" Wahai Allah, rahmati dan kurniakanlah kesejahteraan ke atas Muhammad Rasullah..Dan selawat yang dapat melapangkan rezeki kami..Dan menjadikan baiknya akhlak kami..Dan curahkanlah kesejahteraan atas keluarga dan para sahabatnya "

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Showing posts with label Love. Show all posts
Showing posts with label Love. Show all posts

Monday, 15 April 2013

Mengajar si Aisyah mengaji..

Baba bersemangat nk ajar kak Aisyah mengaji..tp kak Sya lg berminat dgn gmbar org solat kat muqadam tuh..mcm2 betul la kak Sya ni..haha..die lg pndai..baba siap nyanyi pun die x nk ikut..xpela, baru2 lg..n yg penting baba n umi kena rajin n sabar ajar budak kecik nih..;))

video

Wednesday, 27 March 2013

Nahkoda..



Kepadamu yang menjadi pendampingku..

Terima kasih karena telah memilihku di antara ribuan bidadari di luar sana yang siap untuk kau pilih.. Padahal kau begitu tahu, aku hanya wanita biasa,yang sangat jauh dari sempurna..

Kerananya ku ingin kau tahu,
aku bukan wanita yang sempurna,
aku begitu banyak kekurangan.

Maka ketahuilah..

Kepadamu yang memilihku..
Aku tak sebijak bonda khadijah,
kerananya ku ingin kau tahu,
aku boleh saja berbuat salah dan begitu menjengkelkan.

Maka ku mohon padamu, bijaklah dalam menghadapiku,
jangan marah padaku,
nasihati aku dengan hikmah,
kerana bagiku kaulah pemimpinku,
tak akan berani ku membangkang padamu.

Duhai kau yang telah memilihku..
Ingatlah, tak selamanya aku dapat nampak cantik di matamu,
ada kalanya aku akan begitu kusam dan tak menawan,
Mungkin karena aku tidak sempat utk menguruskan diriku sendiri,
kerana sibuk bekerja dan menguruskan malaikat-malaikat kecil serta istana kita.

Maka mungkin aku tak sempat berdandan untuk menyambutmu pulang bekerja..
maka tegurlah aku, dan khabarkan padaku dengan lemah lembut dan bijaksana…

Ataukah kau akan menemuiku tersenguk-senguk saat mendengar keluhan dan ceritamu,
bukan kerana aku tak suka menjadi tempatmu menumpahkan segala rasa,
tapi karena semalam saat kau tertidur dengan nyenyak,
aku tak sedetik pun tertidur karena harus menjaga malaikat kecil kita yang lewat tidur dan meragam,
dan ku tau kau letih mengais rezeki untuk kami,
maka tak ingin ku mengusik sedikit pun lelapmu..

Jadi jika esok pagi kau mendapatiku begitu letih dan ada lingkaran hitam di mataku,
maka tetaplah tersenyum padaku,
karena kau adalah kekuatanku..



Padamu yang menjadi nahkoda dalam hidupku..
Ketahuilah, mungkin ada saatnya, aku tak sesabar Fatimah,
ada kalanya kau akan menemuiku begitu marah,
menangis dan tak terkawal,
bukan kerana ku membangkang padamu,
tapi aku hanya wanita biasa,
aku juga memerlukan tempat untuk menumpahkan beban di hatiku,
tempat untuk melepaskan penatku,
dan mungkin saat itu aku tak menemuimu,
atau kau begitu sibuk dengan pekerjaanmu,

maka bersabarlah,
yang aku perlukan hanya pelukan dan belaianmu..
Karena bagiku kau adalah titisan embun yang mampu memadamkan segala resahku..

Ataukah ada kalanya tanganku akan mencubit dan
memukul perlahan si kecil kerana lelah dan penatku di tambah rengekannya yang tak habis-habisnya.
Sungguh bukan karena ku ingin menyakitinya,
tapi kadang aku kehabisan cara untuk menenangkan hatinya.

