n opah , umi rase betul2 sihat after abes pantang..nurse yg dtg melawat after 2 weeks pun ckp rahim umi cepat je kecut..luka kat bawah pun cepat kering..n berat umi terus turun kembali pade berat asal lpas abes pantang..dr 74kg (time Aisyah) n 68kg(time Affan) to 49kg..:)..Thanks a lot to baba,MIL,FIL, mak,abah,n opah yg byk jaga umi dgn sebaiknye..umi tau bukan senang nk jaga org berpantang ni..jasa kalian x kn dilupakan n moga Allah beri rahmat n rezeki yg x putus2..Ameen :)

Tuesday, 28 January 2014

Jangan Dibanding2 Anak :: Tiap Anak Itu Istimewa

Entri ni sekadar perkongsian pengalaman seorang yang baru 3 tahun menjadi ibu kepada 2 org cahaya mata..saya lah tu..hehe..x byk pun, sbb sy pun masih belajar byk lg perkara :)

Bila ank kita dh setahun, tapi still x boleh jalan lagi..akan ada suara yg b'tnya 'eh, dah setahun belum jalan lagi ke?ank sy setahun,dh berlari pun'..mase tu kita sbg ibu, msti rase down sket kn..yela, org compare2kn ank kita..tp kita kena kuat, pk positif.. setiap budak perkembangan x kan sama..tp percaya la, taip2 budak ade kelebihan tersendiri..

Macam Aisyah mmg lmbt berjalan, die merangkak utk satu masa yg pjg..mmg la risau sgt, tiap2 ari urut kaki die..Setahun 3 bulan baru start nk berjalan..tp first word die 'Baba' seawal umur 6 bulan..skrg die dh 2tahun 9 bulan, Alhamdulillah die dh boleh ckp dgn baik gaya budak 4-5 tahun..x pelat, klu die ckp dgn sesiapa pun..insyallah, org boleh phm..rmai yg x kenal, bile ckp dgn Aisyah, igtkn Aisyah dh 4-5 tahun, lebih2 lg fizikal die agk tggi cuma agk kurus..dah boleh baca doa tidur,doa mkn, al-fatihah sket2, bg salam, nk mkn baca bismillah, pandai suap adik mkn, bsuh poo sendiri n etc..

Macam Affan pulak, perkembangan fizikal die sgt cepat..die meniarap sewal umur 2 bulan, 5 bulan dh merangkak n 9 bulan dh start berjalan..skrg dh setahun 3 bulan, tp masih belum bercakap dgn baik..pastinya ramai yg tnya 'Affan x ckp2 lg ke?lmbtnye nk ckp'..of kos la, sbg ibu perasaan risau tu menebal..mase umur Affan 11 bulan, sy bwk die jumpa doc..conversation sy n doc :-

Doc : Ok ibu, apa mslh?
Me : Sy risau doc, ank sy msih x ckp dgn baik..normal ke utk umur ank cmni?
Doc : Bape umur die?Ape word yg die boleh ckp skrg?
Me : 11 Bulan, nk msuk setahun..die boleh sebut baba, mama, mamam, nak..
Doc: Die dh boleh sebut mama tu dh cukup baik tau utk umur mcm ni, bukan senang nk sebut mama..ibu ni (smbil gelak2)
Me : Tp doc, kakak die umur mcm ni dh mcm2 ckp..sbb tu sy risau..jd x de mslh ye doc?
Doc : Awk x boleh nk compare2 kn anak, tiap ank lain perkembanganya x kn sma..ish, ibu ni..x de mslh la, die normal..kita risau klu dh 2 tahun, lgsg x ckp ape2, tu prob..
Me : ok, thanks doc (sedikit lega tp sgt terkesan dgn ape yg doc ckp)
Sorry Affan, umi rasa bersalah plak..x de niat nk perkecilkan kamu pun..:(

Terjumpa plak artikel pasal 'Tongue Tight'..hati bertambah risau..kebetulan cukup umur Affan setahun, Affan kena follow up dgn pkar berkaitan usus die aritu, so kesempatan ni sy gune utk tnya doc pkar plak..

Me: Doc, boleh tlg cek lidah anak sy x?die tounge tight ke?sbb die x ckp byk lg..
Doc: Cek lidah n mulut Affan..erm, ok ni..klu tounge tight lgsg x boleh menjelir..yg tu kita mmg kena potong sket..tp ni sy tgk ok lg..
Me: Tp Doc bile die menjilat, lidah depan die bentuk M sket..normal ke?
Doc: TT lgsg x boleh menjilat ibu, lidah x boleh keluar dr mulut..sy tgk ni normal, lgpun umur mcmni biasa klu msih x bercakap..ibu jgn risau, cuma lidah die agak pendek sket je..tp tu normal, klu pjg sgt pun bahaya..
Me : Klu mcm tu x pela..sy cuma risau jer..thanks doc ye..
Doc : Sy nmpk die mmg x de mslh..x pe, nnti kita jumpa lg mase dlm mase 6 bulan, follow up perut die tu..jgn risau ye ibu..

Skrg Affan dh setahun 3 bulan..mmg x byk word yg die boleh ckp tp ade improvement, pertambahan 5-10 word baru..lgpun dh survey kwn2 yg ade ank seusia Affan, semua pun mcm tu..lega sket..mungkin Aisyah je yg terlalu cepat bercakap kot..

Tp dr segi lain, Affan sgt pick up..die belajar dr pemerhatain je, tnpa arahan..sejak umur setahun Affan dh boleh :-
Hantar botol/cwn/pinggan sendiri ke sinki tiap kali lepas minum/makan..
Hantar baju kotor dalam bakul kotor..
Buang pampers dlm tong sampah..
Ajak pg toilet tiap kali lpas poo..
Ajak masuk bilik n naik katil klu nk tidur..
Pandai suap mkn sendiri guna sudu..
Pandai pilih baju n seluar sendiri nk pakai..lpas mndi,die akan pg drawer baju amik sehelai baju n seluar bg dekat umi..

