" Wahai Allah, rahmati dan kurniakanlah kesejahteraan ke atas Muhammad Rasullah..Dan selawat yang dapat melapangkan rezeki kami..Dan menjadikan baiknya akhlak kami..Dan curahkanlah kesejahteraan atas keluarga dan para sahabatnya "

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 26 March 2013

Cara Mudah Tidurkan Baby..

Ngantuk giler tahap x igt pagi ni..mana taknya,kakak n adik dua2 jd burung hantu smlm, x nak tido2..pukul 1 baru affan tido,pukul 2 aisyah tido n pukul 3 baru umi dpt tido..baba pukul 11 dah lena diulit mimpi,penat sgt kot..

Mula2,baby affan mmg dh tido, tp t'bangun sbb kakak bising sgt (konon2 buat konsert)..pastu tido lg n bangun lg sbb t'kejut bunyi guruh..then,terus x nk tido2..mengamuk2 jer..semua x kena..pampers kering je,baju pn dh tukar,susu pun x nk..pastu otak ni tibe2 t'igt apa yg di baca kat FB, Cara Mudah Nak Tidurkan Bayi Anda..so,sy cube la amik minyak n main urut2 kaki n tapak kaki die,die dh senyap n x nangis lg..urut perut die plak,die dh senyum..urut blkg bdn die,die dh khayal tahap maksima (mata nk tido)..x sampai 10 min main urut2, die dh tidur..b'kesan gak cara urutan ni..hehe..ni sy kongsikan tips bersama..

Cara Mudah Nak tidurkan Bayi Anda

1. Tukarkan lampin yang baru/bersih

2. Lap badan dengan tuala basah dan tukarkan dengan baju yang baru/bersih

3. Ambil minyak angin dan urut dengan lembut dibahagian belakang dan bahagian perut simanja anda.

4. Jika masih tak mahu tidur, cuba urutkan dibahagian betis serta tapak kaki dengan minyak angin.

5. Urutan pada bahagian badan,perut, betis dan tapak kaki melegakan rasa kurang selesa bayi anda. Anda tidak perlu mengunakan buaian dengan kerap untuk menidurkan simanja anda. Kerana tidur yang paling baik adalah dengan menidurkan bayi diatas tilam dan dengan keadaan mengereng ke kanan.


Sy pn cube apply cara urutan ni kat kakak Aisyah..huh, lgsg x jalan..makin cergas bijik mata die ada la..x lut lgsg, pkai ilmu kebal ape pn x tau..kul 1.45 pagi die boleh amik kain utk di'iron..huhu..besar sgt dh ke kakak oii..rajin t'lebih namanye tuh..org semua dh tido,die sibuk duk buat keje bagai..mungkin tips ni b'kesan utk baby je kot..yg dh nk masuk 2 tahun mcm Aisyah ni, kena gune cara lain..

video

                                     Aisyah iron napkin adik..gimik je tuh..x on pun switch..;p


T

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi singgah ke blog sy ;))