Maka jangan membentakku karena telah menyakiti buah hati kita,
tapi cukup kau usap kepalaku, dan bisikkan kata sayang di telingaku,
tegurlah aku dengan hikmah,
Dan jgn pula kau turut menyakiti buah cinta kita,
Ajari mereka dgn hikmah,bukan dgn kekerasan atau kerasnya suaramu,
Kerana kita yg membentuk dan mencorakkan peribadi mereka

kerana dengan itu ku tau kau selalu menghargai semua yang ku lakukan untuk kalian semua,
dan kau akan menemuiku menangis menyesali perlakuanku pada malaikat kita,
dan aku akan merasakan ribuan kali rasa sakit dari cubitan yang ku berikan padanya,
dan aku akan berjanji tak akan mengulanginya lagi..

Padamu yang menjadi imam dalam hidupku..
Ketahuilah, aku tak secerdas aisyah..
Maka jangan pernah bosan mengajariku,
membimbingku ke arah-Nya,
walau terkadang aku begitu bebal, terlupa atau t’sasul,
tapi jangan pernah letih mengajariku..

Jangan meremehkan aku kiranya ada yg aku terbuat silap,
Kerana aku hanya manusia biasa,
Boleh jadi apa yang aku buat mencambah rasa marah dihatimu,
Maka tegurlah aku secara b’hikmah bukan perlian atau cacian yang mengundang sakit hatiku,
Jaga la aib ku dihadapan org tuamu dan keluargamu,seperti mana aku menjagamu dihadapan kelaurgaku,
Sokong la aku seboleh dan semampumu.

Jangan letih mengingatkanku untuk terus bersamamu mendulang pahala dalam amalan-amalan sunnah..
Bimbing tanganku ke JannahNya,
agar kau dan aku tetap bersatu di dalamnya.

Padamu yang menjadi kekasih hati dan teman dalam hidupku..
Seiring berjalannya waktu,
kau akan menemui rambutku yang dulu hitam legam dan indah,
akan menipis dan memutih.
Kulitku yang bersih akan mulai berkedut
Tanganku yang halus akan menjadi kasar..
Dan kau tak akan menemiku sebagai wanita cantik,
yang kau kejar puluhan tahun yang lalu..

Bukan wanita muda yang selalu menyenangkan matamu..
Maka jangan pernah berpaling dariku..
Kerana satu yang tak pernah berubah,
bahkan sejak dulu akan terus bertambah dan kian berkembang,
yakni rasa cintaku padamu..

Ketahuilah..
Tiap harinya, tiap jam, minit dan detiknya,
telah aku lewati dengan selalu jatuh cinta padamu..

Maka, cintailah aku,
dengan apa adanya aku..
Jangan berharap aku menjadi wanita sempurna..

Maafkan aku kerana aku bukan puteri..
Aku hanya wanita biasa….
terimalah aku apa adanya dan bimbinglah aku menuju jalanNYA…..
semoga kita sama-sama bahagia…



Monday, 25 March 2013

Happy Birthday cayang

Happy Birthday to my chenta hati !! Happy birthday to Mohd Hussaini B Ibrahim yg ke-29..tua dh my laling ni..doa sy semoga diberikan kesihatan yg baik,murah rezeki,panjang umur, bertambah iman, sentiasa dalam keberkatan dan lindunganNya..ameen..

P/s : Hadiah bulan depan yer..;)

Wednesday, 20 March 2013

Perempuan psycho kacau laki aku

Mood i arini sedih..sedih bangat..sape yg suke hati b'gumbira bila ada pmpuan lain msg laki die kn..huh,menyampah tahap dewa ke-14 betul la..mencik!!
Alkisahnye bermula begini..di satu mlm yg suram2 gitu..ada la 1 miskol kat hs laki i ni..yg en somi ni pulak mengedik nk tau sape (tp x la mengedik sgt pun, of kos la die nk tau kot2 kwn tukar no phone ke, org ajak main futsal ke,sedara mara ke kan)

Ni msg dorg (ni en somi yg suh baca , motipnye - x nk i syakwasangka atau berlaku jujur tp bikin gua panas tahap mentari terbit pg nih - sah2 la membara, die pun tau yg bini die ni mempunyai sifat jeles yg x mampu nk dibendung lg, jd TLG LA JGN REP)- sengaja mengundang muka i yg style muncung tikus mondok la nih..