Alhamdulillah, moga semua urusan dipermudahkan n mereka sentiasa dlm lindunganNya..moga mereka terus membesar dgn sihat dan bijak..kesimpulan di sini, Jangan banding2kan anak2 kita dgn adik beradik yg lain atau dgn ank org lain..perkembangan setiap anak x sama dan setiap anak pasti ade kelebihan masing2 yg perlu digilap..amik semua komen secara positif, jgn rase down..x perlu samakan mereka, sebaliknya berusaha utk menjadikan mereka lebih atau seperti yg kita mahu dan pastinya yg terbaik..dgn usaha dan tentunya Doa, selebihnya tawakal :) 

Wallahualam...

Monday, 30 December 2013

Kami kini..

Assalamualaikum w.b.t...

Dah lama giler x menulis, merepek n merambu ramba kat blog yg terpinggir ni..kini kembali setelah hampir 6 bulan menyepi..tersangat la bz..(kalah Perdana Menteri lagaknye)..:p..bz dgn keje, dgn bisnes, dgn anak2 yg semakin lasak, tambah2 lg dh pindah umah sendiri, keje dr A hingga Z kena buat..huhu..mmg penat tp kepuasan :) Pekembangan kami ??

Keje - masih di tempat lama..x de rezeki kat tempat lain lg..dh hantar resign pun bos x approve, tp counter..erm,kira ok la..huhu..hubby je dh pindah keje, better offer..Alhamdulillah,rezeki ank2..:)

Bisnes - Buat bisnes online, baru je start Jun 2013 aritu..jual baju, jual tudung, brg2 kecantikan, brg rumah..semua ada la..Alhamdulillah,sket2 tp dpt la menampung utk belanja ank2..ni link jualan online sy, boleh la jenguk2 n klu sudi Like sekali...hehe..(sempat promote tuh)

Jualan Pakaian - https://www.facebook.com/BajuKurungRayaCantik
Jualan Produk Kecantikan dan Kesihatan - https://www.facebook.com/deja86
Jualan Barang2 Rumah - https://www.facebook.com/pages/Syafan-Home-Needs/1425578891001768
Jualan Barangan Baby - https://www.facebook.com/BrandedBabyApparelAndAccecories

Anak - Masih dua org buah hati pengarang jantung saya..makin ari makin lasak, ade2 je perangai baru yg mengundang marah n mencabar kesabaran..tp sebenarnya bersyukur sgt sbb semakin aktif diaorg, sy tau yg mereka sihat n sdg cuba meneroka byk perkara dlm hidup ni..

Rumah - Dah berpindah akhir bulan May 2013 arituh..nmpk mcm rumah bujang je..hehe..tp untuk sementara, terasa dh cukup lengkap :) Syukur..

Hubby - Tentu la dia yg satu..hehe..gaduh2 tu biasa la..sedangkan lidah lagi tergigit..tp bersyukur dikurniakan suami yg memahami n baik hati..time mood rajin die dtg, bertuah betul bdn..tp mood tu dtg sekali setahun je kot :p..haha

Keta - Masih si saga NCL tuh..niat utk tukar kereta dh terbantut terus sbb kelahiran putera hati kami dlm kete ni dulu..so,kete ni dh jd sgt sentimental..haha..klu nk pakai kete lain pun, kena beli kete lain..so, lmbt lg la kot.kena kumpul ongkos dulu..

Family - Mcm biasa..kesihatan ade naik turun..tp my sis dh kawen tau..Ain merangkap Che De baru je kawin bulan 11 baru nih..Alhamdulillah, dpt kawin muda..so, Che Ngah pun dpt la cincin sbb langkah bendul..haha..pape pun, semoga bahagia selamanya..kena matured la pasni..:)

Lagi in next entri..retentan peristiwa sepanjang 2013..pahit manis,suka duka..




Friday, 17 May 2013

Bedak Arab n Hair Perfume dh sampai !!

Umi order brg ni dr FB..dh survey harga bedak arab n kat sini yg paling murah pastu umi berkenan kat hair perfume yg die jual..nk apply kat rambut Aisyah sbb die x suka ikat rambut..so, dgn harapan rambut die akn kmas sket lpas ni + wangi..;p..beli 2 brg ni n dpt free gift sabun vit ACE..hehe..dh pakai bedak ni n mmg best la,rase cantik je ~perasan minah ni~..wangi pulak tu..terase muke ni harum jer..haha

Bedak Arab Kokuryu & Rose Hair Perfume + Vit ACE soap..

Tuesday, 14 May 2013

Stok susu utk Affan..

Usaha tangga kejayaan..akhirnya stok susu Affan berada di paras selamat..hehe..hampir 500oz dh ade dlm peti ais kat umah tu..so, skrg umi x de la risau sgt..start dr umur Affan 3 bulan, susu dh start merudum..sekali perah boleh dpt 2oz je, smpai kdg2 boleh nangis time perah susu sbb takut sgt kalau terpaksa menamatkan perjalanan susu bdn utk Affan..mcm2 yg umi mkn n buat utk tmbahkan susu..mmg umi struggle sgt..kat ofis mampu dpt max 2 botol je, balik keje smbil susukn Affan smabil pam sebelah, tgh mlm pun pam lg, pg2 before mandi pn pam lg..dan hasilnye dpt la 4 botol utk bekalan Affan hari tu..mmg lgsg x de stok utk esoknye..

penah umi balik awl sbb susu kat umah baby sitter dh abis, Affan nangis n mmg x leh accept susu formula..penah umi cuti semata2 sbb bekalan susu utk Affan x cukup..penah Affan minum susu mak ngah sket sbb umi t'lambat balik keje n x de susu extra..tp umi x putus asa, selagi boleh umi b'usaha..biarpun ade yg ckp "ajar la Affan tu susu formula, nnti u yg susah sbb susu dh kurang"..umi senyum je sbb x de ape yg susah demi kebaikan anak2 umi..;)..umi stop amik ape2 supplement (sbb umi jenis yg selalu lupa amik ubat, time pregnant je yg rajin)..n umi cume gandakan rutin mengepam kat ofis mcm biase, kat rumah pun bile ade mase je umi pam..gandakan minum air kosong..jaga pemakanan..sentiasa umi doa supaya cukupkn la susu umi sbg rezeki ank umi..dan akhirnye tanpa umi sedar stok susu dh bertambah..hnye 2 bulan, dh dpt 500oz TANPA umi ambil apa2 supplement..Alhamdulillah, syukur sgt2..semuanya dgn IzinNya dan usaha yg berlipat ganda..sbb Allah suke hambanya yg sentiasa berusaha dan berdoa..;) so, pd pendapat umi kata kunci utk berjaya dlm bf adalah :-

1) Kerap mengepam 
2) Mind set (kena sentiasa positif)
3) Banyakkan berdoa sbb yg beri rezeki pun DIA kn ;)
4) Makan makanan yg berkhasiat..
5) Banyakkn minum air kosong.

P/s : untuk Aisyah, umi mintak maaf ye..bukan umi x berusaha dulu..cume keadaan umi mase tu membataskan..apepun umi harapkan Aisyah dpt menikmati khasiat setahun perjalanan kita sebagai best breastfeeding buddy..;)

Thursday, 2 May 2013

Sejuk perut ibu mengandung..

Sejuk perut ibu mengandung..biasa kn dngr ayat ni..ayat zaman berzaman yg x penah luput dek mase..merujuk kepada perbuatan si ank yg buat si ibu gembira,bahagia, hati berbunga2 n menenangkan ..kdg2 bukan sbb perbuatan anak pun dh mampu buat ibu bahagia..contoh, bile tgk ank tido..rase cm nk peluk2 n cium2 je..sejuk mata n hati tgk ank ade dpn mata..n sejuk perut sbb dr perut ni la diaorg keluar..(biarpun skrg perut tu dh x cntik mcm dulu,huhu)..tambah2 lg bila si Aisyah skrg dh pandai nk tlg buat keje2 rumah, tlg uruskan adik, carikn ubat, cube berdikari nk uruskan diri sendiri, dh boleh mengira, baca Alif Ba Ta, baca ABC pd usia belum 2 tahun!!dan si adik yg advance, usia 3 bulan dh cekap meniarap, dh pandai bermain2 dgn kakak, 6 bulan dh boleh merangkak n skrg cube utk duduk..Alhamdulillah, mmg sejuk perut n hati ni..;) tp time budak berdua ni buat hal serentak, si mak yg konon2nye soft n ayu ni boleh b'tukar jd singa yg sgt garang, rase mcm mls je nk layan (nk biar je nangis sampai penat, tp x penah buat pun sbb x sampai hati)..tp bila tgk muke dorg time tido, rase sejuk je hati ni..;)


Tidur pegang tgn tu..so sweet kn!!

Muka time tido, innocent je kn..klu b'jaga, lasak kemain..tp ni la cinta hati sy..;)

Affan duk perhati je benda tu..bila bg, ha tu la keje die..tolak sambil gigit2..die dh gatal gusi..
video

Video Aisyah cube nk dodoikan adik dlm buaian..

Tuesday, 23 April 2013

Prepare untuk Interview..

Esok interview pertama utk tahun 2013..b'debar giler weh..huhu..gaya mcm bdak baru abis belaja n first time kena interview je plak kn..haha..sebenarnya, lpas abis study tahun 2008..dh 7x pg interview..n yg dpat hnya la 2 sahaja!!..sedih sgt..x pela,bukan rezeki kot..sy nk citerkn pngalaman interview spjg sy hidup kat muka bumi ni..

2008

Abis praktikal akhir bulan 8 n awal bulan 9 dpt interview..excited giler kot..tp debaran mcm nak gugur jantung..haha..yg interview sy adalah sorg lelaki cina tua yg sgt serius muke die..cnfirm sy lg panik kn..pastu die tnya psl project final year sy (pasal microbe)..ade satu soalan, sy x tau nk jwb..tp sy jwb gak dgn penuh confident (kira mcm goreng time exam la)..haha..last interview, die ckp smbil senyum kat sy "Your answer is wrong because microbe can't live in oil surface"..sentap gak tp buat senyum je la kan..balik rumah dgn rasa kecewa giler sbb yakin yg sy x kn dapat keje tuh..;(..sy harap sgt dpt keje sbb sy x nk menggangur!!convo bulan 11..ape sy nk buat klu x keje kn..huhu..tp x sangka rezeki Allah nk bg,seminggu lpas tuh,HR call n tanye sy bile boleh msuk keje..wah, gembira sgt2..first time interview n terus dpt keje..smpai x tanye pun bape gaji yg die offer..(x kisah sgt, sbb yg penting mase tu pngalaman, gaji no 2)..rupenya yg interview sy aritu menjadi Boss sy..Excutive Director cum R&D Consultant..baik je orgnye..;)

2010

Nov 2010 sy dapat second interview. Yg ni sy x apply pun, tiba2 je dpt call suh dtg interview..pelik gak, rupa2nye hubby yg apply kan..mase ni ktorg dh kawin, tp tinggal jauh..sy kat Rawang n hubby kat Seremban..Keje yg hubby cari ni kat Nilai..sy x yakin nk pg sbb sy dh pregnant time ni,dh 3 bulan pun..tp mungkin rezeki ank nk tinggal ngn baba die,2 minggu lepas interview,sy di offer keje..seronok mmg seronok sbb dekat ngn hubby tp syg nk tnggalkan tmpt keje lama..mase nk hntar surat resign, boss sy x nk sign sbb die x bg sy resign..sy ckp yg sy resign sbb nk ikut husband..boss pun t'paksa la sign gak kn..huhu

2011

Akhir bulan 4 - Sy dpt interview post yg same kat Nilai gak..tp x dpt sbb mase sy pg interview tuh tgh cuti tggu mase nk bersalin jer..haha..tp gagah gak time tu nk pg..