En somi : Sape ni?
Ntah sape : Saya suka sama kamu..(Hamboi2,sng2 je nk suke laki org)
En somi : Sape ni? (Ngada2 gak nk tau sape ye..ni bikin darah menyirap ni) 
Ntah sape : Cinta kita bersatu.Iloveyou..(tengkorak kau la nk b'ilebiu2 ngn laki aku..meh,jumpa aku dulu)
En somi : Sape ni, mane dapat no ni? (Sibuk je,nk gak tau tuh)
Ntah sape: Kenapa nak tau sape sy?dh suke saya ye..(Psycho perempuan giler ni)
En somi : X kenal ko pun,kenapa nk suke ko plak?soalan aku,ko x jawab lg.. (eh, xpyh la nk tau sgt..lantak je la..sibuk sgt nk tau tu knp)
Ntah sape : Saya mina..(lantak kau la nama ko mina ke,muna ke,senah ke..aku dulik ape)
En somi : X kenal sape mina..sori,slh no..(kn sng klu msg je JGN KACAU AKU pull stop)
Ntah sape : Kau org bugis ke?
En somi : Kau org sabah ke?
Ntah sape : Kau dh ada bini kn..Imissyou..(sah giler p'puan ni..sesuka hati makbapak die je nk rindu2 laki org..laki aku pulak tu)
Ntah sape : Kau ada anak perempuan kn..(ko siasat laki aku ke p'puan oi)
En somi : sape ni,mane tau sume ni?
Ntah sape : Td kau makn ayam,aku mkan aym..kita sama2 mkn ayam..(wajib hntr tanjng rambutan ni,smpai ayam pun ko kaitkan)
En somi : Ko ni ******** ke?
Terus x reply........ha,kantoi ker??

I tnye en somi tghari td mkn apa, die ckp mmg la die mkn ayam pun..tp x perasan plak ade pmpuan yg lain mcm sket kat area situ..die mkn pun sume ngn geng lelaki jer..ade pmpuan pun mmg kawan2 ofis jer..
En somi ckp die tau sape kot yg msg tuh..die cume nk investigate jer betul ke x sbb ramai yg ckp ada minah sorg ni admire laki i..(x pyh la abg oi nk jd FBI atau CSI sgt,nk siasat tu,nk siasat ni..pedulik je la klu betul pun..ni yg buat hati mendidih smpai nk msk ni)..Bile sy bebel2, die gelak2 jer n ckp 'Trust me'..

Mlm td pmpuan psycho ada msg lg..en somi x reply pun,mlas nk lyan katenye..kn senang klu dr kelmarin jgn msg terus..buat m'bazir kredit jer..biarla je la awak x tau pun dr mane die dpt no n mcmane die tau psl awak..Sy betul2 hangin tau x,bengkak hati n jantung..

X pela bang..sy nk relax2 jer..penat sakit hati ni..awk dh beso pnjg,dh b'janggut,dh jd bapak org pun..dh boleh pk..pandai2 la bawak diri ye..

p/s : psl msg yg sengal2 ubi ni pun sy boleh nk merajuk ngn en somi..haha,kelakar pulak..mmg dh kritikal tahap jeles nih..;p..




Tuesday, 19 March 2013

Rezeki..