Awal Bulan 7 - Lpas habis pantang Sya, sy dpt interview dekat Seremban 2..post yg same..tp x dpt gak sbb die ckp sy mintak gaji besar sgt..boleh je nego, tp die terus reject sy..sedih giler2, sbb sy nk keje dekat ngn rumah..dh penat travel kot, lgpun ank kecik lg..

Bulan 10 - Dapat interview kat Lenggeng..post same..jauh sket dr jln besar..mase interview,die tnya byk psl job scope..pastu die boleh offer gaji same mcm gaji sy skrg jer, x lebih dr tuh..bile pk balik susah kot sbb klu dpt pun sy t'paksa bwk transport sendiri..duit minyak n toll dgn gaji yg same mcm skrg..sdgkn skrg boleh jimat naik komuter jer..n esoknye die call ckp sy x dpt post tuh..xpela, Allah lebih tahu apa yg terbaik buat sy..;)

2012

Bulan 2 - Dapat interview kat arae Seremban tapi different post..byk yg die tnya sy x dpt jwb..die byk tnya yg luar dr job scope sy skrg..sy rase down sgt sbb x mampu nk jwb n klu goreng pun mcm x logik lgsg..huhu..so, kali ni bukan rezeki sy lg..

Bulan 4 - Dapat interview kerajaan utk post Pembantu Tadbir utk Jabatan Perhutanan..Sy apply gune SPM..sbb nk sgt keje ngn kerajaan,sy x kisah la ape2 post pun..die tnya background sy, tnye apa yg sy tau psl skop keje utk post ni..sy boleh jwb sbb sy dh byk search utk interview kali ni..semangat giler kan..pastu die tnya psl nama MB, daerah kat N9 ni ade bape, n bape soalan lg la..tp 2 3 kali die tnye sy,apa sy buat lpas SPM..last2 sy terpaksa terus terang..sbb sy pk mase tuh, klu la ade rezeki sy dpt post tuh n tiba2 dorg tau yg sy tipu mase interview, agak2 dorg boleh buang sy x?..huhu..so, die pun terus terang dgn sy yg x nk amik sy utk keje tu sbb die ckp 'sy syg nk amik awk utk post ni sbb awk layak utk post lain, lgpun awk tau kn gaji kat cni mcmane?' sy balas balik 'x pe puan, sy x kisah gaji mcmtu pun..lgpun dekat ngn rumah sy..sy dh apply byk post yg setara utk kelayakan sy tp x penah dpt, x pe sy x kisah klu nk mula dr bwah'..sy jwb dgn penuh yakin dan pengharapan..die jwb lg ' x pe, awk jgn putus asa..awk teruskan usaha n apply..mmg keje kerajaan ni lmbt dpt..ade org b'tahun2 apply baru dpt'..tp dari cara die ckp sy pasti yg die x kn amik sy keje..kecewa??tentulah sy kecewa sgt2..ni interview kali ke5 yg sy fail.!!

Sebenarnye dh putus asa nk pg interview lg..tp sy cube b'fikir secara positif yg mungkin rezeki sy kat tempat lain n DIA lebih mengetahui apa yg terbaik utk sy..sebab tiap apa yg berlaku pasti ade hikmahnye kn..;)(nk sedap hati)

2013
Esok, interview pertama utk tahun 2013..sgt berharap nasib akan menyebelahi sy kali ni..bukan sy x suke keje skrg tp sy rindu utk keje dlm lab..n ade certain perkara yg buat sy x tahan nk keje kat cni lg..huhu..So,sy kongsikan kat sini tips menghadapi interview(sy copy dr artikel Dr. Fuh);-

Tips menghadapi interview:-

1. Menepati Masa

Pastikan anda menepati masa. Sebagai contoh masa temuduga anda pada pukul 10.30 pagi. Pastikan anda telah bersedia di tempat temuduga setengah jam awal. Buat persediaan awalsebelum keluar rumah seperti ambil kira keadaan lalu lintas, apakah kawasan perjalanan anda sesak dan sebagainya, menyisir rambut dengan kemas dan jangan lupa isi minyak motor atau kereta anda. Jangan jadikan kelewatan dan gagal merncang masa dengan baik, anda berputih mata.

2. Berpakaian kemas dan Sesuai

Pakaian juga diambil kira dalam sesuatu sesi temuduga. Jika anda berpakaian selekeh dan kurang sesuai, kemungkinan tawaran tersebut akan dibatalkan ataupun diberi kepada calon lain yang lebih sesuai. Jika boleh, tanyakan dahulu kepada bahagian human resources tempat anda ditawarkan bekerja terhadap pakaian yang sesuai untuk jawatan tersebut.

3. Amalkan kesederhanaan

Orang kata sederhana adalah sempurna! Faham maksudnya?! Okey, sederhana maksudnyatidak berlebih-lebih dan tampilkan diri sendiri ikut keselesaan anda. Contohnya:
- gunakan solekan yang minimum
- pemakaian minyak wangi yang sesuai
- gaya rambut yang tidak terlalu moden ataupun terlalu konservatif
- elakkan isyarat tangan yang keterlaluan ataupun bercerita macam kita sedang berborak dengan kawan-kawan
- bercakap dengan jelas dan bahasa mudah

4. Membina hubungan dan berkeyakinan

Sewaktu duduk berhadapan dengan penemuduga, pastikan anda duduk dengan yakin dan wajah yang manis. Kita mahu memohon kerja, mestilak kena buat baik, takkan tunjukkan muka sombong walaupun kita memiliki Ph.D sekalipun. rendah diri itu lebih baik dalam situasi begini.
- Pastikan belakang anda lurus dan kaki tersusun
- Jesekali bertanyakan soalan. Jangan hanya tunduk dan mengangguk. Wujudkan perbincangan dua hala yang santai.
- Dengar dengan teliti, bercakap dengan jelas dan tidak menyampuk.
- Berdiplomatik. Jangan bercakap perkara-perkara negatif tentang pekerjaan yang anda mohon.

5. Berfikiran positif.

Selepas sesi temuduga, pastikan anda tidak menjadi seorang yang mendesak. Jangan sesekali bertanya kepada syarikat tersebut samada permohonan anda berjaya atau sebaliknya. Tunggu dengan sabar, jika anda yakin dengan sesi temuduga tersebut, insya'Allah pekerjaan itu milik anda. Jika gagal, anggaplah ia bukan rezeki anda. Cuba lagi lain kali tetapi dengan pengalaman yang ada, anda pasti boleh buat!!

Dan Kemungkinan Soalan yg akan ditanya:-

Cerita sedikit tentang diri anda.
Bagaimanakah saya membayangkan diri anda 5 tahun daripada sekarang?
Mengapakah anda memilih kerjaya yang sedang anda kejar sekarang?
Apakah perkara yang dapat memotivasikan anda?
Apakah kelayakan yang anda miliki yang boleh menolong dalam kerjaya pilihan anda?
Bagaimanakah anda menentukan/menilai kejayaan?
Apakah sumbangan yang anda dapat berikan kepada pihak kami?
Apakah kelemahan-kelemahan anda?
Adakah gred-gred yang anda capai semasa belajar menggambarkan kebolehan anda sebenar?
Mengapakah patut kami memilih anda?
Ceritakan satu pengalaman yang paling berguna kepada anda.
Bagaimanakah anda apabila bekerja dalam keadaan yang tertekan? (work under pressure)
Apakah kesulitan yang pernah anda hadapi dan bagaimana anda dapat mengatasinya.
Apakah yang anda telah pelajari daripada kesilapan-kesilapan pada masa-masa lalu?
Apakah objektif kerjaya jangka panjang anda?
Bagaimanakah anda merancang untuk mencapai matlamat kerjaya anda?
Apakah kualiti yang perlu ada pada seseorang yang berjaya?
Apakah subjek yang anda paling minat dan paling tidak minat sekali? Mengapa?
Apakah perubahan-perubahan yang anda akan lakukan semasa berada di kolej atau universiti? Mengapa?
Apakah yang anda telah pelajari daripada penyertaan anda dalam aktiviti kokurikulum?
Adakah anda mempunyai keutamaan tempat/lokasi anda bekerja? Mengapa?
Apakah ganjaran terpenting yang anda jangkakan dalam kerjaya anda?
Bincangkan sedikit tentang isu semasa yang berkait dengan kerjaya pilihan anda.

Wish me of luck k..;)

Friday, 19 April 2013

MC, Aisyah x nk tido mlm and Check Up Affan..

Hari ini baru msuk keje lpas 2 hari MC..sbb tu x update blog nih..gaya mcm sakit serius je kan smpai 2 hari MC..haha..sebenarnya sihat walafiat jer pun..semua ni sbb si puteri pengarang jantung kami tuh la ..geram betul ngn bdk ni..die la punca kami x pg keje kelmarin..dh seminggu si Aisyah ni lewat tido mlm, paling awal die tido adalah pukul 2.30AM..itupun sehari jer..selain tu 2.30am dan ke atas.!!so, purata kitaorg tidur sehari dlm mase seminggu ni adalah 3 jam jer!!huarghhhhh, tension..Rabu mlm khamis arituh die tido klu 4 lbih (pg tau)..ha,kesannye..sy n hubby sedar2 je dh pkul 8.47am..subuh dinasour la kami arituh..ktorg pun cuti je la,segan plak nk msuk ofis lewat sgt..try amik MC alasan sakit kepala, dpt pulak..baik hati betul doc nih..kebetulan smlm ade check up Affan, x pyh la nk apply cuti..;)

Affan 6 months..
9.4 kg..73 cm..BMI 18..
Agak2 knp aisyah ni susah nk tido mlm ye?die x nk mkn, die x meragam sbb sakit ape2,tp die mcm x boleh tido..die nk ajak main2 ngn die..kdg2 mate dh ngntuk n dh menguap bape kali pun, die cube than mate die x nk tido..peliknyeee..knp ye aisyah cmni?knpp??

Monday, 15 April 2013

Feel toooo downnnnnnnnn!!

Bila kadang terasa sangat 'down',
terasa sangat lemah,
terasa sangat tidak berdaya,
terasa sangat sakit,
terasa buntu x mampu berfikir,
sperti seakan tiada siapa yang tahu,
tiada siapa yang boleh memahami,
tiada siapa mampu menenangkan,
betapa hati terlalu pedih,
betapa hati telalu lelah,
betapa jiwa terasa beramuk,
betapa badan terasa x mampu menanggung,
hentaman dan tekanan yang datang dari segenap penjurunya,

Ingatlah DIA ada,
hanya DIA yang maha mengetahui segalanya,
apa yang dirasa,apa yang kita lalui,apa yang kita pendamkan,
sedang pandangan mata manusia nampak baik sahaja,
kerana luaran yang nampak begitu perkasa,
sedang hati terasa penat merintih dan menjerit..