Alhamdulillah,rezeki Allah nk beri..smlm HR dh pun panggil utk sign promotion letter..tp bukan sy yg naik pangkat pun,tp my chenta..haha..x sampai setahun hubby keje, dh promote..alhamdulillah,performance baik, tingkah laku baik, senang la org nk promote kn..walau gaji naik x de la byk sgt pun,tp tetap b'syukur..b'dikit2 la..x boleh tamak2..kot bulan depan ada appraisal lg sbb bln dpn cukup hubby keje setahun (harap2 la)..haha..dr junior supervisor ke supervisor n sekarang junior planner executive..lpas ni klu ada rezeki,in shaa Allah ada lg..at least keje hubby dihargai..tu yg penting..;) sbb sy nmpk betapa hubby b'sungguh keje..bila mlm die tido, selalu sy tatap muke die yg kepenatan..huhu..kesian hubby demi mencari rezeki utk kami sekeluarga..;')
Saya pulak still mcmni je la..haha..dr QC Exec kepada QA Exec..sy rasa benda yg sama je kot..;p bezanya adalah huruf semata2..haha

Buat hubby " Terus tunjukkan prestasi keje yg baik..sy support awak dr belakang, depan, kiri dan juga kanan..hehe..love u so much.."

Saturday, 16 March 2013

Mimpi Suami Kawin Lain..


Malam td mimpi tgk gambar kawin hubby..hubby kawin dgn p'puan lain..amboi2, kemain lg tukar2 baju..smpai pkai bju anime pun ada (ni mmg x bleh blah)..mesra tu,dh tentu la mesra..kata gmbr kawin kn..skit hati+hancur hati sy..apa lg,perang teluk ke-3 la,rs mcm betul2 nangis kot smlm dlm tido..tp hubby dalam mimpi tu totally different..sy mengamuk kat die,die marah sy balik..lgsg hilang sifat ke'ayoban' die yg sy kenal..smpai die sanggup nk ceraikn sy talak 3 klu sy bising2 lg (nauzubillahminzalik,minta2 dijauhkan la)..mencik,mencik,mencik..x suka mmpi cmni..bangun pg2,terus hilang mood..dlm kete td,otw hubby nk hantar sy pg komuter,sy citer kat die psl mimpi tu..smabil gelak die ckp "mimpi kan terbalik,so sy xkan kawin lain la"..sy senyap jer..tp sy x puas hati lg..gatal jer mulut ni tnya lg sekali..

saya : baba,nape sy mimpi cmtu ek?nape,baba ada hati kawin lg ke?
hubby : awak dh citer kat sy..so,mimpi dh jd terbalik..mksdnye awak la yg kawin lain..haha
saya : dalam hati (selumbernye laki aku ni)..amboi, suka hati jer..nk ke sy kawin lain?
hubby : sambil pndg sy n senyum 'ye la,mana la tau klu umur sy x panjang'
saya : terus terkedu..tersentak ke tangkai hati dan jantung..air mata dh bergenang..tp tahan2,cover,jgn smpai menitis..smpai jer station ktm,cepat2 salam n cium tgn hubby..ms hubby cium pipi sy,sempat la lap mata jap..msuk je lif..uwaaa,terus hujan..(seb baik sengsorang jer,klu x malu, mesti org ckp p'puan giler)..haha
Menyesal tnya cmtu td..kn hubby dh ckp cmtu..die kesayangan sy,bile die ckp cmtu jer pun sy dh x tahan..sebak sesangat..
Aku mohon 'Ya Allah, berikanlah kesihatan tubuh badan yg baik buat suamiku dan lanjutkanlah usianya..sesungguhnya sy terlalu sygkan dan memerlukan die dan xkan mampu kehilangan die..jadikanlah kami suami isteri di dunia dan di akhirat..ameen..'

Baik buruk suami kita,die la pelangkap hidup kita..
Buat mu hubby "Sy sygkan Mohd Hussaini B Ibrahim sepenuh hati dan jiwa raga sy..sori sbb tnya soalan sengal td,sepatutnye sy x tanya sbb sy tahu n kenal baba cmner..n plz jgn ckp cmtu lg ye syg..klu x ditakdirkan jodoh kita panjang pun biarla sebab sy yg pg dulu,bkn awak.." ;')sy yg masih sayu..

P/s: Bila search,ni yg sy jumpa..hehe

Tadbir:Lelaki yg sudah beristeri mengahwini perempuan lain = Mendapat KEKUASAAN
wallahualam..