Hanya DIA yang mampu mengembalikan ketenangan dalam jiwa,
Hanya DIA yang mampu memberi apa yang tiada,
Hanya DIA yang mampu menyembuhkan sakit dihati yang kian menular,
Hanya DIA yang mampu mengubah segalanya...

Ya,Allah..
dan yang pasti setiap perkara yang berlaku ada hikmahnya..
maka dengan keyakinan dan doa setulus hati tunjukkanlah jalanya..
dan wahai hati semoga kau sentiasa kuat dan redha..
kerna bukan selamanya hidup bertongkatkan dunia...;')

Thursday, 11 April 2013

Demam panas..

Betul la ckp org..bila dh jd mak org ni, kita boleh n mampu untuk jd semua..kita boleh jd guru, doctor, nurse, ustazah, kaunselor, polis, tentera, dan pakar segala pakar la..haha..n baru2 ni sy dh amik cuti 3 hari dan melantik diri sendiri menjadi doctor yg x b’tauliah demi menjaga teruna sy yg demam panas..cuti pjg yg sgt indah..;p..suhu bdn die tggi sgt+cirit birit+muntah2+selsema..asyik merengek jer.. kesianye anak umi nih..klu dulu memula kawin, side table katil ade bunga2 atau lampu tido yg romantic gitu..sekarang dh tukar ngn himpunan ubat-ubatan, pam n botol susu (simpan dlm bilik jer sbb malas nk turun naik tgga..huh, dh dasar pemalas kn)..klu dulu bilik harum semerbak ngn perfume,sekarang wangi dgn minyak n lotion baby..;)..satu perubahan tp sgt membawa makna.. 

Kak Aisyah sibuk gak nk pkai koolfever sbb tgk adik pkai..pastu buat muke..

Muka Affan yg tgh demam..kesian bdk kecik ni..mase ni suhu die 38.5..hari pertama demam(isnin)..

Air daun+bunga raya n asam jawa utk lap2 badan affan..org tua2 ckp utk  cepat sejukkan bdn..pastu mandikan dgn air daun semambu..

Budak demam try nk main2 ngn kakak..

Affan hari kedua demam..mkn ubat pun muntah..panas sgt smpai bukak baju..
 Malam kedua demam ni ktorg bawak Affan pg GH Semban..cek2 suhu, 39.9..mak datuk panas giler kot..thermometer ktorg tu x accurate..sbb td cek baru 38..terus masuk Obeservation Room..nurse suh mandikan n masuk ubat kat punggung..bila suhu dh drop 37.9, baru jumpa doc..doc cek n bg ubat demam, antibiotik n normal saline..
Segala perkakasan, ubat n sewaktu dgnnya kat ats side table..dh mcm hospital plak..haha
Arini, Affan dh okay..mlm smlm dh boleh jerit2 n main dgn kakak..harap2 affan n aisyah akn sihat selalu..

P/s: Bila dh rasa pengalaman jaga anak yg x sihat ni..baru terasa betapa besarnya pengorbanan mak kita nk besarkan kita..so,hargailah mak2 kita semua..jasa mereka x kn mampu kita balas..;))

Saturday, 30 March 2013

Procedure apply Halal cert..

Dear All,
As forwarded by an auditor from SIRIM. I think as Muslims we should adopt such inquisitive and suspicious attitude when frequenting food outlets, ranging from no star to 5 star, be it run by Muslims or non Muslims, Malays or non Malays. Hopefully by doing so, it will send the message across to them that, "Look here, we really mean business, so buck up!".

Assalamualaikum semua,

Mula-mula mintak maaf sebab nak tulis dalam English. Bukan maksud I sound stupid if I write in Malay . Tapi saje....

Recently, I went to audit in Ipoh with my colleague Rafie. Audit tu 3 days. During lunch time on the 1st day the company we were auditing took us to a Tandoori Restaurant (Pakeeza). Upon entering I asked for their HALAL certificate from one of the many Malay waiters. This malay waiter jwb, 'kat sini semua halal bang. Kita tak de jual pork.' So, I naik angin la. Org melayu jwb mcm tu. Depan customer India pulak tu. But finally ada certificate. Valid. 2nd day pulak company bwk kita orang makan kat restoran asam pedas tp cina punya. Manager cina kat company tu dah call dulu and confirmed ada halal cert. When we reached the place, we asked for the cert. Tarikh dia dah lama mampus. Taukeh tu kata baru last week Jab. Agama dtg audit. Bila mintak report dia kata ada kat rumah. Bull shit. So we all tak jd mkn kat situ.

3rd day. Company bwk pi mkn kat Clear Water Sanctuary Golf Course. Yang ni Melayu punya. Bila I belek-belek menu terpandang la satu item ni dia tulis 'Bacon Sandwich' atau senang ckp sandwich babi la and Beef Hamburger (Burger lembu babi). Bila panggil manager dia (Melayu ni), dia kata tu bukan babi tp ayam. So, I pun marah la dia. Senang-senang nak insult org. Biadap betul. Kita org pun blah.

Last week pulak I went to Sg. Petani. Company bwk pegi mkn kat Cinta Sayang Golf Course. Pada menu ada logo halal Jab. Agama. Bila mintak cert kena tunggu lama. Last2 manager dia bwk (mcm mamak). Tp punya kurang ajar dia tanya, "Why do you need to see the cert? Where are you from?". Apa lagi I hentam dia cukup2. Lps tu dia tunjuk. Tarikh dah mampus bulan January lg. Dia kata tgh tunggu cert baru. Bila mintak report dr Jab. Agama dia kata depa tak de bg report. Dia nak bull shit dgn auditor. Dia tunjuk satu surat. Reminder dr Jab. Agama that they have not submitted their corrective actions. I told him selagi tak submit jgn harap dpt cert. Maknanya restaurant dia ada problem. So we all pun blah.

Kepada semua ambil iktibar. JANGAN ambik mudah. Tgk ada halal logo terus bedal. Mintak cert. We as MUSLIM CUSTOMERS have every right and must practise our rights. Tengok pada cert tempoh sah laku bila, apa skop dia. Jangan main belasah aje.

Cerita ni sy amik bape tahun yg lepas dh dari email..tp saje nk masukkan balik sbb sy nk citer pasal HALAL gak..sy apply sijil Halal utk company..bukan susah n bukan mudah sebenarnye utk kita berjaya dptkan Halal cert ni..senang klu company kita ikut semua syarat yg ditetapkan, raw material ade sijil halal yg masih aktif, x de ape2 yg mencurigakan..so, boleh je dpt..selalu bile die dtg audit pun ape yg die cek :-

1) Senarai bahan mentah yg digunakan beserta sijil halalnya.
2) Senarai nama pekerja yg mesti ade suntikan thypoid and Kursus Pengendalian Makanan
3) Packaging yg digunakan.
4) Kebersihan pekerja n kawasan operasi
5) Bahan mentah yg digunakan mestilah dalam keadaan baik dan disimpan dgn elok.(semua kena label properly)
6) Pest Control
7) Jadual pencucian dan rekod kebersihan/pencucian

Sebelum dorg dtg audit, kita kena la apply utk Halal cert secara online n submit documents dulu..bile semua lengkap,dorg puas hati..kena byr fees n baru la dorg akan dtg audit.Documents yg kena submit adalah;-

1) Offer letter n ic utk 2 org pekerja islam yg bekerja dibahagian production.
2) Offer letter n ic utk Executive Halal
3) Product Packaging
4) Halal cert for every raw material that we used
5) Process Flow Chart
6) Peta Lokasi Kilang (utk dorg dtg audit nnti sbb selalu dorg akn dtg mengejut,x inform dl)

Kalau la ade CAR yg die bg,wajib la reply dalam tempoh mase yg diberi..klu pihak dorg dh puas hati, maka dpt la cert..agk mudah tp x mudah sgt pun..haha

Tp ade jugak yg buat sy agk geram..bab sijil halal utk raw material yg dh tamat tempoh..bile mintak,suuplier ckp dh apply tp x dpt cert lg..expired bulan September, bulan December mintak still x dpt lg..die ckp pihak Jab negeri die x dtg audit lg,sy call direct pihak Jab negeri supplier t'sebut n dorg ckp mmg x dtg audit lg sbb terlalu sibuk..n bila sy bg alasan tu kat Jab negeri sy ni, dorg still x leh accept n cara t'akhir adalah TUKAR supplier..aduhai..bukan senang sebenarnye nk tukar supplier utk material, lebih2 lg klu melibatkan flavor atau yg sewaktu dgnya..sdh tentu la akn kualiti atau rasa akn berubah..jadi kepada supplier TOLONG la apply Halal cert sebelum cert korg tamat..at least, sebulan dua sebelum tamat..n kepada pihak Jab kerajaan, tolong la cepatkan proses sbb pihak lain yg akn dpt kesan..utk kumpulkan semua sijil Halal utk raw material sy t'paksa menunggu 3 minggu dan akhirnya ada gak 2 3 raw material yg kami t'paksa tukar supplier sbb x dpt kemukakan sijil Halal..kami t'paksa sbb kami keluarkan produk makanan dan Halal yg diutamakan....

Allah berfirman :"Wahai para Rasul! Makan minumlah kamu makanan yang baik-baik dan hendaklah kamu beramal soleh.Wahai orang-orang yang beriman makanlah yang baik-baik dari apa yang Kami rizkikan kepada kalian!"






Saya pelihara turtle..

Saya dh ade pet..tu cube tgk kat sebelah..comey jer kn dua ekor turtle sdg b'jln2 (uh,skema sungguh ayt)..dulu ms zaman sekolah2,sy mmg ade pelihara 2 ekor turtle saiz pinggan yg kecik..betul2 punye tau..bl hujung minggu je cuci bekas die n bwk die jln2 kat laman rumah..turtle tu dh jd sgt manja ngn ktorg adik beradik..ktorg dh boleh belai2 kepala die, sbb selalu turtle kn bl nmpk org je trus sorok kepala dlm cengkerang die tuh,pemalu la tu konon2..haha..dr segi makanan plak,senang jer..sbb abh n mak dulu suke b'kebun..petik je la bg die mkn..ktorg pelihara 'dorg' hmpir 2 tahun kot...pastu ms nk pindah t'paksa lpaskn dlm kolam depan ofis abh..sedih sungguh hati ni masa tu..haha..tp pelik kan kenapa dlm byk2 binatang, turtle yg ktorg pilih?sbbnye turtle tu arwah atuk yg bg, die jumpa ms pg memancing..tp klu m'ngikut kaum india, x boleh pelihara turtle sbb akn mnyebabkan mereka muflis..tp bg kaum cina plak, turtle ni melambangkn pjg umur, hidup sihat dan lama, rezeki byk..lain bangsa,lain kepercayaan kn..;)

Thursday, 21 March 2013

Kakak yg bijak..;)

Situasi yg berlaku klu 4am pg td..