Rujukan: Ensiklopedia Tafsir Mimpi: Muhammad Ibnu Sirin


Tuesday, 12 March 2013

Kenangan 12.03.2013 pada 5 tahun yg lepas..(Declare n kena kejar polis)


Ada apa ye dgn tarikh ni?? Tarikh ni i n hubby declare, pendek kata tarikh sy terima hubby dengan syarat (apa syaratnye??hehe..len kali citer)..nk ikat terus x boleh sbb x de duit..time belajar lg ms nih..tahun akhir..

Tarikh 12.03.08 jam 23.45pm...di satu restoran di Sunway Piramid..

“Dari hati yang terdalam, saya Mohd Hussaini B Ibrahim ingin menyatakan hasrat hati utk menjadikan awak, Nurkhadijah Bt Ab Rahim sbg isteri sy yg sah suatu hari nanti..Sy dengan ikhlas menyayangi awak.. Saya berjanji x kan mensia-siakan awak dan akan menjaga dan mencintai awak selama-lamanya..dan klu ada rezeki untuk anak2 kita juga”

Touching gak time tuh..tp control mcm x de perasaan..sengih cm kerang busuk je la..haha..tp x sangka kan, seganas2 laki yg konon2nya nmpak cam 'yakuza' ni boleh ckp ayt cmni kat sy...haha..muka ganas tp dalam hati ada taman permainan n taman bunga..;p

Sy tanya hubby : knp x tggu dh habis belajar n dh kerja je baru approach sy?

Hubby : Sy takut nnti kena sambar ngn org lain..jd sy cop dl..barang baik x boleh dilepaskan..

Huh,bleh plak main cop2 anak dara org..haha..ala,abg oi..klu dh jodoh x ke mana pun..;p

Masa jumpa hubby ni, sy siap bawak kawan lg utk temankn (Mawar n Chad)..tp diaorg x teman smpai ke restaurant ni la..klu x maunya my hubby ckp cmtu..die kan pemalu tahap gaban..ktorg drop kn kwn2 kat Sunway Piramid..mlm2 mmg cantik kat cna, puas la dorg b’gmbar..hehe..abis mkn mlm tu, ktorg pun balik la..sbb dh lewat sgt..hubby bwk punye la laju..smpai langgar lampu merah..x pasal2 kena tahan dgn polis..huhu..cek2, rupanya hubby punye lessen pun dh expired..die pun x perasan..polis siap siasat hubby sbb bwk 3 org ank dara mlm2 cmni..alasan hubby bg kat polis :-

Hubby : Dorg pg jalan2 kat Sunway,pastu x dpt teksi nk blik..dorg call sy mintak tlg amik dorg..(kitaorg dlm kereta ni t’gelak2 je la..lantakla..pandai2 la b’jawab ngn polis..sape suh bawak anak dara org kuar mlm2)

Polis : Habis sampai langgar lampu isyarat merah kenapa pulak?

Hubby : Kawan sy yg sorg tu sakit perut..nk cepat sampai rumah..

Polis : Yeke sakit perut..jom tgk..

Saya : Ye encik..sy sakit perut sgt ni..(ktorg dh b’pakat sebelum hubby keluar dr kereta td)..yg silapnye,sy cakap sambil tahan gelak n akhirnya t'gelak gak..sengal betul..mmg polis x percaya la..huhu

Polis : Kata kawan awk tu sakit perut..tp ckap boleh gelak2 lg..betul ke sakit tu?

Hubby : Die tu mmg cmtu encik..happy go lucky sgt..kat kelas pun,kawan2 pening ngn die..sbb mcm ‘x betul’ sket..suka sgt gelak2..

Polis : Erm, xpela..nanti awak renew lesen awak..cepat hantar dorg balik rumah..lain kali jgn langgar lampu isyarat merah lg..ok..sy x saman awak,bg warning jer..

Hubby: Ok encik..terima kasih byk2..;)

Huhu..smpai hati betul ckap org ‘x betul’..merajuk sehari..haha..apapun, pengajaran buat diri sendiri..haha..



Terima kasih kerana sudi singgah ke blog sy ;))