Aisyah : mi,mi,angun mi..Affan angis nk syusu.
Umi : Ha, kenapa kakak?Tido2.. (masih mamai lg- mcm mimpi je nmpk yg aisyah tgh duk bersila smbil tunjuk2 kat Affan)
Aisyah : Mi,Affan nk syusu..(nada dh tinggi sket)

Baru umi tersedar ke dunia nyata dgn usaha b'sungguh kak Aisyah..mmg nmpk Affan dh bangun n tgh menggelisah..mmg nk susu la tu..terus  bg susu kat Affan..rakus giler Affan hisap kot..ntah bape lame agaknye die dh bangun nk menyusu..boleh umi die x sedar..huhu..sian ank umi ni..luckily ade kakak yg sgt prihatin n penyayang..Thanks kak Aisyah..mmg boleh jg adik dh ni..hehe

Muda sangatkah aku??;p

Menyampah jer kn baca tajuk kat ats ni?huhu..rase cm nk lempang jer kan..x,pe2..cube bace peristiwa yg berlaku dlm tahun ni..masih fresh dr oven lg tau..

Citer 1 (Bulan lepas)

Time tggu tren pg td,tibe2 ada sorg aunty tegur..
aunty : nk pg sek ke dik?
me : nk pg keje ni..aunty nk pg mane?
aunty : owh,nk pg keje juga..igt bdk sek td..
me : senyum je la (ikutkn hati nk je ckp kat aunty tu 'sy dh kawin la aunty,ank pun dh 2)..

Citer 2 (Seminggu lepas tuh)

Naik teksi nk pg Bazar Mains ats urusan koje..
Lepas naik teksi n bgtau lokasi ke mana nk di tuju..b'mula sesi 'temuramah'..
en taxi : Name sape ni?
me : Deja..
en taxi : owh,deja..deja ape?deja moss ke?(smbil gelak)
me : ape2 je boleh..
en taxi : ok,sy wan..panggil je abg wan..
en taxi : asal mane?
me : lipis,phg..
en taxi : owh,sedara siti nurhaliza la ni..patut la muke same..tang hdung tu..(gelak lg)
me : ye la,same la sgt..jiran sy die tu..;p
en taxi : gurau jer,jgn marah ye..ni dr mane? belaja lg ke?
me: x dela, sy dh keje..kat nilai..tinggal kat cni..
en taxi : kat sini duk kat mane?
me : kat senawang..umah parents husband..
en taxi : owh,awk dh kawin?sy igt x kawin lg,mcm student je td..
me : a'ah sy dh kawin..bukan student lg..ngee..
en taxi : owh,ok, ada ank?
me : ade, 2 org..
en taxi : bg sy la ank awk tu..boleh?
me : amboi2, byk cntik..ok,dh sampai..

Citer 3 (Esoknye)

Time tunggu tren sampai tuk nk pg keje..
mak cik : nk pg mane nak?
me : nk pg nilai..acik nk pg mane?
mak cik : acik nk pg kajang..umah adik..belaja ke kat nilai?
me : x la cik..sy dh keje..
mak cik : tinggal mane kat cni?
me : tinggal kat TTJ..acik tinggal mane?
mak cik : acik tinggal kat Rembau..pg umah adik sbb kat umah sorg2 jer..suami keje..ank semua dh besar..
me : anak acik bape org?tinggal kat mane?
mak cik : ank acik ade 4..yg sulung lelaki tp x kawin lg..no.2 ngn no.3 perempuan..no.4 lelaki..semua dh keje..yg dh kawin no.2 jer..kat TTJ tinggal umh parent ke sendiri?
me : tinggal rumah mentua..
mak cik : owh,dh kawin?bpe umur ni?
me : dh acik..umur sy dh 27..ank pun dh 2..
mak cik : owh,ank pun dh ade..acik igt x kawin lg td..sebaya ank acik yg dh kawin tu la,27..ade ank sorg..
Borak,borak dan terus berborak...

Citer 4 (Semalam)

Time tnggu hubby amik dr station kmuter Sg.Gadut nk blik umah..
akak : Macam biasa tgk muke adik ni..adik duk mane ye?
me : sy duk TTJ..akak duk mane?
akak : akak duk TTJ gak..belakang balairaya tuh..yela, mmg biasa tgk muke adik ni..kat mane ye?belaja mane?
me : owh,dekat ngn BSN ye..agknye t'jumpa kat Family Store kot..sy dl belaja kat UNISEL..
akak : a'ah,ye kot..kat mane UNISEL tu?
me : kat Shah Alam..akak dr mane?
akak : akak dr Ampang..keje cna..ni adik berulang la dr Shah Alam?jauhnye..
me : x la..Shah Alam tmpt sy belaja dulu..skrg ni dh keje..kat Nilai, ni berulang dr cna la..Ampang,akak keje kat mane?
akak : Owh,dh keje..igt student td..akak keje kt Great Eastern..
me : Hehe, x de la kak..sy abis belaja 2008 dulu..dh 5 tahun tnggalkan zaman belaja..
akak : Lame dh..umur bape ni?
me : dh 27 pun kak..akak tunggu sape ni?
akak : tp nmpk mude..tggu adik..adik tggu sape?balik keje ke ni?
me : tggu husband..a'ah,balik keje..awal arini sbb baby sitter call ade emergency..die kena blik kg urgent..
akak : Owh,adik dh kawin..Alhamdulillah,dh ade anak pun..bape org ank?
me : 2 org kak..
Borak,borak dan terus berborak...

Nape agak2nye org igt yg i ni student n x kawin lg ek??
Sbbnye adalah (i guess la) sy pg keje bwk beg mcm bdk nk pg sek ..pastu x de secalit make up pun kat muke mcm wanita2 cntik kat luar cna..pakaian pun x de la mcm executive sgt pun..jd mesti la org nmpk sy ni mude belia n nmpk cm innocent jer..haha..nmpknye lpas ni kena pkai make up sket n pakai handbag balik,baru nmpk 'dewasa' kot..hahaha..Poyo giler kn Minah ni b'cerita..rasa geli + nyampah je nk bace..hehe..





Terima kasih kerana sudi singgah ke blog sy ;))